A 97-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film - Ponturi Pariuri Premiile Oscar, 03.03.2025

2025-03-02 00:39:00
Premiile Oscar
03 Martie 2025, 01:30

Oscar

Oscars
Analiză și informații pentru Oscar v Oscars
Arta reprezintă percepție. O percepție asupra lumii, asupra noțiunii de timp, asupra sensului sau asupra ideii de umanitate. Iar arta diferă în funcție de percepția fiecăruia, fiind interpretată prin prisma acestui subiectivism atavic.
Arta reprezintă o evadare din realitate pentru cei care o apreciază, sau un non sens lipsit de viață pentru cei care nu o înțeleg. Însă artă, în sine, este vie. Iar, prin esența pe care o transmite, oferă viață și celor din jur. Oferă emoție. "Gândesc, deci exist", un principiu al filosofiei lui Descartes, poate să devină "simt, deci exist", deoarece la baza ființei umane există emoția. Sufletul, în interpretare religioasă, neuro transmițători, în interpretare științifică.
Indiferent de viziunea, arta stimulează aceste lucruri, deci stimulează ființa umană.
Filmul a devenit cel mai ușor de consumat tip de artă. Într-o societate care se îndepărtează tot mai mult de cultură, care nu mai are timp să se oprească și să aprecieze nimic din jurul ei, filmul este în continuare o evadare căutată, o industrie de miliarde de dolari.
Într-un context politic și social atât de complicat, oamenii au nevoie din ce în ce mai des să se detașeze. Evident, inclusiv filmele au mesaje politice, iar de aici derivă o discuție, dacă filmul ar trebui să fie un simplu mijloc de distracție sau ar trebui să educe publicul.
Mesajele politice sunt dese, deoarece sunt o formă de protest. Iar într-o societate care nu și-a învățat lecțiile trecutului, care se îndreaptă spre extreme, este benefic ca această artă să încerce să educe, chiar dacă mulți dintre privitori nu pot să fie educați, preferând să stea într-o ignoranță deprimantă pentru observatori.
Inclusiv filmele nominalizare în acest an la Premiile Oscar transmit mesaje puternice, chiar dacă nu toate.
Cel mai bun film
10 filme sunt nominalizare pentru premiul cel mai important al serii, "Cel mai bun film". Este o selecție diversă, de la musicals (Wicked, Emilia Perez), la SF (Dune 2), la horror-uri (The Substance). Acestea au șanse minime să câștige trofeul.
Principalele 3 favorite, singurele care pot pleca acasa cu statueta de aur sunt, în ordinea cotelor: Anora, The Brutalist și Conclave.
Anora
Anora mi se pare filmul cel mai non-politic dintre cele cu șanse reale de a se impune. Este povestea unei dansatoare exotice, escorte, care scapă din acea lume promiscuă pentru a-și căuta fericirea. Filmul are un mare atu, anume actrița principală, Mikey Madison, care face un rol excelent. În plus, finalul este impresionant prin emoția pe care o transmite.
Aici este o discuție, care există și în literatură. Acolo este sindromul ultimelor 100 de pagini: este o carte cu adevărat bună, sau este percepția influențată de ultimele 100 de pagini?. Aici, mi se pare că se poate lua în considerare întrebarea "este filmul cu adevărat bun, sau ultimele 10 minute influențează decisiv și conferă această iluzie". Oricare ar fi răspunsul, Anora (numele personajului principal), lasă o impresie foarte puternică.
Are 6 nominalizări la Oscar și deja a câștigat Critics' Choice Awards. Totuși, nu cred că va pleca acasă și cu un Oscar.
The Brutalist
The Brutalist a început acest sezon al premiilor ca principalul favorit la Oscar. O producție spectaculoasă pe hârtie, cu un actor incredibil în rol principal, Adrien Broady, care este favorit să câștige trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal.
The Brutalist este povestea unui imigrant evreu, de origine ungară, care emigrează în Statele Unite imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.
Titlul se referă la un stil arhitectonic, derivat de la "beton brut", așadar dur și minimalist. Însă, de fapt se referă la personajul principal, la felul în care este tratat și tratează lumea din jur.
Filmul pare făcut special pentru Premiile Academiei Americane. Durează extrem de mult, încorporează multe elemente artistice, fiind de fapt principalul favorit la categoria "Cea mai bună imagine" (cinematography). Într-un fel, Broady are un rol în aceeași gamă cu cel din "Pianistul", pentru care a câștigat acest trofeu.
Însă, anul trecut, filmul făcut special pentru Oscar, "Killers of the Flower Moon", tot în aceeași direcție, actor principal incredibil (Di Caprio), extrem de lung, nu a primit Oscar.
În plus, The Brutalist mai are o problemă. Dacă în trecut, filmele cu evrei în roluri principale erau foarte apreciate de critici, acum societatea liberală nu mai este atât de sensibilă la acest subiect din cauza conflictului dintre Israel și Palestina. În SUA au fost foarte multe proteste pe această temă, inclusiv la Hollywood, deci este posibil ca The Brutalist să piardă din voturi.
A câștigat deja Globul de Aur, însă de atunci și-a pierdut din popularitate
Conclave
Conclave mi se pare filmul anului. Are un mesaj extrem de puternic, are cea mai frumoasă secvență pe care am văzut-o în acest an într-un film (cea cu umbrelele) și, în opinia mea, cel mai bun actor în rol principal, Ralph Fiennes.
Este un film în concordanță cu vremurile în care trăim. Pe fondul morții Papei, există o crevasă în Biserica Catolică între secțiunea progresistă și cea conservatoare. Acest lucru exemplifică foarte bine cele două curente sociale care divid atât de mult societatea americană, însă, mai nou, și pe cea românească.
Revenind la mesaj, acesta este extrem de puternic. Este un mesaj pro diversitate, pro înțelegere, împotriva ideilor preconcepute.
În plus, are un mesaj anti certitudine. Certitudinea este cel mai mare defect al minții umane. Duce la stagnare, la pierderea curiozității și imposibilitatea de a evolua ca om. "Dacă ar exista doar certitudine, fără dubiu, nu ar mai există mistere. Așadar, nu ar mai exista nevoia de credință. Certitudinea este dușmanul de moarte al toleranței. Nimeni care își urmează conștiința nu greșește".
Nu doar acest pasaj și acest mesaj este foarte puternic. Tot filmul este impresionant, presărat cu idei foarte puternice despre prezent și despre lumea pe care o dorim în viitor. Finalul poate să fie prea progresist pentru unii, însă cred că Academia va aprecia acest lucru.
În plus, ținând cont de administrația americană actuală, nu m-ar mira să existe un vot pentru un film care este o palmă peste fața MAGA (evident, cea mai puternică decizie în acest sens ar fi Emilia Perez, filmul cu 13 nominalizări. Însă, acolo au apărut niște tweeturi rasiste din trecutul uneia dintre actrițe, iar lumea a început să marginalizeze pelicula).
Cota aleasă vine din oferta Betano pariuri sportive.
Oscar vs Oscars Pont: Cel mai bun film - Conclave
Conclave este, pe hârtie, al 3-lea favorit la câștigarea premiului pentru cel mai bun film. Însă, vine după două trofee importante, BAFTA și Screen Actors Guild, așadar în ultimele săptămâni a început să fie considerat un pretendent din ce în ce mai serios. Este filmul cu mesajul cel mai puternic, filmul care ilustrează cel mai bine societatea în care trăim și diferențele aparent ireconciliabile dintre progresism și conservatorism. Are un mesaj împotriva certitudinii, împotriva ideilor preconcepute, iar aceste lucruri cred că vor sensibila votanții. În plus, mi se pare mai actual decât Anora sau The Brutalist. Ambele pretendente puternice, însă cu probleme. Consider astfel că pelicula "Conclave" va câștiga premiul pentru "Cel mai bun film", pronosticul meu mergând pe această idee la o cotă oferită de Betano.
Oscar vs Oscars Pont: Cel mai bun actor în rol principal: Timothée Chalamet
Timothée Chalamet are șanse considerabile să câștige Premiul Oscar pentru cel mai bun actor la ediția din 2025, datorită interpretării sale remarcabile în rolul lui Bob Dylan în filmul "A Complete Unknown". Criticii au lăudat în unanimitate modul în care Chalamet a capturat esența și complexitatea lui Bob Dylan. Revista Vanity Fair a descris interpretarea sa ca fiind "convingătoare", evidențiind combinația de "șarm, aroganță și detașare" care aduce o perspectivă proaspătă asupra personajului. Pentru a reda autenticitatea personajului, Chalamet a învățat să cânte 30 de melodii ale lui Dylan, deși doar 13 au fost necesare pentru film. Acest nivel de dedicare a fost remarcat de critici și a contribuit la profunzimea interpretării sale. Chalamet a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Screen Actors Guild (SAG) Awards pentru rolul său din "A Complete Unknown", depășindu-l pe favoritul. inițial, Adrien Brody. Această victorie este un indicator puternic al potențialului său succes la Oscaruri. În ultimii 10 ani, 9 din 10 câștigători ai Oscarului pentru cel mai bun actor au câștigat și premiul SAG. Singura excepție a fost în 2021, când Chadwick Boseman a câștigat SAG, dar Anthony Hopkins a câștigat Oscarul. Având în vedere aceste aspecte, Timothée Chalamet este un candidat puternic pentru a câștiga Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 2025.
Premiile Oscar
Cel mai bun actor în rol principal: Timothée Chalamet
3.0003 Mar 25, 01:30
Salut. Sunt Tudor, activez in domeniul pariurilor de peste 15 ani, avand perioade in care am lucrat pentru clienti internationali. Domeniul meu de specialitate este tenisul, un sport pe care il urmaresc cu regularitate, zilnic analizand trenduri si statistici. Ma axez pe cautarea de "value bets", aceasta fiind calea cea mai sigura catre un profit pe termen lung. Totusi, trebuie inteles faptul ca i ...
Citeste mai multCase de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii