1. Home »
  2. Cote »
  3. Alegeri prezidențiale România 2024: calendar, candidați, cote pariuri

Alegeri prezidențiale România 2024: calendar, candidați, cote pariuri

victorpartan
victorpartan

2024-01-10 10:25:00

image Alegeri prezidențiale România 2024: calendar, candidați, cote pariuri

Vezi când se desfășoară următoarele alegeri prezidențiale din România, cine candidează și cine are cele mai mari șanse să fie conducătorul țării pentru următorii patru ani, din decembrie 2024 încolo. 

Pariază pe viitorul președinte al României la una dintre agențiile recomandate

Klaus Iohannis nu mai poate candida pentru un nou mandat, astfel că românii vor avea un nou președinte de la finalul anului 2024. Potrivit formatului, în cazul în care niciunul dintre candidați nu va obține 50%+1 din voturi, se va organiza și turul al doilea, în care se vor confrunta primii doi candidați cu cele mai multe voturi. Tot anul viitor vor fi alegeri europarlamentare, locale și parlamentare.

Când sunt alegerile prezidențiale în România

Alegerile prezidențiale se vor desfășura ultimele dintre cele patru scrutinuri. În acest moment, nu se știe data exactă a primului tur, dar cel mai probabil va fi o zi din noiembrie sau decembrie. Deocamdată a fost anunțată doar data alegerilor europarlamentare: 9 iunie 2024. 

Se vorbește despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, discuțiile fiind confirmate de președintele în funcție, Klaus Iohannis: „Comasarea alegerilor se discută în partide, este o variantă care este posibilă, este posibilă constituțional, însă nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este însă posibil să fie amânate localele. Dacă asta este o soluție sau nu, vom vedea pe parcurs. Patru rânduri de alegeri complicate într-un singur an sunt problematice. Vă dați seama că, începând din această toamnă până la sfârșitul anului viitor ne-am afla permanent într-o competiție electorală, cu campanii electorale, cu certuri la televizor, pe rețele sociale.

Pe de altă parte, Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, este de părere că măsura comasării ar intra în conflict cu normele constituționale: „Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituţională. Ea nu se poate întâmpla fizic, ea se poate întâmpla într-un singur scenariu, dar acela este neconstituţional, respectiv, prin care se prelungesc cu două luni mandatele aleşilor locali, ale primarilor, până la alegerile parlamentare”. Totuși, „localele” au fost amânate până în toamnă în anul 2020, în contextul pandemiei.

Fostul premier Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, nu i-a dat dreptate nici președintelui, nici partenerului de guvernare: „Dacă există deschis subiectul unor construcţii politice, atunci fiecare dintre aceste variante de lucru rămâne deschisă”.

Alegeri prezidențiale sondaje

Nu se cunosc cu certitudine candidații la alegerile prezidențiale din 2024, pentru că nu s-a depus nicio candidatură oficială. Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a confirmat că PSD negociază cu PNL desemnarea unui candidat comun, cu șanse reale în fața unui contracandidat precum George Simion (AUR), care are cifre tot mai bune în sondaje. Ultimul sondaj CURS, comandat de PSD, indică faptul că 32% din alegători intenționează să voteze cu acest partid (și, cel mai probabil, cu candidatul lui la prezidențiale), iar câte 19% cu PNL și AUR. USR ar întruni 12% din opțiunile de vot, iar UDMR 5%. SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, este creditat cu 4% în sondajul CURS, la fel ca PMP.

Sondajul CURS a fost realizat în perioada 24 – 31 august, pe un eșantion de 1067 de persoane cu drept de vot.

Alegeri prezidențiale cote

Agenția de pariuri Betano a afișat cotele antepost pentru alegerile prezidențiale 2024. Specialiștii acestui operator sunt de părere că cele mai mari șanse să câștige alegerile la are Mircea Geoană, marele învins al scrutinului din 2009, când a pierdut „peste noapte” în fața lui Traian Băsescu. În prezent, Geoană este Secretar General Adjunct al NATO. Al doilea favorit este liberalul Ciucă, „podiumul” fiind completat de președintele AUR. Pe „lista scurtă” mai apar Raed Arafat, Alexandru Rafila, Mircea Diaconu și Dan Diaconescu.

Pariază pe viitorul președinte al României la una dintre agențiile recomandate

Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...

Citeste mai mult

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+83.04
Câștigate
47
Pierdute
26
2
Dan Ștefanescu
+60.94
Câștigate
21
Pierdute
9
3
Gabriel Morariu
+58.02
Câștigate
30
Pierdute
12

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX