1. Home »
  2. Cote »
  3. Alegeri Primăria Capitalei 2024: calendar, candidați, cote pariuri

Alegeri Primăria Capitalei 2024: calendar, candidați, cote pariuri

victorpartan
victorpartan

2024-01-10 10:25:00

image Alegeri Primăria Capitalei 2024: calendar, candidați, cote pariuri

Vezi când se desfășoară următoarele alegeri pentru primăria Capitalei, cine candidează și cine are cele mai mari șanse să fie edilul șef al Bucureștiului după scrutinul din anul 2024.

Pariază pe viitorul primar general al Bucureștiului la una dintre agențiile recomandate

În prezent, primar general al Capitalei este Nicușor Dan. El a fost ales în 2020 cu 282.631 voturi (42,81%), în timp ce principala contracandidată, Gabriela Firea, a obținut 250.690 de voturi (37,97%). La alegerile locale s-au prezentat 672.004 alegători în Capitală, prezența fiind de 36,76%.

Când sunt alegerile locale în România

În anul 2024, în România se vor desfășura toate tipurile posibile de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Data scrutinului pentru Parlamentul Europei a fost stabilită pentru 9 iunie. În mod obișnuit, alegerile locale se desfășoară în primăvară. Excepție a făcut „ediția” anterioară, când au fost mutate în toamnă pentru a fi comasate cu cele parlamentare, din cauza pandemiei de coronavirus.

Ipoteza comasării „localelor” cu „parlamentarele” este în picioare și în acest an. Există, însă, o polemică în ceea ce privește o asemenea măsură. Unii politicieni susțin că ea nu ar fi constituțională, în timp cel alții nu consideră că organizarea în aceeași zi a celor două scrutinuri ar încălca legea fundamentală. Cei care sunt în favoarea comasării au argumente de ordin practic. În afara cheltuielilor suplimentare, cetățenii ar fi scutiți și de o campanie electorală care s-ar întinde din primăvară până la finalul anului. „Vă dați seama că ne-am afla permanent într-o competiție electorală, cu campanii electorale, cu certuri la televizor, pe rețele sociale”, spunea președintele Klaus Iohannis.

Lupta pentru Primăria Capitalei se va da între Partidul Social Democrat și forțele de dreapta, în cazul în care PSD și PNL, aliate la guvernare, nu vor decide să desemneze un candidat comun. Potrivit sondajelor, o asemenea alianță ar strânge 47% din voturi. 

Potrivit unui sondaj CURS realizat recent, 61% din bucureșteni consideră că municipiul merge într-o direcție greșită, iar 72% nu au încredere în actualul primar general. Pe de altă parte, 50% dintre cei chestionați s-au declarat mulţumiţi de primarii de sector. Concret, jumatate dintre respondenţi apreciază că activitatea primarului de sector este ”bună”, 20% ”proastă”, 19% foarte bună” şi 8% ”foarte proastă”. În opinia cetățenilor, principalele probleme cu care se confruntă Bucureştiul sunt nivelul de trai, traficul, aglomeraţia, mărdăria, situația din spitale şi poluarea. 

Alegeri prezidențiale sondaje

Cel mai recent sondaj care a avut ca temă intenția de vot la alegerile pentru Primăria Capitalei a fost realizat în luna august 2023, de CURS. Întrebarea a fost: „Dacă mâine ar fi alegeri, cu cine ați vota?”. Rezultatele au fost următoarele:  PSD- 29%, urmat de PNL- 18%, USR – 16%, AUR – 14%, PPUSL (formațiunea lui Dan Voiculescu și Popescu Piedone) – 6%, iar PMP – 5%.

Aceeași întrebare a fost lansată de emisiunea „Marius Tucă Show”, care a avut-o în platou pe Gabriela Firea. Aproape jumătate dintre telespectatori au „votat” cu invitata, 36% cu Cristian Popescu Piedone, iar 18% pe Nicușor Dan. Aceste rezultate sunt, însă, discutabile. Probabil că la emisiune se uitau în special „fanii” Gabrielei Firea.

Alegeri Primăria Capitalei cote

Potrivit agenției online Betano, Nicușor Dan este favorit să câștige un nou mandat de primar general. Gabriela Firea este cotată cu a doua șansă, iar Ciprian Ciucu are a treia șansă. 

Nicușor Dan ar dori să fie candidatul forțelor de dreapta. În acest sens, el a trimis un raport de activitate către PNL, așa cum îi fusese solicitat. Nu a primit, însă, niciun răspuns. În decembrie 2022, Nicolae Ciucă, președintele liberalilor, a declarat că „Bucureştiul este un oraş blocat și fără perspective” și că managementul lui Nicușor Dan este „cu probleme”.

Probleme are și Gabriela Firea, care a fost nevoită să se retragă din funcțiile deținute în PSD după scandalul azilului din Voluntari. Candidata din 2020 are, însă, destul timp la dispoziție pentru a reveni în prim planul politicii, mai ales dacă se va decide, până la urmă, ca alegerile locale să fie comasate cu cele parlamentare.

Pariază pe viitorul primar general al Bucureștiului la una dintre agențiile recomandate

Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX