1. Home »
 2. Resurse »
 3. Cum ne calculam mizele la pariurile sportive

Cum ne calculam mizele la pariurile sportive

Baicu Marius
Baicu Marius

2024-01-04 01:10:00

image Cum ne calculam mizele la pariurile sportive

În acest articol vom vorbi despre importanța mizei la pariuri sportive, un aspect pe care mulți pariori îl neglijează și pe care nu îl consideră prea important, dar care cu siguranță influențează rezultatele noastre pe termen lung. Tot aici vom încerca să găsim și cea mai bună metodă pentru a găsi miza perfectă în funcție de buget, obiectiv și stilul nostru de joc.

CLICK AICI ȘI ÎNCASEAZĂ CEL MAI BUN BONUS LA PARIURI SPORTIVE!
 

MIZA LA PARIURI SPORTIVE - CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

 1. Importanța unei mize corecte
  1.1 Ce este money management-ul și la ce folosește

 2. Stabilirea mizei conform unui plan inițial

 3. Sisteme de gestionare a banilor
  3.1 Martingale
  3.2 Fibonacci
  3.3 Sistemul lui Kelly
  3.4 Labouchere

 4. Sfaturi de urmat

 

1. IMPORTANȚA UNEI MIZE CORECTE LA PARIURI SPORTIVE

Mulți pariori nu își dau seama, dar stabilirea unei mize corecte este un lucru vital în pariuri sportive. O miză prea mare este echivalentul unui stil prea agresiv de joc; vei face profit mare din câteva pariuri câștigătoare, dar riști ca din câteva pariuri pierzătoare să pierzi întreaga bancă. O miză prea mică poate să nu îți aducă suficiente satisfacții, creșterea băncii putând fi una foarte lentă care să te facă să îți pierzi răbdarea și să te abați rapid de la planul inițial.

Apoi mai este vorba și de cât mizăm pe fiecare pariu în parte.Jucăm toate pariurile pe aceeași miză? Luăm în considerare cota și încrederea într-un pronostic? Și dacă da, în ce proporție? Utilizăm o strategie de pariuri pentru alegerea mizelor? Sunt multe întrebări de pus pe care pariorii le neglijează, însă realitatea este că de multe ori aceștia au rezultate slabe pe termen lung nu pentru că nu ar ști să aleagă pronosticuri bune, ci pentru că au un money management defectuos.

 

1.1 Ce este money management-ul și la ce folosește?

Este drept că money management-ul nu se referă doar la mize, ci la tot ce ține de bugetul de pariuri și de gestionarea banilor. Să ai un money management corect înseamnă să ai un buget fix pentru pariuri, care să fie o sumă care să nu te afecteze cu nimic în caz că o pierzi. Înseamnă să mai ai un obiectiv realist care constă în obținerea unui anumit profit într-o anumită perioadă de timp. Și înseamnă desigur și să știi cât să joci pe fiecare pariu în parte în funcție de un plan inițial. Dar despre managementul banilor am vorbit pe larg aici: https://pariurix.com/ce-este-moneymanagementul-si-la-ce-ne-ajuta-in-pariuri-sportive.html.

În cele ce urmează ne vom referi strict la miza pe pariu. Din punctul meu de vedere există două moduri principale pentru a stabili miza. Primul mod este în funcție de bancă, de obiectiv, de cotă și de încrederea pe care o avem în pronosticul ales. Al doilea mod constă în utilizarea unui sistem de gestionare al banilor.
 

2. STABILIREA MIZEI CONFORM UNUI PLAN INIȚIAL

 Cam așa își stabilesc și pariorii profesioniști miza pe pariu. Trebuie luați în considerare următorii factori:

 • banca de start – miza pe pariu ar trebui să fie influențată de banca de start, și ar trebui mai degrabă să reprezinte un procent din aceasta, și nu o sumă fixă. Că una este să ai o bancă de 100RON, și alta e să ai 10,000RON.

 • obiectivul stabilit și cât de agresiv vrei să joci – țintești un profit mare într-un termen scurt? Atunci va trebui să joci agresiv, dar trebuie să iei în considerare faptul că și riscurile sunt mai mari. Țintești în schimb un profit realist, dar constant? Ajustează mizele în funcție de așteptări.

 • cota unui pariu și încrederea în acesta – câtă încredere ai în pariul tău, ce cotă are acesta și care este raportul dintre aceste două variabile? Pentru că dacă cota este mică în raport cu încrederea, atunci s-ar putea ca pariul nici să nu merite jucat. Dar dacă cota este mare și ești totuși încrezător în șansele de câștig, atunci poate ai pe mână un pariu de valoare pe care se merită să riști mai mult.

 • cum joci – joci mult la pariuri live și faci un rulaj mare într-un interval scurt, sau pariezi doar pre-meci fără a rula sume mari pe săptămână / lună?

Hai să iau un exemplu concret. Presupunem că ai un buget de 1,000RON și joci doar la pariuri live. Nu vrei să joci nici prea agresiv, dar nici super precaut. Nu vrei să îți pierzi banii din câteva pariuri ghinioniste, nu țintești o îmbogățire peste noapte, dar vrei să poți face un profit decent. De regulă joci cote în jurul valorii de 1.50 – 2.50 și mergi doar pe acele pariuri unde consideri că probabilitatea de câștig este măcar direct proporțională cu cotele oferite (eviți acele pariuri care nu au suficientă valoare în ele).

TOP5 CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE DE PARIURIX.COM!

Într-o astfel de situație pariorii profesioniști recomandă să pariezi pe fiecare pariu în parte în jur de 5% din bancă, dar eu zic că poți merge pe un procent cuprins între 3% - 10% în funcție de cum ”simți” pariul. Ca să ne înțelegem, nu trebuie să ai un plan fix pe care să îl respecți 100% ca la carte, te mai poți baza și pe feeling, dar important este să te menții între anumite limite fără a le depăși, și de a avea totuși motive logice pentru alegerea unei anumite mize.

Dacă tu joci pe 4 pariuri câte 5% din bancă, vezi că le-ai pierdut, și apoi mărești brusc miza la 20% pentru a recupera rapid pierderile anterioare, atunci clar logica ta este una greșită. Dar dacă pariezi 5% pe 3 pariuri de cotă 2.00, iar apoi pe al patrulea pariu tot de cotă 2.00 joci 8% pentru că ești mai sigur pe acesta decât pe precedentele, atunci aceasta poate fi o logică corectă. Dar și aici, la final trebuie să tragi linie pentru a vedea dacă pariurile considerate de tine inițial mai sigure chiar au fost așa, sau a fost doar o percepție greșită.  Dacă este cazul de așa ceva, atunci va trebui ca pe viitor să ții cont de aceste greșeli.

Vezi aici care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac pariorii la pariuri sportive: https://pariurix.com/cele-mai-frecvente-greseli-facute-de-pariori.html.

 

3. SISTEME DE GESTIONARE A BANILOR LA PARIURI SPORTIVE

 Aici vorbim despre strategii de pariuri care au ca obiectiv stabilirea mizei în funcțiie de rezultatele pariurilor precedente. Astfel ar trebui să obții un profit decent chiar dacă ai mai multe pariuri pierzătoare decât câștigătoare. Asta în teorie, pentru că orice astfel de sistem vine și cu câteva riscuri și dezavantaje. Mai jos voi vorbi despre cele mai cunoscute 4 astfel de strategii, pentru a vedea care din ele este mai bună pe termen lung.

 

3.1 Martingale

Este poate cea mai cunoscută strategie de pariuri din lume. Constă în jucarea de cote 2.00 și dublarea mizei după fiecare pariu pierdut. Un pariu câștigător va compensa toate pierderile precedente. De exemplu dacă ai un buget de 310RON, ai putea utilzia un Martingale pe 5 pași începând pe o miză de 10RON și continuând cu mize de 20, 40, 80, respectiv 160RON. După fiecare pariu pierzător dublezi miza, iar după fiecare pariu câștigător o iei de la capăt. Problema este că dacă prinzi 5 pariuri pierzătoare la rând ai pierdut întreaga bancă, iar scenariul este unul mai realist decât pare la prima vedere.

Această strategie poate fi utilizată foarte ușor de orice parior, poate aduce rezultate bune pe termen scurt, dar pe termen lung este mai mereu falimentară. Află mai multe despre strategia Martingale

 

3.2 Fibonacci

Constă în creșterea mizei după un pariu pierzător conform șirului lui Fibonacci, șir unde următorul număr este egal cu suma precedentelor două. Un astfel de șir arată cam așa: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 etc. De regulă strategia se utilizează pe cote de 3.00 – 5.00. După un pariu pierzător șirul se ia de la capăt, sau scazi doar o treaptă - aici ține de cât de agresiv joci, de bugetul disponibil, și de cotele alese. Tu alegi cum să utilizezi strategia.

Acest sistem de pariere este ușor de folosit, și poate aduce rezultate ceva mai bune decât Martingale pe termen lung, dar chiar și așa riscuri tot sunt destule. Află mai multe despre strategia Fibonacci

 

3.3Sistemul lui Kelly

Miza pe pariu se calculează în funcție de următoarea formulă:

 • f = (bp – q) /b

unde:

 • f = procentul din bankroll care trebuie mizat
 • p = probabilitatea de a câştiga
 • q = probabilitatea de a pierde
 • b = cota în fracțional

Dacă de exemplu găsești o cotă de 2.00 unde consideri că probabilitatea de câștig este de 60%, atunci avem:

 • P = 60% = 0.6
 • Q = 40% = 0.4
 • B = 1 (pentru că cota decimală 2.00 este 1/1 în fracțional).
 • f = (1 * 0.6 – 0.4) / 1 = 0.2

Deci trebuie să mizăm 20% din bancă pe respectivul pariu. Foarte important de precizat – noi trebuie să decidem care este probabilitatea de câștig a unui pariu, iar aici este cu dus și întors. Dacă ai un model foarte bun de analiză a ponturilor, atunci îți pot spune că Sistemul lui Kelly va funcționa foarte bine pentru tine pe termen lung. Dar dacă anticipezi greșit șansele reale de câștig, atunci va fi un sistem falimentar.  De aceea pariorii de ocazie cam evit Kelly, sau au impresia că sistemul este slab. El de fapt este destinat pariorilor experimentați. Află mai multe despre sistemul lui Kelly

 

3.4 Sistemul de pariere Labouchere

Trebuie să formezi un șir de numere cuprinse între 1 și 9 (ce șir vrei tu), unde miza primului pariu va fi egală cu suma primului și ultimului număr din șir. Dacă pariul este câștigător, elimini acele două numere și continui cu restul șirului. Dacă pariul este pierzător, adaugi respectiva miză la șir. La prima vedere strategia pare cam haotică și ilogică, dar nu este chiar așa.

Suma tuturor numerelor din șir reprezintă profitul pe care îl vei obține în momentul în care termini șirul. Astfel tu trebuie să alegi un șir care să fie în concordanță atât cu obiectivul tău, cât și cu cât intenționezi să joci pe fiecare pariu în parte. Strategia este astfel adresată tot pariorilor mai experimentați, care se gândesc din avans la toate aceste aspecte. Ar fi mai multe de discutat, dar cel mai bine este să accesezi ACEST ARTICOL pentru  informații complete despre strategia Labouchere.

 

4. SFATURI DE URMAT ÎN STABILIREA MIZEI LA PARIURI SPORTIVE

În încheiere voi veni cu câteva sfaturi pe care să le iei în considerare atunci când stabilești mizele pe care să le joci.
 

Sistemul de gestionare a banilor să îți permită să joci natural

Dacă tu joci de regulă doar cote de 1.40 – 1.70, nu are rost să folosești Martingale sau Fibonacci pentru că nu te vor ajuta mai deloc, și nici nu prea se merită să treci la cote de 2.00 – 3.00 doar pentru a putea folosi aceste strategii. Caută un sistem de gestionare a banilor care să se potrivească cu stilul tău de joc, fără a fi necesar să faci compromisuri. Aceste sisteme trebuie să te ajute, nu să te încurce mai mult.
 


Creează propriul tău sistem

Dacă nu găsești nici un sistem care să ți se potrivească, poți veni cu propria ta strategie. Nu trebuie să fie ceva  complicat; poate să fie ceva elementar conform cu ce am discutat la capitolul 2. Important este să alegi mizele în funcție de un plan de joc, pentru a nu paria haotic.
 


Nu te abate de la planul inițial

Am văzut mulți pariori care își făceau nenumărate planuri la început, dar pe parcurs ce pariau și intrau în febra de moment uitau de plan și începeau să joace haotic. De regulă acest lucru se întâmplă pentru că pariorii văd că strategia îi cam ține pe loc. Dacă de exemplu ție îți place să îți asumi riscuri și ținteți un profit rapid, și nu vrei să te schimbi chiar dacă știi care sunt riscurile implicate, atunci te vei irita rapid dacă începi să pariezi câte 3% din bancă pe fiecare pariu. Iar aici revin la primul sfat, trebuie să gestionezi mizele în așa fel încât și să rămâi în zona ta de confort. Astfel vor fi mai rare situațiile în care te vei abate de la planul inițial.

 

Țintește un câștig pe termen lung

Degeaba ai un sistem de gestionare al banilor dacă obiectivul tău este să transformi 100RON în 1,000RON în 2 zile. Pariorii profesioniști țintesc un profit pe termen lung, pentru că astfel le este mai ușor să își îndeplinească obiectivul și să aibă rezultate constante.
 


Informează-te

Dacă citești ACEST GHID vei găsi cele mai cunoscute strategii de pariuri sportive din ultimii 15 ani, iar multe din ele au legătură directă cu money management-ul. De asemenea, poți accesa forumul PariuriX pentru a vedea și cum joacă alți pariori de succes din România

PARIAZĂ ONLINE CHIAR ACUM! TE AȘTEAPTĂ UN BONUS ATRACTIV!

Case de pariuri online recomandate

Betano
L1170664W000663
500RON bonus la pariuri sportive
Deschide cont și încasează până la 500 RON la pariuri sportive Betano!
Deschide cont
Se aplică T&C
Superbet
L1203785W001253
100% până la 500RON
Încasează bonus de 500RON bonus la depozit!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 500RON + 300FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
Mozzart Bet
L1203414W001173
200% până la 1750RON
Încasează bonusul Mozzartbet de 50 FS fără depunere + până la 1750RON
Deschide cont
Se aplică T&C
MrBit
L1213854VW001295
100% până la 200RON
Încasează un bonus de bun venit de 100% până la 200RON la MrBit!
Deschide cont
Se aplică T&C
Winmasters
L1160650W000194
până la 600RON
Încasează bonusul Winmasters de până la 600 RON
Deschide cont
Se aplică T&C


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX