1. Home »
 2. Cote »
 3. Tu cum pariezi? În funcție de cote sau de probabilităţi?

Tu cum pariezi? În funcție de cote sau de probabilităţi?

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-09 11:13:00

image Tu cum pariezi? În funcție de cote sau de probabilităţi?

Te-ai întrebat vreodată ce sunt cu adevărat pariurile sportive? Cu siguranţă o să găseşti mai multe răspunsuri, însă în principiu este vorba despre o luptă între casele de pariuri şi jucători pentru profit. Cine câştigă este uşor de spus, din moment ce casele de pariuri prosperă. Sunt însă şi pariori care fac constant profit, dar numărul lor este destul de mic, majoritatea fiind pur şi simplu cotizanţi în această industrie atât de populară.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ AGENȚIE DE PARIURI SPORTIVE ONLINE!

 

COTE VS PROBABILITĂȚI - CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

 1. Cotele și șansele de câștig
  1.1 Știi ce este profit margin?
  1.2 Importanța tendințelor de pariere

 2. Cum să pariezi în funcție de probabilitatea reală?

 3. Analiza rezultatelor
   

1. COTELE ȘI ȘANSELE DE CÂȘTIG LA PARIURI SPORTIVE

Trebuie să ştii că, în majoritatea cazurilor, cotele oferite de casele de pariuri nu reprezintă probabilitatea reală a unui eveniment. Dacă ar fi aşa, operatorii n-ar mai face profit. Asta nu înseamnă că ei nu calculează probabilitatea reală. Bokmakerii sunt cei care estimează şansele unui eveniment şi oferă caselor probabilitatea pentru fiecare rezultat şi cota estimată. În funcţie de această probabilitate se va calcula cota, bineînţeles după o formulă matematică.

Ca să înţelegi mai exact voi lua un exemplu. Să zicem că Barcelona joacă acasă cu Valencia şi probabilităţile sunt: 1(65%), X(25%), 2(10%). Aplicând formula o să obţinem cotele: 1.53, 4.00, 10.00. Aşadar, pentru a obţine probabilitatea cotelor trebuie doar să aplici procedeul invers. La prima vedere totul pare simplu, dar nu este nici pe departe aşa. Casa de pariuri va ajusta cotele în interesul propriu, adăugând un element despre care pariorii amatori probabil nici n-au auzit.

 

1.1 Ştii ce este Profitmargin?

Acest termen este folosit pe piaţa economică şi, cum pariurile sportive sunt şi ele o afacere, bineînţeles că este folosit şi aici. Mai exact, este un coeficient adăugat de operator la formula de calcul a cotelor, prin care îşi asigură un procent din câştigurile pariorilor. Mai exact, din asta trăiesc casele de pariuri. Acest coeficient şi estimarea probabilităţii diferă de la casă la casă şi de aici vin şi diferenţele de cote. Aşadar, formula de calcul a cotei în funcţie de acest Profitmargin (marja de profit) se modifică şi arată aşa:

În general, valoarea lui este între 0.8 şi 0.9, în funcţie de ajustările fiecărui operator astfel cotele vor scădea faţă de analiza anterioară. Folosind noua formulă pentru un coeficient mediu de 0.85, cotele finale pentru exemplul anterior vor arăta aşa: Barcelona vs Valencia  1(1.30), X(3.40), 2(8.50) Observi şi tu cât de mult au scăzut de această dată toate cele trei cote. La fel se întâmplă şi la restul tipurilor de pariuri, toate trecând printr-un astfel de proces de ajustare.

 

1.2 Importanța tendințelor de pariere

Dar stai, că asta nu este tot! Situația de mai sus tot nu oferă caselor de pariuri certitudinea că vor face profit. De ce? Presupunem că pe un rezultat de 2 solist se duc 20% din banii pariorilor, nu doar 10% așa cum arată probabilitatea de câștig. Astfel, dacă se impune Valencia, agențiile tot pierd bani în loc să câștige. Așa că ce fac ele? În primă fază setează cotele și de modul în care anticipează că vor juca pariorii. Sigur, ar putea să se înșele, motiv pentru care din momentul în care oferă cotele inițiale și până când începe meciul ele tot modifică cotele în funcție de tendințele de pariere. Ajustările sunt aduse în așa fel încât la final, indiferent de rezultatul pariului,  ele să câștige aceleași sume de bani.

Avem și un articol mult mai amănunțit despre cum sunt făcute cotele la pariuri sportive, articol ce poate fi găsit aici: https://pariurix.com/cum-sunt-facute-cotele-oferite-de-catre-agentiile-de-pariuri-sportive.html.

 

2. CUM SĂ PARIEZI ÎN FUNCȚIE DE PROBABILITATEA REALĂ

Acum, că ai văzut care este diferenţa reală dintre cotele afişate şi probabilitatea reală a unui rezultat, poţi cu siguranţă să-ţi faci o ideea de ansamblu despre piaţa pariurilor sportive. Pentru a face profit trebuie să identifici acele pariuri la care  probabilitatea casei de pariuri nu este conformă cu realitatea.  Acestea poartă numele de pariuri de valoare (află mai multe despre ele).

Pentru asta trebuie să ai abilitatea necesară să calculezi singur şansele de reuşită ale unui pronostic. Asta ţine însă de abilităţile fiecărui parior şi de experienţa acumulată. Nu te aştepta să găseşti prea multe ”value bets” pentru că de multe ori cotele oferite chiar sunt în conformitate cu probabilitățile reale de câștig, sau oricum diferențele nu sunt mari. Oricum pariurile de valoare chiar există şi trebuie să ştii să le speculezi. Pentru a identifica însă astfel de meciuri trebuie să fii destul de bine pregătit în domeniu şi să ţii cont de câteva aspecte :

 

Probabilități la pariuri - aspecte de care să ții cont

 • să cunoşti sportul respectiv în detaliu – în primul rând nu te aventura la sporturi pe care nu eşti 100% stăpân. Este foarte important să pariezi pe ceea ce te pricepi şi acolo unde dispui de informaţii suficiente. Ideal ar fi să te axezi pe sportul preferat, acela pe care îl urmăreşti etapă de etapă. De exemplu în fotbalul românesc vei găsi destule tipuri de pariuri în care probabilitatea oferită de casele de pariuri online nu este cea reală. În general în competiţiile lipsite de importanţă ai această şansă, campionatele mai mici, unde se pariază mai puţin.

 • documentarea şi accesul la informaţie – pentru avea succes în orice domeniu, trebuie să fii informat. Pentru a estima corect probabilităţile ai nevoie de aceleaşi date pe care le are şi bookmakerul. Mai exact trebuie să-l învingi cu armele lui. Fii la curent cu forma echipelor, accidentaţii, problemele de orice natură din cadrul loturilor şi multe altele. Chiar şi cel mai mic detaliu poate face diferenţa. Internetul îţi oferă informaţii mai mult decât suficiente în ziua de astăzi şi există chiar siteuri care îţi oferă astfel de probabilităţi. Trebuie doar să faci o activitate de documentare în detaliu şi obiectivă, chiar dacă vei aloca destul de mult timp.

 • matematica, bat-o vina! – dacă cifrele nu-ţi sunt prietene mai bine nu te apuci de astfel de formule cu probabilităţi. Ai nevoie de acurateţe într-un timp relativ scurt dacă de exemplu pariezi live, deoarece ştii şi tu cât de rapid se schimbă cotele.

 • nu te grăbi să pariezi – dacă vei paria live vei găsi mai multe astfel de pariuri. Sunt foarte mulţi factori care influenţează asta. De exemplu, starea vremii şi a terenului de joc în fotbal este primordială (află mai multe). Crezi că Barcelona mai are aceeaşi probabilitate să marcheze 4 goluri pe un teren îmbibat de apă şi vreme nefavorabilă decât în condiţii perfecte pentru fotbal? Poate n-ai posibilitatea să afli asta decât la startul jocului.

Îţi recomand să faci astfel de calcule înainte de a plasa un pariu şi să ţii cont mereu de probabilitatea reală a unui tip de pariu. Învaţă să calculezi singur şansele unui eveniment şi în momentul când ai făcut-o te poţi lupta cu bookmakerii pentru profit. Dacă vrei să înveți să analizezi corect meciurile pe care pariezi în funcție de sport, atunci recomand să accesezi acest ghid: https://pariurix.com/pdf/analiza-meci-pariuri-sportive.pdf

 

3. PROBABILITĂȚI VS COTE - ANALIZA REZULTATELOR

Nimeni nu se naște învățat, iar realitatea este că cel puțin la început s-ar putea să nu reușești să calculezi șansele reale de câștig ale unui pronostic. Îți poți îmbunătăți modelul de analiză în timp, dar pentru a face asta trebuie să știi concret unde ai greșit și ce. De aceea recomand să analizezi rezultatele tale utilizând una dintre aceste două metode:

 • Modelul de analiză Monte Carlo - se folosește în foarte multe domenii diferite, printre care și pariuri sportive. Utilizarea este simplă. însă la început este un pic mai dificil de setat totul, plus că ai nevoie de cunoștințe avansate de Excel. Dar dacă dai click pe link-ul din acest paragraf, atunci vei fi redirecționat către un articol care îți arată exact pas cu pas ce ai de făcut. 
 • T-score și P-value - este o metodă de analiză care îți va arăta cât a contat skill-ul și cât a influențat norocul rezultatele tale. Aceasta este ușor de folosit chiar și de către cineva care nu are cunoștințe prea solide de statistică și probabilități matematice. 

Descoperă casa de pariuri online numărul 1 licenţiată în România

 

Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+58.64
Câștigate
41
Pierdute
24
2
Dan Ștefanescu
+51.84
Câștigate
18
Pierdute
8
3
Dan.Oancia
+39.9
Câștigate
16
Pierdute
6

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX