Cum să calculezi payout-ul la pariuri în 3 pași simpli!

2022-01-18 11:21:00 9,7k 2

Află de la PariuriX cum poți să calculezi payout-ul la pariuri în 3 pași simpli! Deși există calculatoare pentru așa ceva, pentru cunoștințele tale generale este bine să cunoști acest lucru, fiindcă cine știe când vei avea nevoie să faci un calcul rapid în minte. Plus că formula de calcul este foarte simplă. Dacă ai deja noțiuni de bază despre importanța cotelor, și știi ce este payout-ul sau marja de profit, atunci poți trece direct la punctul 3 al articolului.

Joacă la pariuri sportive online cu un super bonus de bun venit în 2022!
 

1. DE CE COTELE SUNT FOARTE IMPORTANTE

Cotele ar trebui să reprezinte criteriul de bază de care să ții cont atunci când alegi casa de pariuri online la care vrei să pariezi. La urma urmei cu cât cotele sunt mai mari, cu atât vei câștiga mai mult pe termen lung. Pariorii fără prea multă experiență se vor uita direct la valoarea cotelor pentru a vedea unde este mai bine să joace, ceea ce cu siguranță nu este o greșeală. O cotă de 1.80 întotdeauna va fi mai mare decât una de 1.75 oricum ai lua-o. Iar acesta este un mod bun de a alege unde să pui fiecare pariu în parte atunci când ai cont la mai multe agenții.

Însă dacă vrei să faci o comparație pe termen lung a cotelor oferite de diferite agenții de pariuri, atunci trebuie să știi să calculezi payout-urile. Acest lucru te va ajuta și atunci când vrei să cauți ”sure bets” pentru a face arbitrage, sau atunci când vrei să vezi exact ce procent din miza totală păstrează o agenție, informație ce ar putea fi chiar importantă în cadrul anumitor strategii de pariuri. Cert este că orice parior decent ar trebui să știe cum se calculează payout-ul măcar pentru cunoștințele lui generale. 

De aceea voi prezenta mai jos modul în care se calculează payout-ul și avantajul casei, dar întâi să aflăm ce înseamnă acești doi termeni.

 

2. CE ESTE PAYOUT-UL ȘI MARJA DE PROFIT

Ce este payout-ul la pariuri sportive?

Pariorii începători s-ar putea să nu știe răspunsul la această întrebare. Payout-ul este procentul din suma totală pariată care se întoarce la pariori. Să presupunem că la un meci de fotbal este oferit pariul ”peste / sub 2.5 goluri” unde cotele sunt de 1.90 / 1.90. Sunt 100 de pariori; 50 pariază câte 100RON pe peste 2.5 goluri, iar ceilalți 50 pariază câte 100RON pe sub 2.5 goluri. În acest caz s-au pariat 10,000RON și s-au câștigat 95,000RON, deci payout-ul este de 95%.
 

Ce este marja de profit la pariuri?

Marja de profit, cunoscută și sub numele de ”avantajul casei” este procentul rămas agenției din banii investiți în total de pariori într-un pariu. În cazul de mai sus, unde payout-ul este de 95%, avantajul casei este de 5%. Dacă payout-ul ar fi fost de 92,8%, atunci avantajul casei era de 7,2%. Dar nu întotdeauna situația este atât de ideală ca cea descrisă mai sus, astfel încât avem nevoie de o formulă matematică pentru a calcula payout-ul indiferent de cotele oferite. Din fericire acesta se poate calcula în trei pași simpli.

Tot ce trebuie să știi despre cotele la pariuri sportive găsești aici: https://pariurix.com/cote-la-pariuri-sportive.html
 

3. CUM SE CALCULEAZĂ PAYOUT-UL ÎN 3 PAȘI SIMPLI

 • Pasul 1 – convertirea cotelor într-o valoare decimală
 • Pasul 2 – calcularea avantajului casei în valoare zecimală și convertirea lui în valoare procentuală
 • Pasul 3 - calcularea payout-ului

 

Pasul 1 – convertirea cotelor într-o valoare decimală

Se împarte valoarea de ”1” la cota oferită fiecărui rezultat posibil a unui pariu, indiferent că este vorba de un pariu cu două opțiuni (cum este pariul over / under), cu 3 opțiuni (precum pariurile 1x2 la fotbal) sau cu mai multe opțiuni (curse de cai, curse de câini etc).

 • Valoare zecimală a unui pariu = 1 / cota respectivului pariu
   

Pasul 2 – calcularea avantajului casei

Se adună toate valorile obținute, și se scade valoarea ” 1 ” pentru a vedea care este avantajul casei în valoare zecimală. La un pariu de tipul 1x2, formula ar arăta ceva de genul:

 • Avantajul casei în valoare zecimală = (1 / cota echipei gazdă) + (1 / cota pentru remiză) + (1 / cota echipei vizitatoare) – 1

Dar avantajul casei trebuie convertit în procente, iar de aceea se înmulțește cu 100. 

 • Avantajul casei în procente = Avantajul casei în valoare zecimală * 100

 

Pasul 3 - calcularea payout-ului

Pentru a afla care este payout-ul, scazi din procentul de 100% avantajul casei.

 • Payout = 100% - avantajul casei

Pentru a afla exact cum se calculează cotele la pariuri sportive, accesează: https://pariurix.com/cum-sunt-facute-cotele-oferite-de-catre-agentiile-de-pariuri-sportive.html

 

Exemplu:

Avem meciul Viitorul Constanța vs Concordia Chiajna unde această casă de pariuri online oferă următoarele cote pentru 1x2:

 • Victorie Viitorul @ 1.50
 • Egal @ 3.90
 • Victorie Concordia @ 6.90

Pasul 1: Se împarte  valoarea ” 1 ” la fiecare din cele trei cote:

 • 1 / 1.50 = 0,666
 • 1 / 3.90 = 0,256
 • 1 / 6.90 = 0,145

Pasul 2: se calculează avantajul casei:

 • Avantajul casei în valoare zecimală : 0,666 + 0,256 + 0,145 – 1 = 0,067
 • Avantajul casei în procente : 0,067 * 100 = 6.7%

Pasul 3 - se calculează payout-ul

 • Payout = 100% - 6.7% = 93.3%

Valoarea calculată este aproximativă, pentru că valoarea fiecărei cote în parte are destul de multe zecimale pe care noi nu le luăm în considerare, dar care contează într-o mică măsură. Sunt site-uri care oferă calculatoare pentru payout unde trebuie doar să introduci cota fiecărei opțiuni, iar payout-ul este calculat automat și mult mai exact. Dar dacă nu ai la îndemână așa ceva, atunci este bine să cunoști formula de mai sus pentru a putea calcula manual măcar aproximativ. 

Joacă la pariuri sportive online cu un super bonus de bun venit în 2022!

Case de pariuri online recomandate
Betano
Betano
Încasează bonusul Betano de 100% până la 500RON
Superbet
Superbet
Încasează bonusul Superbet de până la 500RON
Sportingbet
Sportingbet
Încasează bonusul Sportingbet de până la 500RON
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 100RON fără depunere + 200 FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
Winmasters
Winmasters
Încasează bonusul Winmasters de 100% până la 500RON + 40RON FREEBET
Winner
Winner
Încasează la Winner până la 700 RON bonus + 4 FREEBETS
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult

Discutii