Pericolul păcănelelor. Numai tată să nu fii! Ce e în sufletul lui Florentin Petre

Un amic îmi spunea odată, tați fiind și eu, și el, că atunci când ai copii mici, ai probleme mici, iar atunci când copiii sunt mari, și problemele devin mari.

Patrick Petre a crescut, are aproape 20 de ani, e un fotbalist foarte talentat, poate mai talentat decât tatăl său, fostul internațional Florentin Petre, iar problemele mari au apărut.

Un alt prieten, de această dată de pe facebook, mi-a atras atenția acum aproximativ un an, spunându-mi că l-a văzut pe Patrick mergând des la păcănele și că sunt mulți fotbaliști care se duc pe undeva prin Pipera, în săli de jocuri speciale, cu camere individuale, unde cei care joacă nu pot fi văzuți și că mulți își fac veacul pe acolo după antrenamente.

Păcănelele astea au devenit deja o boală în rândul tinerilor, iar Patrick a fost și el prins de virus.

Când se părea că a ieșit soarele și pe strada lui – gol cu Steaua, convocare la naționala de tineret – a apărut astăzi acest nou derapaj, beție în avionul naționalei U21, alături de alți trei dinamoviști, Nedelcearu, Olteanu și Dudea.

Am vorbit astăzi cu Florentin Petre, l-am ascultat și la intrarea sa în direct, pe telefon, la DigiSport, și i-am simțit durerea în glas. E greu să fii părinte și să îți vezi copilul că o ia pe căi greșite. Aproape că nu mai avea soluție. A discutat de nenumărate ori cu Patrick, a intrat și mai tare în el, i-a explicat frumos, apoi a țipat, dar tânărul parcă le caută cu lumânarea.

E urât ce au făcut cei patru, trebuie pedepsiți drastic, să simtă că au greșit grav și să nu mai calce strâmb dacă vor reprimi o șansă.

Dar mă îngrijorează mai mult ce spune Florentin, că peste 80% din tinerii fotbaliști sunt dependenți de păcănele și că abia așteaptă să scape de antrenamente pentru a merge în sălile de joc. Fenomenul pare incontrolabil, nu-ți poți ține legat copilul în casă, după 18 ani e major, vaccinat, își poate lua soarta în piept.

Cine le poate interzice băieților să meargă la păcănele? Părintele, clubul? Poate fi dată o lege astfel încât tinerii sub 21 de ani să nu aibă voie să intre în astfel de săli de jocuri de noroc sau în cazinouri? Greu de crezut. Mai degrabă cred că Federația, Liga, mass-media, cluburile pot ajuta la educarea tinerilor sportivi, prin prezentarea pericolelor la care aceștia se expun. Și, bineînțeles, printr-o pregătire psihologică adecvată.

Mi-a plăcut însă finalul intervenției lui Florentin la Digi. El crede în fiul său, crede că acesta poate reveni și poate face performanță. Puterea mentală a tatălui și forța lui de mare sportiv îl pot salva pe Patrick. Să sperăm că așa va fi, pentru că fotbalul românesc are nevoie de fotbaliști talentați precum Patrick Petre.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi