1. Home »
  2. Campionatul Mondial »
  3. Stadioane pe care se vor juca meciurile de la Cupa Mondială din Qatar 2022

Stadioane pe care se vor juca meciurile de la Cupa Mondială din Qatar 2022

victorpartan
victorpartan

2022-10-21 14:17:00

image Stadioane pe care se vor juca meciurile de la Cupa Mondială din Qatar 2022

Meciurile Cupei Mondiale 2022 (20 noiembrie – 18 decembrie) vor fi găzduite de opt stadioane în Qatar.  Arenele sunt conectate la panouri solare care vor furniza energia necesară funcționării aparatelor de aer condiționat ce îi vor răcori pe spectatori și pe jucători. Cea mai mică națiune care a găzduit vreodată turneul final a construit stadioane special pentru competiție, unul în formă de vapor, altul de cort, altul de pălărie ș.a.m.d.

Unde se va juca WC 2022? Hai să vedem pe ce capodopere arhitecturale vor avea loc partidele:

Pariază pe Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar cu un FREEBET fără depunere de 77RON!

LUSAIL

Are capacitatea de 80.000 de locuri. Este „bijuteria” arenelor qatareze, urmând a găzdui 10 meciuri, inclusiv finala. Deci când vorbim de stadioane Qatar, acesta este punctul de reper! Situat la 15 km de Doha, a fost inagurat chiar în acest an. În jurul său, în următorii ani, va fi construit un oraș de 33 de miliarde de dolari, care se va numi tot Lusail. Populație estimată: 200.000. După CM 2022, aproape toate scaunele vor fi îndepărtate, iar arena va deveni un hub al comunității, cu școli, spitale, magazine și terenuri de sport. Totuși, scaunele de la nivelul superior vor rămâne, iar în dreptul lor de vor construi restaurante, baruri și terase.

Vezi programul meciurilor de la Cupa Mondială 2022!

AL KHOR

Din rândul stadioane Cupa Mondială 2022 se evidențiază și AL KHOR. Mai este numit și „Al Bayt” și are o capacitate de 60.000 de locuri. Este arena aflată la cea mai mare depărtare de Doha (35 de kilometri), fiind acoperită de o structură metalică în formă de cort. De la acest cort vine și numele, întrucât „bayt” se numeau corturile în care locuiau populațiile nomade care ajungeau pe acele meleaguri. După Cupa Mondială 2022, scaunele din sectoarele superioare vor fi îndepărtate până se va ajunge la o capacitate de 32.000 de locuri. În stadion vor fi deschise un hotel de cinci stele și un centru de shopping.

AL WAKRACH

Este numit „Al Janoub” și are o capacitate de 40.000 de locuri, aflându-se în Al Wakrach, la 18 kilometri sud de Doha. Este prima arenă ridicată special pentru CM a cărei construcție a fost finalizată, în 2019. A găzduit deja un meci important: finala Ligii Campionilor Asiei din 2020. Dacă este privit de sus, se observă cu ușurință forma unei bărci dhow. Aerul din interior este răcit prin sisteme speciale pe tot timpul anului. După ce turneul final se va încheia, 20.000 de scaune vor fi îndepărtate, așa cum se va întâmpla și pe alte stadioane Qatar.

AHMAD BIN ALI

Acest stadion din Qatar a fost inaugurat în 2020 chiar de Ziua Qatarului (18 decembrie), este situat în Al Rayan (la 20 de km de Doha) și are o capacitate de 40.000 de locuri. A fost „botezat” după Ahmad bin Ali Al Thani, emirul din perioada 1960 – 1972. Pe acest loc a existat un alt stadion, cu capacitatea de 21.282 de locuri, construit în 2003 și demolat în 2015. Aproximativ 80% din materialele folosite sunt reciclate. Pe fațada strălucitoare sunt prezentate diverse simboluri ale Qatarului. După turneul final, acest măreț stadion va fi transformat în „Al Rayyan Sports Club”, arenă polisportivă cu o capacitate de 20.000 de locuri.

DOHA INTERNATIONAL STADIUM

Este cel mai vechi dintre stadioanele pe care se joacă meciuri la turneul final al Cupei Mondiale 2022. „Doha International Stadium” a fost inaugurat în anul 1976 și are o capacitate de 45.415 locuri. A fost renovat în 2017 pentru a găzdui două evenimente sportive majore în 2019: Campionatele Mondiale de Atletism și finala Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA, câștigată de Liverpool. Această arenă este singura care va rămâne „întreagă” după CM. 

Descoperă cotele la pariuri sportive pe Cupa Mondială de Fotbal!

EDUCATION CITY STADIUM

Arena aflată la 7 km de Doha a fost construită în 2020, într-o zonă cu multe Universități și cu mult spațiu verde. Mai este denumită „Diamant în deșert”, pentru că pe fațadă sunt elemente sub formă de diamant care își schimbă culoare în funcție de unghiul în care se reflectă lumina soarelui. Are capacitatea de 40.000 de locuri, iar în 2021 a găzduit finala Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA, câștigată de Chelsea. Este unul dintre stadioanele sustenabile din punct de vedere ecologic, aproximativ 20% din materialele folosite la construcție fiind „verzi”.

974

A fost inaugurat în 2021 în Doha și are un nume destul de ciudat pentru un stadion, dar există o explicație: arena de 40.000 de locuri a fost construită din containere de transport naval tip 974 (aceste cifre reprezintă și codul telefonic internațional al Qatarului) și din oțel modular. Este o arenă remarcabilă, chiar și pentru standardele qatareze. Inițial, a fost numit „Ras Abu Aboud”. Conceptul aparține companiei Fenwick Iribarren Architects. După turneul final, containerele vor fi folosite la alte construcții.

AL THUMAMA

Se găsește tot în Doha (lângă aeroportul internațional Hamad), a fost inaugurat în octombrie 2021 și are o capacitate de 40.000 de locuri. A fost numit după un copac străvechi, iar designul reprezintă pălăria tradițională „gahfiya”. În jurul stadionului este un parc de 50.000 de mp. Arena a mai găzduit șase meciuri contând pentru Cupa Arabiei FIFA 2021. După turneul final, 20.000 de scaune vor fi donate altor țări, lăsând loc pentru un hotel și o moschee. 

Credit foto: www.stadiumguide.com

Pariază pe Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar cu un FREEBET fără depunere de 77RON!

Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Gabriel Morariu
0
Câștigate
0
Pierdute
0
2
Tudor Cosma
0
Câștigate
0
Pierdute
0
3
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX