Poziția în poker - mai importantă decât mâinile de start

Poziția în poker este poate cea mai puternică armă pe care o ai. Jucând în poziţie, toate deciziile pe care le iei vor fi mult mai ușoare, permiţându-ţi să domini și să controlezi masa.

"De ce zici uneori că dai fold pentru că nu ai poziție? Ce înseamnă asta?", m-a întrebat de curând cineva, la o masă de poker între prieteni. El era familiarizat cu texas hold'em-ul în sensul că avea doar cunoștinţe în legătură cu ordinea mâinilor. "Poziția e mai importantă decât mâinile în poker. De cele mai multe ori e așa", i-am răspuns. De ce? Pentru că îţi oferă posibilitatea de a vedea modul în care toți ceilalți acționează, înainte ca tu să iei o decizie. Jucând în poziție, ai un avantaj uriaș; pentru că deții informații și poţi lua cele mai bune hotărâri.

Deschide cont și joacă la camera de poker recomandată de PariuriX.com!

Acţionând după opozanţii de la masă, vei avea date extrem de preţioase despre ce au ei în mână în funcţie de deciziile pe care le iau, astfel că nu te vei afla în situaţia de a cere "în orb". Nu vei fi expus unor re-raise-uri, ci vei fi cel care decide ritmul într-un pot.

Ignorată de începători, care nu au cunoștinţe avansate de poker, poziția face de cele mai multe ori diferenţa între câștigarea unei mâini și pierderea ei.


Care sunt pozițiile în poker

Înainte de a discuta de avantajele sau dezavantajele jocului în funcţie de locul ocupat, trebuie să cunoaștem pozițiile de la masă. Ele se stabilesc de fiecare dată în raport cu dealerul. Au aceeași însemnătate atât pentru turneele de poker, cât și pentru mesele cash.

Astfel, în funcţie de button, avem:


Early position

Denumită și "Under The Gun" (UTG+1, UTG+2, UTG+3). Când joci din această poziție ești în bătaia puștii și e foarte periculos. Acţionezi primul, nu ai informaţii despre ce au ceilalţi sau ce beturi au de gând să facă.


Middle position

Middle position 1 și Hijack (Hj). Deja trei adversari au acţionat, astfel că îţi poţi face o idee mai bună dacă merită sau nu să inveștești într-un pot. Cunoașterea înseamnă putere, iar cei care se află în middle position au câteva informaţii preţioase despre ce se întâmplă la masă.


Late position

Cutoff (CO) și Button (BU). După cei aflaţi în această poziție, mai "vorbesc" doar blindurile. și asta doar înainte de flop, pentru că odată boardul coborât jucătorii care ocupă aceste poziții vor acţiona ultimii. Drept urmare, vor înmagazina toate datele oferite de ceilalţi.

Nu întâmplător, vei observa în imaginea de mai jos că fiecare poziție respectă culorile semaforului. Cu alte cuvinte, în funcţie de locul ocupat la masă, ar trebui să iei decizia în consecinţă. Foldul în poker se impune când ești în preajma culorii roșii, respectiv callul sau raiseul (verde). Mă refer, bineînţeles, la momentele când nu ai cărţi premium. Acestea din urmă necesită raise sau call, aproape independent de poziție.


Blinduri

Small Blind (SM) și Big Blind (BB). Blindurile sunt de evitat. Nu te lăsa păcălit de faptul că acționezi ultimul pre-flop și că ai pus deja fise în pot. În fiecare rundă de pariere ulterioară va trebui să vorbești primul, lucru care îți îngreunează enorm țelul. Ai grijă să joci doar mâini bune din aeastă poziție. Probabilistic, vei câștiga de cele mai puține ori din aceste poziții.

Principala diferenţă dintre small și big e dată de faptul că trebuie să pui fise de valoare diferită în dorinţa de a te apăra. Ai fost nevoit să investești deja jetoane în pot și ai senzaţia de foarte multe ori că opozanţii încearcă să profite de pe urma ta, să te "fure". Dacă în "BB" efortul să răspunzi la un raise este mai mic, având în vedere că ai deja implicate mai multe fise pe masă, în "SB" lucrurile stau diferit. Chiar nu ar trebui să simţi o presiune a faptului că ai introdus deja chip-uri în pot. știi bine că ai pleca la drum cu o mână dominată și fără poziție.


Poziția în poker și mâinile de start

Pentru a intra sau nu în pot trebuie să faci o alegere dificilă. De asemenea, greu este să optezi pentru una din variantele call sau raise, în momentul în care te-ai decis că vrei să participi.

Poziția în poker însă te va disciplina și îţi va oferi o serie de argumente într-o anumită direcţie. Dacă nu deţii mâini de start "monstru" - AA, KK, QQ, AK suited - cu care vei mări din orice poziție, este foarte important să ai informaţii despre cum trebuie să acţionezi.

Mulţi fac greșeala enormă să joace o paletă prea mare de cărţi orice poziție. Mai ales dacă acestea sunt de aceeași culoare. O astfel de mână se va transforma într-una premium, doar dacă pe board vor veni cărţile de care ai nevoie. Dar de cele mai multe ori nu se va întâmpla așa. Vei pleca outsider și pe termen lung abordarea asta va fi prea scumpă. Drept urmare, vei investi fise într-o mulţime de poturi fără perspective, iar stack-ul ţi se va subţia.

Cum poţi evita această capcană? Simplu: fii mult mai selectiv în privinţa mâinilor de start. Eu, de exemplu, particip la poturi în 10-15% din cazuri când sunt în early position. Din late position, procentele se schimbă; uneori ajung să mă implic în 30% din poturi.


Cum să joci, în funcţie de poziție

Concret, dacă ești în early position și deţii 7-8 de romb, de exemplu, sfatul specialiștilor e să renunţi fără prea multe regrete. Există posibilitatea mare ca cineva care acţionează după tine să vină cu raise. Va trebui astfel să investești prea multe fise pentru cât de puţine opţiuni ai în realitate cu asemenea două cărţi. Pe termen lung, dacă vei juca astfel de mâini, vei vedea cum stack-ul scade dramatic. De puţine ori vei "lovi" ce ai nevoie pentru a se justifica fisele investite din UTG.

Lucrurile se schimbă, însă, fundamental când trebuie să joci aceleași două cărţi din late position. Dacă nimeni nu a mărit potul considerabil (sau chiar dacă a făcut-o, dar nu a investit un număr mare de chip-uri), se poate dovedi rentabil să participi la mână. Asta pentru că ai o idee bine conturată despre cât trebuie să investești în pot. După tine nu mai acţionează (aproape) nimeni, astfel că riscurile asumate scad.

Chiar și cei mai buni jucători de poker vor avea probleme să decidă cum să joace anumite mâini. Perechile mici sau connectori mari reprezintă o mare problemă și nimeni nu are o soluţie miraculoasă pentru deciziile pe care trebuie să le iei. Astfel de cărţi îţi pot oferi posibilitatea să ai acces la un pot foarte mare, însă, dacă le joci din afara poziției, s-ar putea dovedi din nou prea scump. În schimb, jucate din poziție, dacă nimeni nu a dat raise până la tine, aceleași cărţi pot fi o sursă excelentă pentru a crește.


Avantaje post-flop

Mai sus ne-am referit cu precădere la beneficiile sau dezavantajele pre-flop. Poziția în poker își păstrează atu-urile și după apariţia cărţilor comune. Modul în care ceilalţi pariază sau pasivitatea lor reprezintă informaţii extrem de valoroase, la care, dacă ai juca din early position, nu ai avea acces.

Astfel, nu doar că ţi se va ușura sarcina de a lua o decizie în funcţie de acţiunile celorlalţi, dar vei putea taxa destul de des și lipsa lor de agresivitate. Astfel, în măsura în care toţi limpuiesc flopul, de cele mai multe ori acest lucru înseamnă că nimeni nu e dispus să riște fise suplimentare în acel pot. Se creează astfel premisele perfecte pentru un bluff al unui jucător aflat în late position. Informaţia e putere, iar tu poţi folosi pasivitatea lor. Cu mâna cea mai slabă poţi cere, având astfel posibil acces la un pot fără luptă.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker online din lume!

Poziția în poker, patru mari avantaje:

  • Ai mai multe informaţii despre adversari. Când e rândul tău, deţii date la care ceilalţi nu au avut acces.
  • Poziția îţi oferă "bluff equity", o oportunitate de a face bluff-uri corecte. Poţi lua potul cu mâna mai slabă, bazându-te pe informaţiile primite de la ceilalţi.
  • Faptul că acţionezi ultimul îţi oferă privilegiul de a face value bet-uri cu o acurateţe mult mai mare.
  • Poziția îţi oferă control atât asupra mesei, dar și a pot-ului. Acţionând ultimul știi care e valoarea totală a fiselor investite de ceilalţi și poţi lua mai ușor decizia corectă de pariere a jetoanelor tale.

TU DIN CE POZIȚIE PREFERI SĂ JOCI?

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!