Probleme pentru Alin Petrache. Şeful COSR este suspectat de plagiat în trei lucrări ştiinţifice!

Alin Petrache a plecat la Olimpiada din Brazilia, dar a lăsat în urma lui un scandal imens - şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român este acuzat de plagiat în două articole şi o carte, publicate în 2012 şi 2013. Sub semnătura Lectorului universitar dr. Alin Petrache, în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” au apărut două articole care conţin fragmente preluate cuvânt cu cuvânt de la alţi autori, fără ghilimelele de rigoare şi note de subsol, conform unei anchete a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație. La fel s-a întâmplat şi în cazul cărţii, unde mai multe pagini au fost copiate după aceeaşi metodă. Prins cu mâţa în sac, şeful COSR a dat vina pe o "eroare regretabilă" şi a promis că va retrage articolele incriminate, dar şi că va revizui volumul în cauză.

Conform investigaţiilor celor de la crji.org, lucrarea "Teoriile producerii oboselii” ( Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, nr 2/2012) este copie fidelă a lucrării originale "Refacere – recuperare: kinetoterapie în activitatea sportivă”, apărută la Editura "Fundaţia România de Mâine", în 2009.

Constatând că aceste articole nu au conţinut tocmai materialul pe care mi l-am propus la vremea respectivă, în sensul că am trimis, din eroare, alt material, am solicitat deja instituţiei retragerea acestora din cuprinsul revistei, urmând ca în numărul următor să transmit pentru publicare articolele cu conţinut corect,

---a scris Alin Petrache într-un mail trimis celor de la crji.org

În 2013, sub egida "Editurii Militare", Petrache a publicat cartea „Sportul şi armata”, dedicată, culmea, bunicului său Ion Petrache -  fost colonel în Armata Română şi, în acelaşi timp, profesor la Academia Militară din Bucureşti. Şeful COSR a apelat în acest caz la...Tudor Vianu, pe care şeful COSR a "uitat" să-l treacă la notele de subsol, dar şi la bibliografie. Şeful lui Alin Petrache de la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", Viorel Ceascai i-a luat apărarea şefului sportului românesc.

Am observat unele lipsuri în ceea ce priveşte neconsemnarea sursei de unde a preluat informaţia şi lipsa ghilimelelor la preluarea fragmentelor, dar acest lucru nu m-a împiedicat să consider că lucrarea "Sportul şi armata" este una valoroasă prin conţinut şi mesajul transmis. Am privit lucrarea dânsului în ansamblu şi concluzia a fost una de apreciere în ceea ce priveşte legătura pe care a sesizat-o foarte bine  între cele două fenomene ale existenţei omeneşti: cel sportiv şi cel militar. Este o lucrare curajoasă prin abordarea şi interpretarea facută în condiţiile în care, la ora actuală, foarte puţini sunt cei care observă legătura foarte strânsă dintre cele două fenomene şi implicaţiile ce decurg din aceasta. Autorul a sesizat foarte bine toate acestea, formulând concluzii pertinente şi valoroase. Sunt unele greşeli în redactarea lucrării, dar aceasta nu este un plagiat,

---a scris Viorel Ceascai într-un comunicat remis Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație

Fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache i-a luat locul lui Octavian Morariu în fruntea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român acum doi ani. Pe 11 iunie 2014, Petrache și-a dat demisia din funcția de deputat, spunând că dorește să se dedice exclusiv noii sale activităţi.

Foto: sportpictures.eu 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi