Primul blat din istorie s-a făcut pentru un...măgar! Unde s-a ajuns acum

In anul 267 s-a disputat ediția cu numărul 138 a finalei Marii Antinoeia - o competiție de lupte desfășurată cu ocazia organizării unui ceremonial religios în Antinopolis, Egipt. Competiția era structurată în mai multe divizii și era rezervată, în general, adolescenților. În marea finală au ajuns atunci Nicantinous și Demetrius, doi tineri luptători care nu ieșeau din cuvântul părinților. 

Înaintea luptei, tații celor doi luptători (foto: livescience.com) au făcut o înțelegere - ceea ce a reprezentat primul ”blat” din istoria omenirii într-o competiție sportivă. În schimbul unui...măgar, Demetrius trebuia să cadă de trei ori la pământ iar mai apoi să abandoneze! S-a semnat chiar și un contract atunci, iar acesta reprezintă cel mai vechi document de câștiguri financiare.

Odată cu trecerea anilor, aranjamentele din sport au căpătat și ele noi forme. Astfel, de la un măgar oferit cadou adversarului în secolul 3, astăzi s-a ajuns la mii de euro plătiți pentru câștiguri enorme la pariuri. Conform unui raport, în momentul de față în lume se câștigă, anual, 2 miliarde de dolari din pariurile online care se fac la operatori care permit jucătorilor să se sustragă legilor care reglementează jocurile de noroc. Astăzi, un meci din 100 este considerat a fi aranjat la pariuri!

”Blatul” modern este mult mai subtil decât cel făcut de părinții lui Nicantinous și Demetrius în anul 267, în Egiptul antic. Acum, acest lucru implică manipularea cotelor pentru meciurile live, aflate în plină desfășiurare. Iar evenimentele dintr-un meci oferă o grămadă de posibilități pentru mafia pariurilor, care se asigură din timp că va ieși așa cum trebuie. O mare parte din profituri ajung la ”gangsteri” violenți, care nu au niciun fel de scrupule pentru a-și îndeplini obiectivul.

Din ”pradă”, o cotă parte merge și la cei din teren care au acceptat să le dea o mână de ajutor mafioților. Iar printre cei înșelați de ei se află jucători nevinovați, colegii acestora de echipă care joacă curat, dar și pariori legali sau fani obișnuiți care plătesc pentru a vedea un concurs, nu o farsă..(foto: thenews.com.pk)

De multe ori, implicați în aceste afaceri sunt administratorii unor echipe sau chiar oficiali. Și nu puține au fost cazurile când suspecții au fost acuzați de corupție și luare de mită chiar în cadrul unor competiții de anvergură, cum ar fi Jocurile Olimpice sau Campionate Mondiale și Europene. În cele mai dese cazuri a fost vorba de racolarea acestor persoane și nu de oficiali care îi caută pe mafioți pentru încheierea afacerii. 

Din cauză că în ultima vreme tot mai multe evenimente sportive importante sunt transmise la tv, mafia pariurilor s-a reorientat. Acum, e concentrată pe competiții ”mărunte”, minore, unde sportivii câștigă mai puțin și sunt, prin urmare, mult mai ușor de corupt. Iar pe măsură ce popularitatea noilor sporturi va crește, mafioții vor face și ei pasul înainte. Aceștia sunt deja activi și pe piața jocurilor video. Mai nou, competițiile de cricket și meciurile de fotbal feminin (foto: uefa.com) au intrat și ele în vizorul mafiei pariurilor. 

Conform specialiștilor, guvernele din întreaga lume au două ”pârghii” prin care pot stopa aranjarea meciurilor la pariuri. Primul este legalizarea jocurilor de noroc, care sunt interzise în multe țări. Mafioții au nevoie de piețe de pariuri ilegale pentru a profita de pariurile lor ”strâmbe”. Dacă pariorii cinstiți se vor întoarce către casele de pariuri legale, ”blatiștilor” le va fi foarte greu să reziste. 

A doua variantă este ca autoritățile să elaboreze legi clare împotriva aranjării meciurilor. Pentru că sunt multe state ale lumii în care măsurile împotriva blaturilor la pariuri sunt inexistente. Asta face ca atunci când un jucător corupt este prins și interzis, mafia pariurilor să se deplaseze către următoarea ”țintă”.

Miliarde de oameni urmăresc sportul pentru plăcerea de a vedea competiții adevărate, în care sportivii nu sunt constrânși în niciun fel să câștige. Dar în momentul în care mafia pariurilor se va extinde alarmant și își va pune amprenta asupra spectacolului, atunci sportul va înceta să mai fie vizionat de atâția oameni. Este concluzia la care au ajuns specialiștii care au elaborat noi tehnologii și metode prin care încearcă să stopeze acest ”cancer” din sport.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!