Record fantastic în NBA! Nici Air Jordan, Kobe sau Shaquille nu au reuşit asta!!

Săptămâna şi recordul în NBA! După performanţa incredibilă reuşită de puştiul de 20 de ani al lui Phoenix Suns, Devin Booker - 70 de puncte într-un meci!, a fost rândul unui alt "extraterestru" să intre în istorie. Jucătorul lui Oklahoma City Thunder, Russell Westbrook a reușind al 41-lea "triple-double" din actuală stagiune şi a egalat un record vechi de 55 de ani!! Oscar Robertson a reuşit asta ultima dată, în sezonul 1961-1962 al celui mai tare campionat profesionist de baschet din lume. Robertson a avut atunci o medie de "triple-double" excelentă pe parcursul întregului an, cu 30,8 puncte, 12,5 recuperări și 11,8 pase decisive. 

Ultima minune s-a întâmplat în victoria celor de la Oklahoma, 110 la 79 cu Milwaukee Bucks. Performanţa lui Russell Westbrook este acum însă mult mai strălucitoare, în condiţiile în care actualele apărări din NBA sunt de "fier", nu ca în urmă cu 55 de ani. De remarcat că unii dintre cei mai mari jucători ai americanilor nu au ajuns la o asemenea performanţă reuşită de Westbrook (Foto: nba.com/thunder) - gen Michael "Air" Jordan, Shaquille O'Neil, Kobe Bryant sau Kevin Durant.

Performanţa nu este chiar la îndemâna oricui - pentru a-şi trece în cont un "triple-double", un jucător trebuie să aibă cel puțin 10 reușite în trei categorii de statistici (puncte, recuperări, pase decisive, capace sau intercepții). Prin comparație, în întreg sezonul trecut, toţi jucătorii din NBA au reușit, împreună, 76 de triple-double-uri(!!!), iar cu un an înainte numărul fusese de doar 44!

Mai trebuie spus că Westbrook a reuşit recordul fabulos în condiţiile în care starul echipei şi cel cu care se înţelegea de minune, Kevin Durant a ales să plece la Golden State Warriors chiar înaintea începerii sezonului. Acum, specialiştii americani anticipează că jucătorul lui Oklahoma îşi va îmbunătăţi constant performanţele şi jocul - fiind de aşteptat ca el să-şi treacă în cont sistematic astfel de reuşite. Cu 99,5 la sută este creditat Westbrook că va merge din "triple-double" în "triple-double", având în vedere cifrele sale din ultima partidă: 12 puncte, 13 recuperări și 13 pase decisive!

"Nu mă gândeam să fac o medie de triple-double pe tot sezonul, obiectivul meu e să ajut echipa să câștige cât mai multe meciuri," a spus Westbrook (Foto: nba.com/thunder), pe care îl mai despart acum doar cinci partide de doborârea recordului absolut, deţinut de Oscar Robertson. Lucru perfect realizabil, dacă e să ne gândim că Oklahoma mai are de jucat cu echipe care nu excelează în apărare, cum ar fi Suns sau Timberwolves - considerate echipele cu cele mai slabe defensive din NBA. De menţionat că Russell Westbrook s-ar putea bate pentru titlul de MVP în acest sezon cu fostul său coleg de la Oklahoma - James Harden, care din 2012 joacă la Houston Rockets. 

O româncă, deţinătoarea unui record neegalat încă!

În urmă cu patru ani, Ana Ferariu - pe atunci componentă a naţionalei Under 16 a României, a reuşit un "quadruple-double" (a punctat la patru capitole în statistici) în victoria cu Irlanda, 82-49, la Campionatul European! O performanţă unică în baschetul românesc şi în cel mondial!! 

Ana Ferariu (Foto: facebook/Ana Ferariu) a reuşit, atunci, în 31 de minute jucate să-şi treacă în cont 23 de puncte, 12 recuperari, 10 pase decivise si 10 interceptii, un "quadruple-double" întâlnit o dată la 100 de ani în baschet poate..

În baschetul românesc nu se înregistrase până în 2013 o asemenea performanţă, fiind o premieră absolută la orice nivel de vârstă!! "Este o performanţă europeană specială si totodată foarte rară", a scris atunci pe site-ul FIBA.

La nivelul statisticilor, mai ales la seniori, este o obişnuinţă atingerea unui "double-double", care înseamna două combinaţii de minimum 10 reuşite, la puncte, recuperări, pase decisive, capace sau intercepţii. Un "triple-double" se realizează mai dificil, fiind nevoie de trei combinaţii de minimum 10 reuşite, la puncte, recuperări, pase decisive, capace sau intercepţii. Cu atât mai mult, un "quadruple-double" este aproape imposibil de realizat. (peste 10 puncte, recuperări, pase decisive, capace sau intercepţii).

La nivel mondial, dar la senioare, "bariera" a fost doborâtă de tripla campioana olimpica Tamika Catchings (SUA) - devenită prima baschetbalistă care a atins "quintuple-double", adică a punctat la cinci capitole statistice, pe vremea când evolua in campionatul universitar american de baschet, în 1997.

La băieţi, în Europa, starul naţionalei Spaniei - Ricky Rubio (Foto: wikipedia.org) a reuşit un "quadruple-double", la fel ca Ana Ferariu, tot la un Campionat European under 16, în 2006. În NBA sunt înregistrare doar patru astfel cazuri, tot la masculin: Nate Thurmond (1974), Alvin Robertson (1986), Hakeem Olajuwon (1990) şi David Robinson (1994).

Nu uita, pe site-ul nostru găseşti mereu ponturi pentru meciurile din NBA pe care să le joci la pariuri.

 

Foto: nba.com/thunder

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi