Raise pre-flop în poker. Când şi de ce să măreşti miza

Să ştii când să dai raise pre-flop în poker este un atribut esenţial pentru orice jucător, independent de nivelul la care se află. Agresivitatea este una dintre cheile în orice tip de poker, indiferent de poziţie, astfel că ai nevoie întotdeauna să ştii când şi de ce măreşti miza.

Înainte de a intra în subiect, vreau să fac referire la un adevăr pe care l-am descoperit din fericire rapid, când m-am apucat de poker. În această disciplină, fie că joci la mese cash sau turnee, mult mai des trebuie să apelezi la varianta fold. Cu o bună cunoaştere a mâinilor de start şi a probabilităţilor, vei înţelege clar de ce fac această paranteză. Pentru că prea mulţi jucători apelează la un range mare de cărţi pe care le joacă, iar aceasta este o capcană uriaşă. Pur şi simplu nu e profitabil pe termen lung.

DESCHIDE CONT LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM

Îţi propun să ai o selecţie mai bună a cărţilor pe care le foloseşti când intri în poker. Iar atunci când treci la acţiune, acţiune să fie: call-ul e cea mai proastă opţiune. Ai nevoie mult mai des să apelezi la raise pre-flop în poker, în momentele în care decizi că ai o carte sustenabilă. Voi explica mai jos de ce: iată câteva sfaturi utile în poker.

 

De ce e util să dai raise pre-flop în poker

În urmă cu mai mulţi ani, obişnuiam să mă întâlnesc cu un grup de prieteni pentru a juca poker. Amicii mei erau pasionaţi, dar fără cunoştinţe solide. Unii nu aveau nici ABC-ul măcar, se rezumau să evolueze după "ureche". Mizele erau modice şi nici nu aveau de ce să o facă altfel, din moment ce erau jucători recreaţionali. Etalând un stil tight-aggressive, eu eram cel care intra "în bătaia puştii" celor mai mulţi. Pentru că de fiecare dată când intram în pot, alegeam să fac raise. Extrapolând, consider că în general cei fără experienţă nu înţeleg importanţa agresivităţii încă din start."De ce să dau raise? Eu vreau doar să văd flopul şi apoi decid ce trebuie să fac", îmi explicau amicii de la masă filosofia "corectă" despre poker.

Dacă apelezi la o astfel de abordare, cu siguranţă nu eşti pe drumul cel bun. Să nu dai raise-ul potrivit atunci când se impune te va costa foarte mult în timp. Tu ai nevoie în primul rând să îţi creezi o imagine agresivă la masă. În plus, vei avea controlul şi îi vei obliga pe ceilalţi să cânte după melodia ta. Mulţi profesionişti sunt de părere că de obicei ai trei opţiuni înainte de board: fold, raise pre-flop în poker sau re-raise. Cu o astfel de abordare, ai făcut un pas uriaş în direcţia dorită.

 

Motive întemeiate pentru raise pre-flop în poker

Cu siguranţă că m-aţi întreba, dacă am fi faţă în faţă, "bine-bine, dar concret care sunt avantajele". Nimic mai simplu, voi vorbi mai jos despre fiecare în parte, într-o relativă ordine a importanţei lor.
 

Cât mai puţini adversari în mână

De obicei, nu îţi doreşti să intri într-un pot mare în fața mai multor jucători. Chiar dacă deţii o carte de început "monstru", aceasta poate fi extrem de vulnerabilă când mai mulţi adversari participă. Ca atare, nu vrei pe cineva să laşi să prindă, cu o mână marginală, două perechi sau un draw puternic. În cele din urmă acestea se pot completa, iar tu vei pierde sume importante.

Mai puțini oponenţi care să se lupte pentru a câștiga un pot care, având în vedere forţa mâinii tale, are şanse să-ţi revină e clar un avantaj. De asemenea, cu cât sunt mai puţini jucători implicaţi, cu atât ai de luat mai puține decizii în tentativa de a învinge. Nu trebuie să analizezi mâna prin prisma tipologiei tuturor care participă la pot; nici nu trebuie să te gândeşti la range-ul lor sau la backgroundul acestora. Altfel spus, cu cât sunt mai puţini oameni care să pretindă că potul li se cuvine, cu atât misiunea ta e mai uşoară. În concluzie, raise-ul pe care îl faci atunci când intri în pot cu o mână valoroasă te protejează de prezenţa mai multor jucători şi îţi reduce hotărârile pe care le ai de făcut.
 

Vei prelua controlului mâinii

Un alt argument pentru care să apelezi la raise pre-flop în poker este pentru a-i anunța pe ceilalţi că deţii o mână puternică. "Chiar aşa, nu e nevoie să maschezi?", mă întreabă de multe ori cunoscuţii când le explic asta. Da, pentru că în acest caz, chiar dacă ratezi flopul, poți de cele mai multe ori să mizezi pe un continuation bet, care, în ochii celorlalţi, va fi justificat. Tu ai fost agresorul iniţial, iar ei respectă asta. Raise-ul anterior, dat pre-flop, îţi permite să îţi duci agresiunea mai departe. Poţi să câştigi potul aici, după apariţia primelor trei cărţi comune, fără luptă. Din moment ce ai ridicat miza de la început, mulţi vor fi convinşi că eşti puternic.

În plus, atunci când dai raise pre-flop, vei constata de cele mai multe ori că ceilalți jucători vor apela la varianta check până la tine, după flop. Vor să vadă ce ai de gând să faci. Tu ai fost agresorul iniţial, astfel că nu vor să se expună unui re-raise, chiar dacă au prins ceva. Astfel, ai preluat controlul mâinii şi, dacă nu eşti dispus să mergi pe un C-bet (în măsura în care mâna nu te ajută şi consideri că adversarul/adversarii sunt suficient de loose încât să refuze foldul), ai opţiunea să vezi o carte gratuit. Iar aceasta poate schimba de multe ori dinamica de la masă în favoarea ta.
 

Raise-ul pentru valoare

Probabil cel mai frecvent motiv pentru a miza pe un bet pre-flop, atunci când ai o mână de start bună. Crezând că sunt şanse mari să deţii cea mai mare carte la momentul respectiv, îţi doreşti să creşti potul, astfel încât să obţii maximum de la oponenţi.

Pentru a-ţi atinge obiectivele, ai nevoie ca dimensiunea pariului tău să fie corectă. Ideal este să fii consecvent în modul în care pariezi, indiferent de cărţile de start avute. Astfel, adversarii vor avea reale dificultăţi să te pună pe o mână anume. Dacă vei face un bet minim cu 10-J suited, de exemplu, şi vei apela la un 6XBB cu K-K, opozanţi vor înţelege rapid mecanismele după care te ghidezi. Astfel, vor şti să se ferească de momentele cel mai puţin favorabile pentru ei. Recomandarea mea este îţi camuflezi mâinile de start în poker printr-un raise standard: 3xBB, plus câte un blind suplimentar pentru fiecare eventual adversar care a dat limp în faţa ta. Cu doar 3xBB, le vei oferi unora echitate pentru a merge în pot cu o mână marginală. Făcând acest lucru de fiecare dată, nimeni nu poate obține o citire fidelă a jocului tău.


Spune nu raise-ului minim

O greşeală comună pentru mulţi începători e să apeleze la raise-ul minim. Chiar dacă deţin o pereche de ași, novicii fac asta. Cu toate că înaintea lor doi sau trei opozanţi au mers pe varianta call, ei nu ridică mult pentru a nu îi arunca pe adversari.

Acest lucru este de neconceput; așii sunt cea mai bună mână pre-flop, însă împotriva a trei sau patru adversari ei mai deţin sub 50% să ducă mâna până la final. Altfel spus, nu mai eşti favoritul, procentele celorlalţi însumate depăşesc 50%. Iar tu, printr-un eventual raise minim, e puţin probabil să îi determini pe ceilalți să renunțe. "Dar vreau ca ei să meargă la pot", mi se spune. Judecată greşită: după, tot ei consideră că au un ghinion fantastic când cineva cu Q-9 suited, de exemplu, prinde două perechi din flop. "M-a plătit cu nimic", va spune el. Da, pentru că i-ai oferit pot odds; acel adversar nu ar fi mers în 90% dintre cazuri, dacă raise-ul era cel corect pre-flop.


Vrei să obţii foldul de la adversari

Bluff-ul în poker este esenţial; uneori, vei apela la bet-uri pre-flop cu scopul de a determina alte persoane, care pot avea mâini mai bune decât tine, să renunțe. Acest lucru este valabil mai ales în turneele de poker, pe finalul lor (dar şi pe bubble). Aici, furtul blind-urilor și ante-urilor sunt cruciale.

În cazul în care obiectivul tău este de a-i face pe alții să renunțe la mână, nu poți fi timid. Obiectivul pe care trebuie să ţi-l setezi e să identifici raise-ul corect. Astfel, vei fi sigur că ceilalţi vor folda. Cu toate acestea, ține cont de faptul că fiecare pariu spune o poveste. Mulţi ar spune că all-in-ul e calea de urmat, pentru că este suma maximă pe care o poţi pune la bătaie. În consecinţă, oponenţii vor fi mult mai reticenţi. Acest lucru este doar parţial adevărat, pentru că unii jucători înţeleg clar că mutarea ta e deghizată într-un bluff. S-ar putea să obţii din partea lor call-uri mai frecvente la all-in decât la un 5XBB, de exemplu.

În al doilea rând, bluff-ul tău este menit să îţi aducă fise, nu să îţi rişte întregul stack. Nu este exclus ca uneori să faci această mişcare şi unul dintre oponenţi să aibă o mână "monstru". Astfel, el va plăti bucuros all-in-ul tău, iar şansele să întorci procentele sunt destul de mici.

DESCHIDE CONT LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive