Psihologul sportiv Andreas Hniatiuc: Cum apare dependența de pariuri, ce trebuie făcut pentru educarea tinerilor și a sportivilor

L-am întrebat pe psihologul sportiv Andreas Hniatiuc despre pericolul care îl reprezintă pariurile pentru un sportiv și am încercat să aflăm ce ar trebui făcut pentru tinerii care devin dependenți.

Cât de periculoase sunt pariurile pentru fotbalisti? 

Pariurile sunt periculoase atunci când ajung preocuparea de bază a unui sportiv. Cum participarea la pariuri și jocuri de noroc în săli special amenajate pentru astfel de activități atrage oprobriul celorlalți atunci când un sportiv este surprins în astfel de ipostaze, a apărut alternativa pariurilor on-line, una mult mai comodă și lipsită de risc din punct de vedere al percepției sociale. Însă, odată cu beneficiul păstrării ascunse a identității celui care apelează la pariurile on-line, există riscul ca astfel de activități să se desfășoare în timpul nopții. În esență, riscurile sunt similare, atunci când discutăm despre un jucător dependent de pariuri, și ar trebui ca sportivii să fie preocupați de optimzarea vieții sportive, ignorând beneficiile financiare imediate cu care sunt ademeniți de mirajul pariurilor și al jocurilor de noroc.

Stând tot timpul pe pariuri, fotbaliștii și tinerii, în general, devin dependenți?

Orice activitate cu un grad de recurență ridicat, repetată în timp, duce la dependență și produce modificări de natură comportamentală. Riscul major în astfel de situații pentru sportivii profesioniști, mai ales atunci când sunt implicați sau afectați în mod direct de rezultatele competițiilor pe care pariază, îl reprezintă faptul că sportivul în cauză se va regăsi într-un conflict de rol: acela de parior versus sportiv de performanță, mai ales atunci când înfrângerea este privită ca un beneficiu din punct de vedere financiar, ca urmare a implicării în pariuri. De asemenea, preocuparea pentru pariuri afectează programul și activitățile zilnice pe care un sportiv trebuie să le desfășoare pentru a performa.

Ce ar trebui să facă federația, liga, cluburile, sindicatul jucătorilor pentru educarea tinerilor fotbaliști în privința pericolului pariurilor?

Ar trebui să implice sportivii în programe de educare și prevenție, prin care aceștia, mai ales celor tineri, să li se prezinte tabloul complet al riscurilor la care se supun. În același timp, în cazul în care sportivii sunt depistați că pariază împotriva propriilor interese sportive, ei să fie aspru pedepsiți.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi