”Red Card” - o poveste ”explozivă” despre mita în fotbalul mondial

Unul dintre cei mai de succes jurnaliști de investigații de peste Ocean, Ken Bensinger a ales să-și publice noua carte pe 12 iunie - cu două zile înaintea startului Cupei Mondiale. ”Red Card” se numește ultima ”operă” a lui Bensinger, finalist al Premiului Pulitzer și câștigător al trofeului care se acordă în Statele Unite celui mai bun reporter de investigații. 

(foto: nytimes.com)

Potrivit lui Bensinger, fotbalul internațional a devenit un ”focar” de corupție la începutul anilor 1980, când Cupa Mondială sau Copa America au devenit adevărate mine de aur pentru unii. Iar asemenea ”rețete” au dat naștere unui nou tip de afacere: compania de marketing sportiv - care cumpără drepturile media și de sponsorizare într-o anumită ligă sau turneu, apoi vinde ”segmente” ale acestor drepturi către radiodifuzori și agenți de publicitate din întreaga lume.

În ”Red Card” se scrie că mita reprezintă o parte esențială a acestor tranzacții. FIFA este alcătuită din șase organisme regionale care, la rândul lor, găzduiesc peste 200 de asociații naționale. Fiecare regiune are un număr propriu de turnee, calificări la Cupa Mondială și alte turnee importante.

Pentru a câștiga drepturile la un preț mai mic, ”comercianții” din sport au plătit de multe ori responsabilii marilor competiții pe ”sub masă”. Multe dintre aceste plăți au fost procesate de către instituții financiare din SUA, printre care Merrill Lynch, J.P. Morgan Chase și Wells Fargo.

Unul dintre cele mai celebre cazuri de corupție din fotbal a fost preluat în 2011 de guvernul american. Ancheta s-a urnit în urma implicării unui agent IRS, numit Steve Berryman. Un american crescut în Anglia, Berryman a devenit expert în urmărirea plăților ilegale și a evaziunii fiscale. Totul combinat cu...dragostea lui imensă pentru fotbal.

Cu ajutorul informațiilor furnizate de Berryman, guvernul SUA a reușit să urmărească banii în timp ce aceștia se ”mutau” de la o instituție financiară la alta. Iar ancheta a condus către un nume greu la acea vreme - Chuck Blazer, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Sepp Blatter (fostul șef FIFA), care în acel moment era secretar general al CONCACAF (Confederația Americii de Nord, Centrale și Caraibelor). 

În schimbul unei sentințe mai ușoare, Blazer a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii. Într-o sală de conferințe din cadrul Procuraturii americane din Brooklyn, el a explicat cum s-a ales cu 20 de milioane de dolari (dintr-o sumă mai mare destinată Concacaf) fără să plătească nicio taxă sau impozit și cum plățile ilegale și alte operațiuni de genul au făcut ca ”inima” fotbalului internațional să bată cu putere doar în anumite cazuri...Numai în 2011, Blazer (foto: usatoday.com) s-a ”premiat” cu 4,2 milioane de dolari numai din comisoane! 

El avea la acel moment un apartament de 900.000 de dolari în Bahamas, alte două apartamente în South Beach și un Hummer - toate plătite de CONCACAF! De asemenea, el frecventa cu regularitate unul dinter cele mai luxoase restaurtante din New York, al unui prieten de-al său cu care punea la cale afacerile. Ancheta federală a mai scos la iveală faptul că Blazer nu mai plătise niciun impozit către stat în ultimii 17 ani. 

Ancheta a culminat cu o razie de proporții a poliției în 2015 la Baur au Lac, unul dintre cele mai celebre hoteluri din Zurich unde camerele încep de la 600 de dolari pe noapte și unde Blazer și ”comandanții” săi își dăduseră întâlnire. Ulterior, ancheta a ajuns la cei mai înalți responsabili ai sportului. În total, au fost formulate 92 de capete de acuzare împotriva a 27 de inculpați diferiți, fără a include investigații ulterioare în alte jurisdicții

Chuck Blazer a murit în 2017, înainte de a fi condamnat. Prietenul său apropiat și asociatul Jack Warner (foto: nationnews.com), fostul președinte al CONCACAF, s-a refugiat în țara sa natală (Trinidad Tobago) și a luptat cât a putut împotriva extrădării sale pentru a da socoteală unui tribunal din SUA - care l-a acuzat de luare de mită în formă agravantă. 

Strânși cu ușa, oameni de afaceri implicați în ”schemă” au început să vorbească. Jose Hawilla, om de afaceri brazilian care a înființat o firmă de marketing sportiv, a fost deposedat de 151 milioane de dolari pe care nu a putut să-i justifice în fața anchetatorilor. De asemenea, un director executiv al unei firme a recunoscut ulterior că a plătit 150 de milioane de dolari pentru a mitui zeci de funcționari, dar și persoane cu funcții de conducere din cadrul CONCACAF. 

Toate aceste evenimente sunt povestite cu lux de amănunte în ”Red Card”, cartea apărută sub semnătura lui Ken Bensinger, care cu acest prilej a anunțat că nu se va opri aici.

El a dezvăluit că în următoarea sa carte, agentul Berryman va vorbi despre o altă față mai puțin cunoscută a fotbalului. În 2016, acesta a făcut o prezentare PowerPoint de 3 ore în fața procurorilor din Brooklyn în speranța că îi poate convinge de implicarea în afaceri necurate a lui Mohamed bin Hammam (foto: fifa.com), fostul șef al fotbalului din Asia. 

Numele miliardarului din Qatar a fost prezent de câteva ori în timpul anchetei inițiale a lui Berryman, care a vorbit despre plicurile cu bani mulți pe care Bin Hammam le livra șefilor fotbalului din Caraibe pentru decizii care să avantajeze fotbalul din țara sa, dar și anumite afaceri ale lui. Tot de numele său se leagă și decizia controversată de a acorda Qatarului organizarea Cupei Mondiale din 2022. 

Blazer a fost suspendat pe viață

Fost secretar general al CONCACAF și fost membru în Comitetul executiv al FIFA, Chuck Blazer a fost suspendat pe viață din cadrul Federației Internaționale de Fotbal în urma anchetei întreprinse de guvernul american. Acesta a colaborat cu justiția americană în scandalul de corupție care zguduit din temelii fotbalul mondial. ”A comis o serie de acte inadecvate în mod repetat și continuu pe durata exercitării funcției la CONCACAF și FIFA și în special prin acceptarea de plăți ilegale”, a anunțat FIFA la momentul respectiv.  

Om de încredere al fostului președinte Sepp Blatter, Chuck Blazer (foto: metro.co.uk) a jucat un rol ”cheie” în anchetă prin faptul că a acceptat că a propus sau a efectuat plăți ilegale, sub diverse forme. Acesta a început să coopereze cu autoritățile americane în decembrie 2011, când era membru în Comitetul Executiv FIFA.

Fost secretar general al puternicei CONCACAF din 1990 până în 2011 și membru în Comitetul Executiv FIFA din 1997 și până în 2013, Blazer a cooperat cu autoritățile americane timp de aproape 16 luni. Milionarul, care s-a luptat ani de zile cu o formă teribilă de cancer, este la originea dezvăluirilor care au aruncat FIFA în cea mai gravă criză din istorie și care a dus la demisia președintelui Sepp Blatter (foto: washingtonpost.com).

În afara lui Chuck Blazer, alte trei persoane au pledat vinovate în acest dosar. Între aceștia s-au aflat și doi fii ai lui Jack Warner, fost vicepreședinte al CONCACAF și membru în Comitetul Executiv FIFA, una dintre persoanele arestate în urma operațiunii poliției în hotelul din Zurich.

Blazer a murit anul trecut pe 12 iulie, la vârsta de 72 de ani. A luat cu el în mormânt, probabil, multe alte informații pe care n-a vrut să le divulge și care poate că ar fi dus la învinuirea altor ”capi” ai fotbalului. 

Casele de pariuri online legale din România au pregătit super-oferte cu ocazia CampionatuluI Mondial din Rusia (foto: worldcupupdates.org). Poți afla și tu ultimele noutăți despre ofertele pe Mondial dacă accesezi acest articol! Nu uita să verifici zilnic acest articol, care va cuprinde toate surprizele pe care casele de pariuri online le-au pregătit cu prilejul celui mai tare eveniment sportiv al anului.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi