Poliția din Filipine e în alertă. Jucătorii ”junketeer”, ținta mafiei în cazinouri!

Jocurile de noroc din Filipine au devenit sport extrem. Asta după ce, recent, un căpitan de poliție a fost suspectat de implicare în răpirea și uciderea unui ”junketeer” (un turist care joacă la cazinouri pe baza unei oferte a unui tour-operator). Imediat după arestarea acestuia, șefii poliției au trimis oameni sub acoperire în cazinourile din țară pentru a depista eventuali colegi care joacă, dar și pentru a stopa răpirile tot mai dese de jucători. 

Săptămâna trecută, forțele speciale ale poliției naționale din Filipine (PNP) au fost implicate într-un schimb de focuri cu membrii bandei suspectate de răpirea și uciderea lui ”Oscar”/Carlos Tan, un operator de junket care lucrează în cazinourile din Manila. Printre membrii bandelor uciși în schimbul de focuri au fost și trei foști ofițeri PNP.

Un al patrulea ofițer s-a predat și ar fi declarat că liderul grupului criminal este chiar șeful unui district local de poliție din sudul țării, Johnny Orme. Acesta este anchetat în libertate, iar în trecut a fost suspectat că operează o afacere ilegală care se ocupă de împrumutul de bani către jucătorii ”ghinioniști” de la Resorts World Manila și Solaire Resort & Casino.

La începutul acestei săptămâni, directorul general al PNP, Ronald dela Rosa (foto: news.mb.com.ph) a anunțat intenția de a "posta personalul în interiorul cazinourilor din țară și de a monitoriza polițiștii care-și petrec timpul acolo". El și-a exprimat frustrarea față de "o mulțime de polițiști care nu au raportat problemele constatate în teren", referindu-se la o provincie care a fost sub lege marțială din luna mai din cauza activităților grupurilor teroriste musulmane.

În același timp, Dela Rosa a spus că respectivii polițiști "frecventau cazinourile pentru distracție", dar a spus că nu are nicio idee de unde dispuneau aceștia de bani. Trimitere evidentă către Johnny Orme, fostul șef de poliție suspectat că dorește să-și extindă afacerea de împrumut cu bani. ”Este evident că polițiștii care se află în jurul cazinourilor știu cine este el, dar și cine sunt implicați în aceste afaceri. Și vom afla și noi!”, a mai spus Dela Rosa. 

Răscumpărările unor persoane implicate în activitatea cazinourilor reprezintă metoda la mare modă a mafioților din Filipine de a face bani. Și asta pentru că de cele mai multe ori sunt implicați cetățeni străini care vin Manila deoarece cazinourile sunt ilegale în țările lor de origine. Spre exemplu, Coreea de Sud a raportat din luna aprilie și până în prezent nu mai puțin de 15 răpiri ale unor cetățeni care au vizitat Filipine și care au jucat la cazinouri. 

Deschide cont și joacă live blackjack la cazinoul online recomandat!

Sistemul de ”junket” în cazinouri

Conceptul este simplu: un tur-operator investește în excursia unui grup de persoane pe care îl aduce la un anumit cazino unde se joacă anumite sume de bani în condiții prestabilite. În situația în care jucătorul respectă contractul, cazinoul decontează tur-operatorului cheltuielile de transport și acomodare ale jucătorilor (inclusiv ale familiei/însoțitorilor, dacă e cazul). Mai mult, oferă un procent din profitul cazinoului generat în urma „junket-ului”. În cazul în care jucătorul nu respectă contractul, cheltuielile cad în sarcina tur-operatorului.

Conditiile de „junket” se aplică doar jocurilor live și constau în principal în stabilirea unor limite de pariere, atât de valoare, cât și de timp. De exemplu, pentru a deveni un „junketeer” (adică a beneficia de rambursarea cheltuielilor) un jucător trebuie să mizeze între 5 și 50 euro/mână timp de 4 ore în continuu la ruletă, sau minim 50 euro/mână la blackjack tot atâta timp.

Mecanismul este simplu: în timpul stabilit, sunt estimate un număr de jocuri care determină un rulaj de 8.000-10.000 euro, din care jucătorul pleacă acasă cu un câștig statistic estimat și cazinoul rămâne cu restul. Pentru a preveni situații de insolvabilitate, una din condițiile de lansare a junket-ului este plasarea unui depozit consistent de la început. Ar mai trebui precizat că jucătorii junket nu se amestecă cu alți jucători, pentru a se putea evalua separat la finalul perioadei. Jocul tip junket poate dura mai multe reprize, mai multe zile în funcție de disponibilitatea jucătorului și de abilitatea cazinoului.

Totuși, implicarea tur-operatorului nu este absolut necesară, „junket”-ul putându-se realiza în aceleași condiții direct între cazino și jucător. Dar apariția unui terț specializat transformă un contract bilateral în industrie cu implicații atât în dezvoltarea turismului și a cazinourilor, cât și în ceea ce privește furnizori de toată mâna de produse și servicii asociate turismului sau jocurilor de noroc.

În România, unde tradiția cazinourilor este încă tânără, junket-ul este privit cu reticență. Atât din motive culturale, dar și din cauza temerilor legate de gestionarea riscului. În prezent nu există nici o organizație locală de junket recunoscută, în condițiile în care Bucureștiul poate să ofere o multitudine de atracții jucătorilor din țările vecine sau chiar mai îndepărtate.

Deschide cont și joacă la pariuri, cazino sau poker chiar acum!

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!