Analiză și informații pentru Ashleigh Barty v Danielle Rose Collins
La ora scrierii acestei analize mai există o singură necunoscută referitor la componența finalelor de la Australian Open. Rafael Nadal și-a asigurat mai devreme calificarea în finală pentru a șasea oară în carieră, iar în următoarele momente urmează să-și afle adversarul din finala de duminică dimineață, cel ce se va decide în urma semifinalei dintre Stefanos Tsitsipas și Daniil Medvedev. Azi-noapte am avut și primii decernați la această ediție a Openului Australian, Kristina Mladenovic și Ivan Dodig impunându-se în finala de dublu mixt în fața australienilor Jaimee Fourlis și James Kubler. Gazdele și-au asigurat, totuși, un trofeu, finala masculină de dublu fiind o finală 100% australiană între Nick Kyrgios/Thanasi Kokkinakis și Matthew Ebden/Max Purcell, însă ei vor avea o reprezentantă și în finala feminină, acolo unde Ashleigh Barty va încerca să devină prima jucătoare din Australia ce se impune la Melbourne după 44 de ani.
Finala dintre Ash Barty și americanca Danielle Collins va începe de la ora 10:30, ora României, pe centralul Rod Laver, iar pronosticul meu pentru această partidă îl veți putea afla la finalul analizei.

Ashleigh Barty: Forma echipei, știri și statistici
V
V
V
V
V
Favorita caselor de pariuri la cucerirea trofeului de la Melbourne înaintea startului turneului, Ashleigh Barty și-a respectat cu vârf și îndesat acest statut, dacă îmi permiteți exprimarea, favorita gazdelor dominând cu autoritate competiția pe parcursul celor două săptămâni de concurs. Liderul mondial nu face altceva decât să confirme un sezon 2021 excepțional în care a câștigat cinci titluri în circuit, printre care și Grand Slamul de la Wimbledon. Barty și-a încheiat sezonul destul de prematur, imediat după eliminarea surprinzătoare din optimile de la Flushing Meadows, dar cu toate astea a încheiat sezonul din postura de lider cu un avans considerabil față de principala urmăritoare, Aryna Sabalenka.
Pregătirea intensă australiencei pentru turneul de la Melbourne s-a resimțit încă din săptămâna de debut a noului sezon, ea câștigând turneul de la Adelaide, acolo unde a cedat un singur set, chiar cel din runda inaugurală. Din acel moment, Barty a câștigat toate seturile disputate, traversând o serie de 10 victorii consecutive și 20 de seturi la rând câștigate. Mai mult decât atât, în ultimele 19 seturi nicio adversară nu a câștigat mai mult de 4 game-uri, încă o dovadă a nivelului impresionant etalat de lidera mondială.
Parcursul complet al lui Ash până în finală:
- 6-0 6-1 cu Lesia Tsurenko (5 ași, 0 duble greșeli, 73% eficiență la primul serviciu în spatele unei frecvențe de 58%, 5 mingi de break convertite din 8 șanse și 2 salvate din tot atâtea șanse ale adversarei)
- 6-1 6-1 cu Lucia Bronzetti (8 ași, 2 duble greșeli, 86% eficiență la primul serviciu în spatele unei frecvențe de 51%, 5 mingi de break convertite din 6 șanse, fără să ofere adversarei vreo minge de break)
- 6-2 6-3 cu Camila Giorgi (4 ași, 2 duble greșeli, 93% eficiență la primul serviciu cu o frecvență de 56%, 3 mingi de break convertite din 5 șanse și 4 salvate din tot atâtea oportunități ale adversarei)
- 6-4 6-3 cu Amanda Anisimova (7 ași, 3 duble greșeli, 78% eficiență la primul serviciu cu o frecvență de 67%, 4 mingi de break convertite din 11 șanse și 4 salvate din 5 oportunități ale adversarei)
- 6-2 6-0 cu Jessica Pegula (6 ași, 2 duble greșeli, 81% eficiență la primul serviciu în spatele unei frecvențe de 60%, 5 mingi de break convertite din 9 șanse, salvând singura minge de break oferită americancei)
- 6-1 6-3 cu Madison Keys (5 ași, 0 duble greșeli, 86% eficiență la primul serviciu cu o frecvență de 61%, 4 mingi de break convertite din 6 oportunități, salvând ambele mingi de break ale adversarei)
În cazul unui succes în această finală, Barty își va asigura cel de-al treilea titlu de Grand Slam al carierei după cele de la Roland Garros din 2019, respectiv Wimbledon 2021. Ce este cel mai important, lidera mondială are ocazia să rescrie istorie dacă se va impune, devenind prima jucătoare australiană din ultimii 42 de ani care se impune în proba de simplu de la Melbourne.
Danielle Rose Collins: Forma echipei, știri și statistici
V
V
V
V
V
Danielle Rose Collins este a 30-a jucătoare a lumii și capul de serie nr.27 al ediției din acest an de la Australian Open. Americanca în vârstă de 28 de ani este revelația acestui turneu, campania sa atât de reușită aici fiind puțin anticipată de majoritatea specialiștilor, însă dacă ne luăm după jocul etalat în aceste două săptămâni, prezența sa în ultimul act al competiției este pe deplin meritată. Ce-i drept, Collins a avut un traseu neașteptat de lejer pe hârtie, drumul ei spre trofeu fiind facilitat de eliminarea ușor prematură a câtorva dintre principalele favorite: Garbine Muguruza, Anett Kontaveit sau Simona Halep. Până în semifinale de altfel, Collins a întâlnit o singură jucătoare cotată printre capii de serie la startul competiției, este vorba de belgianca Elise Mertens, a 19-a favorită.
Cel mai greu moment al turneului pentru Danielle a venit, însă, în fața tinerei daneze Clara Tauson, cea care o învinsese pe Kontaveit în turul secund și care i-a pus mari probleme lui Collins, dominând chiar partida timp de un set și jumătate. La fel ca pe tot parcursul turneului, jucătoarea americană a gestionat foarte bine momentele dificile, arătând o tărie mentală oarecum atipică.
Iată traseul complet al lui Collins până în finală:
- 6-1 6-3 cu Caroline Dolehide (3 ași, 0 duble greșeli, 72% eficiență la primul serviciu cu o frecvență de 63%, 5 mingi de break convertite din 9 șanse și 6 mingi salvate din 7 oportunități ale adversarei)
- 6-4 6-3 cu Ana Konjuh (4 ași, 4 duble greșeli, 74% eficiență la punctele jucate cu primul serviciu și o frecvență de 63%, 3 mingi de break convertite din tot atâtea șanse și 4 salvate din 5 oportunități ale adversarei)
- 4-6 6-4 7-5 cu Clara Tauson (4 ași, 9 duble greșeli, 81% eficiență la punctele jucate cu primul serviciu și o frecvență de 57%, 4 mingi de break convertite din 13 șanse și 3 salvate din 6 oportunități ale adversarei)
- 4-6 6-4 6-4 cu Elise Mertens (1 as, 7 duble greșeli, 63% eficiență la punctele jucate cu primul serviciu cu o frecvență de 53%, 5 mingi de break convertite din 18 șanse și 5 salvate din 9 oportunități ale adversarei)
- 7-5 6-1 cu Alize Cornet (5 ași, 4 duble greșeli, 90% eficiență la punctele jucate cu primul serviciu în spatele unei frecvențe de 54%, 4 mingi de break convertite din 9 șanse și 2 salvate din 3 oportunități ale adversarei)
- 6-4 6-1 cu Iga Swiatek (7 ași, 4 duble greșeli, 78% eficiență la punctele jucate cu primul serviciu și o frecvență de 64%, 6 mingi de break convertite din 10 șanse și o singură minge salvată din 3 oportunități ale adversarei)
Nivelul cel mai bun arătat de Collins a fost în partidele din sferturi, respectiv semifinale, iar returul a fost principala armă cu ajutorul căreia și-a creat mult avantaj în schimburi. Agresivitatea americancei a funcționat remarcabil chiar și cu Iga Swiatek, o adversară care, la rândul ei, este capabilă să etaleze suficient firepower în lovituri pentru a nu oferi suficient ritm.
Collins pare a se simți excelent în Australia, aici unde s-a mai calificat în semifinale în urmă cu trei ani. O statistică interesantă ne arată că tenismena americană a obținut 7 victorii împotriva jucătoarelor de top 10 în carieră, iar 6 dintre ele au venit în turneele din Australia. Aflată la cel mai bun rezultat al carierei într-un turneu de Grand Slam, Collins va deveni, începând de luni, noua componentă a top 10 WTA, indiferent care va fi rezultatul finalei.
Statistica meciurilor directe Ashleigh Barty v Danielle Rose Collins
Ashleigh Barty conduce bilanțul întâlnirilor directe, 3-1, însă Collins este cea care s-a impus în cea mai recentă confruntare, 6-3 6-4 în optimile de finală de la Adelaide din 2021.
Cote pentru Ashleigh Barty v Danielle Rose Collins
Pentru o victorie în minimum de seturi a lui Ashleigh Barty, casa de pariuri Superbet vă oferă o cotă de 1.62.



