Rapid, capăt de linie! Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul şi echipa din Giuleşti nu mai există!

14 decembrie 2016 a intrat în istoria Rapidului ca cea mai tristă zi! Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul făcut de reprezentanţii clubului în privinţa falimentului, astfel că de astăzi gruparea din Giuleşti a fost ştearsă de pe harta fotbalului românesc după o istorie de 93 de ani!! Sentinţa vine după o lungă perioadă de incertitudine, timp în care s-au dictat mai multe amânări de suspendare a falimentului. 

Următorul pas este ca o altă societate să preia palmaresul clubului și să-l ducă mai departe. Cel mai probabil, echipa care va prelua palmaresul giuleștenilor este AFC Rapid, din Liga a 5-a, unde preşedinte este Horia Manoliu, fostul director de marketing al Rapidului. Acesta a preluat palmaresul, stema şi culorile clubului de la George Copos. 

Cele mai importante performanțe ale Rapidului au fost obținute în perioada cât patron a fost George Copos (foto: Răzvan Păsărică / Sportpictures.eu), care a preluat clubul giuleștean în 1993. Pe lângă cele două titluri câștigate, Rapidul  s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei UEFA, unde a fost eliminată de Steaua.

Cei de la gsp.ro au schiţat cele mai importante momente din istoria de 93 de ani a Rapidului: 

1. Fondarea echipei în 1923. Pe 25 iunie 1923, lucrătorii de la Atelierele Grivița puneau bazele clubului, alături de jucătorii echipei Excelsior, o formație care juca deja în cartierul de lângă Gara de Nord. Clubul s-a numit ”Asociația Culturală și Sportivă CFR”, iar primul președinte ales a fost Teofil Copaci, un maistru de la Atelierele Grivița. Antrenamentele și jocurile aveau loc pe terenul CAB, iar primul rând de echipament a fost de culoare vișinie, confecționat acasă la primul căpitan al echipei, Grigore Grigoriu. Așa a început istoria echipei.

2. Inaugurarea stadionului. În perioada interbelică, echipa devenise una dintre cele mai bune din țară, prin urmare se simțea nevoia unui stadion mai mare. În 1936 încep lucrările la arena de lângă Grant, iar pe 10 iunie 1939 stadionul e inaugurat în prezența Regelui Carol al-II-lea. Stadionul a fost proiectat ca fiind o copie mai mică a arenei lui Arsenal, Highbury, iar pe atunci era unul dintre cele mai moderne din țară.

3. Prima echipă în finala unei cupe europene. În 1940, Rapidul devine prima echipă din România calificată în finala unei cupe europene, mai exact Cupa Europei Centrale. Giuleștenii ar fi trebuit să dispute ultimul act cu Ferencvaros, însă, din cauza războiului, partida nu s-a mai disputat, competiția rămănând fără câștigătoare.

4. Titlurile din 1999 și 2003. Rapid avea deja un titlu, cucerit în 1967, însă campionatele din 1999 și 2003 au fost cucerite la pas. Ambele titluri au fost câștigate cu o diferență de șapte puncte față de locul 2.

5. Sfertul de finală din Cupa UEFA. Ultima mare performanță europeană a Rapidului a fost parcursul din sezonul 2005/2006 al Cupei UEFA. Calificată din postura de câștigătoare a Cupei, Rapid a intrat în grupele competiției după un baraj fantastic cu Feyenoord. Alb-vișiniii au trecut de grupe, pe urmă au eliminat două cluburi din Bundesliga: Hertha și Hamburger SV. În sferturi a fost un duel românesc cu Steaua, în urma căruia rivalii din Ghencea s-au calificat grație golului marcat în deplasare.

Palmares RAPID:

Titluri în Liga 1: 3
Cupa României: 13
Supercupa României: 4
Cupa Ligii: 1

 

Foto: prosport

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi