1. Home »
  2. Resurse »
  3. Cum a evoluat piața de pariuri sportive din România

Cum a evoluat piața de pariuri sportive din România

admin-pariurix
admin-pariurix

2023-01-06 11:28:00

image Cum a evoluat piața de pariuri sportive din România

Pot spune că evoluția pieței pariurilor din România a coincis cu evoluția mea de "parior". Copil fiind, una dintre colecțiile mele preferate era cea de flururași imprimați cu programul etapei de la Pronosport, aduse acasă de tatăl meu, de la Loto-Prono. Odată cu alfabetul am învățat și numele echipelor din Italia, iar în după-amiezile de duminică "luam lecții" de limba italiană ascultând etapa din peninsulă la un aparat de radio cu antena legată cu sârmă de calorifer. Poate de aceea, la aparțtia caselor de pariuri în România eram un tip "pregătit". Eram sigur că o sa le rad de bani pentru că pariatul pe un bilet cu doar 3 meciuri mi se părea ceva banal de simplu.

Unde pariazã cei mai mulți pariori români în acest moment? Aflã acum!


Pe vremea când nu găseam nici măcar clasamente...

Prima etapă a pariurilor, pentru mine și pentru România, începea așadar cu entuziasm, pe un colț de masă, unde trebuia să completez cu pixul biletul de pariuri, pe 3 exemplare de hârtie autoimprimantă. Faptul că asta se petrecea vara, că oferta se rezuma doar la pariuri de tip 1x2 la meciuri nordice cu echipe de care n-am auzit în viața mea, că nu reușeam să găsesc disponibilă niciodată foaia pe care era tipărit un clasament, nu reprezenta nici un impediment.


Pariurile la "Horizont" 

Apariția primei agenții de pariuri cât de cât asemănătoare cu ceea ce vedem astăzi a revoluționat firava industrie a pariurilor de la noi. La "Horizont" aveam acum spațiu dedicat, calculatoare , bilete imprimate, oferta afișată, clasamente pe mese, tot ce-ți poți dori ca să faci praf o casă de pariuri cu experiența ta de parior (sau cel puțin așa credeam). Continua să fie obligatorie regula cu minim 3 evenimente pe bilet, dar asta nu era nici o problemă atâta timp cât cunoștințele noastre temeinice ne făceau să nu ne oprim până nu ajungeam la o cotă de care să nu-ți fie rușine atunci când arăți isprava prietenilor.

Diversificarea ofertei de pariuri la un eveniment și apariția posibilității de a paria "șansă dublă" la un meci de fotbal m-a făcut , pentru scurt timp, un om fericit. Să poți paria două semne la un meci pe aceeași variantă mi se părea o glumă și eram sigur că din acel moment, casa de pariuri "și-a semnat sentința". Cu timpul, spre surprinderea mea, am văzut că " Horizont"-ul n-a falimentat din cauza mea ci din cauza hoției practicate din interior. A fost perioada frumoasă si inocentă a pariurilor, aceea cu emoțiile trăite a doua zi cu biletul în mână în fața panourilor cu rezultate.

 

Agenția ”Astra” și rezultate pe teletext 

A trecut timpul și piața pariurilor a evoluat. Au apărut noi agenții de pariuri, noi tipuri de pariuri, au apărut sistemele și noi metode de atragere a jucătorilor cu promoții care cresc în funcție de numărul de evenimente jucate. Agenția "Astra" ținea de data asta capul de afiș. Atunci când au început să fie afișate rezultate live la meciurile din oferta de pariuri, pe pagina de teletext a Antenei 1, am fost din nou un om fericit. Să cunoști rezultatul a ceea ce ai pariat în momentul disputării jocului mi se părea ceva incredibil. " De data asta, chiar o să-i fac praf", ma gândeam eu atunci, deși mai zisesem asta de câteva ori înainte.


Apariția internetului - un mare pas înainte în domeniul pariurilor

Marele punct de reper în evoluția pariurilor era legat însă de apariția internetului. Când am început să citesc informații despre meciurile pe care pariam și am scăpat de informarea făcută doar de citirea clasamentelor în agenții, când am văzut ce pariază alți oameni din diferite colțuri ale lumii, un alt zâmbet larg mi-a apărut în colțul gurii. " De data asta, cine o să mă mai oprească ? Acum chiar nu mai am cum să mă înșel! "

A fost perioada de acumulare pe piața pariurilor din România, perioada în care am început să învățăm cu adevărat cum să alegem un pariu, cum să punem o miză, cum să apreciem o cotă. A fost perioada în care loteria de stat din România nu scăpa nici o ocazie de a critica pariurile în cotă fixă și riscurile la care ne supunem, conștientă fiind că apariția pariurilor a dat lovitura de grație sistemului Pronosport. Neavând nici o șansă, loteria noastră și-a schimbat subit optica și ne-a pregătit apoi o alternativă pe care o anunțau răsunătoare dar care s-a terminat cu un mare "fâsss".

 

Plasarea de pariuri online - următorul pas logic

Lucrurile s-au accelerat apoi în lumea pariurilor. Pariurile online ne-au schimbat și au schimbat piața pariurilor în mod radical și revoluționar. Gamebookers a fost prima casă de pariuri online pentru mulți jucători din acea perioadă. A fost prima care ne-a oferit o interfață în limba română, cont în lei și posibilități simple de depunere cu un card  (din păcate ea a fost ulterior și una dinte primele care au întors spatele românilor). Pariurile online au crescut pe măsură ce internetul a luat o tot mai mare amploare și Romania nu mai putea fi ignorată pe piața pariurilor online. Bwin, 10Bet, Globet, Bet365, apoi altele și altele și-au intors în primă fază fața către noi, iar ulterior spatele.

Să pariezi de acasă, când dorești și cum dorești, să-ți gestionezi banii așa cum dorești, să ai acces la informații, să pariezi în timpul desfășurării unui meci și să ai imagini live de la foarte multe evenimente, era ceva ca un foc de artificii pentru pariorii împătimiți. De data asta, zâmbetul meu din colțul gurii a fost înlocuit cu un rânjet adevărat. " De data asta, chiar că voi fi de neoprit ! ".

 

Apariția comunităților de pariuri online

Amatorii de pariuri s-au înmulțit de la an la an, s-au format comunități românești de pariuri online, a apărut Pariurix.com. Am schimbat păreri, opinii, am căutat strategii, ne-am arătat "mușchii" unii altora, am dat de metode noi cu care să biruim casele de pariuri. Piața de pariuri s-a întregit între timp cu un nou tip de pariu : betting exchange. Pariatul între jucători a apărut ca o nouă oportunitate, o nouă provocare și un nou pas. Pariurile au devenit tot mai complexe, au apărut în peisaj sporturi noi, cu care nu eram familiarizați, oferte de pariuri tot mai stufoase, bonusuri, concursuri, promoții.

 

Legalizarea pariurilor online în România

Din nefericire, pariurile au devenit cu timpul o adevărată industrie în care se rotesc bani din ce în ce mai mulți. Interesele au crescut, sponsorii au dat năvală în domeniu, meciurile trucate se înmulțesc de la an la an, iar casele de pariuri au modele de analiză și de stabilire a cotelor mai bune ca oricând astfel încât ”meseria” de parior este din ce în ce mai grea. Ba mai mult, pariurile pe internet au intrat și în atenția autorităților financiare din România, care au considerat oportună legalizarea acestei activități. Astfel multe din agențiile la care mulți dintre noi au pariat prima dată au ieșit încet încet de pe piața românească și au făcut loc altora noi.


Cine știe ce ne mai așteaptă în viitor în pariuri sportive

Este greu de spus ce schimbări ne vor mai aduce următorii ani, deși senzația este aceea că cel puțin pentru moment apele s-au liniștit și nu ar trebui să mai avem parte de mari ”surprize” sau progrese tehnologice ca cele de până acum. Dar în orice moment putem fi surprinși cu ceva nou la care nu ne așteptăm. Cine se gândea prin anul 2000 că vom putea într-un viitor nu foarte îndepărtat să plasăm pariuri sportive utilizând un telefon mobil, cu care de asemenea să consultăm clasamente din sute de campionate diferite, sau chiar să ne uităm la meciuri live online.. Așa că aștept să văd ce o să mai apară, cu siguranță va fi ceva cu care de data aceasta chiar ”o să dau gata casele de pariuri”.

TOP5 CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE DE PARIURIX.COM!


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0
2
Boogie-Alexandru-Ștefan
0
Câștigate
0
Pierdute
0
3
Gabriel Morariu
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX