Patzaichin, doctor în sport. "Întotdeauna am zis că nu e suficient cât am făcut"

Cu o lună înainte să împlinească 67 de ani, legendarul canoist Ivan Patzaichin s-a mai ales cu un trofeu - a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. 

Fost sportiv de excepţie, Ivan Patzaichin și-a prelungit succesul în sport la nivelul antrenoratului, dar și ca inițiator de proiecte de dezvoltare durabilă, de interes local și regional, ce promovează tradițiile românești. Face parte din galeria marilor campioni și cuvintele sunt prea puține pentru a reda strălucirea performanțelor sale, 

---a spus Rectorul UNEFS, Florin Pelin

Patzaichin a declarat că un asemenea trofeu chiar nu visa să câştige vreodată. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa mai multor personalităţi ale sportului românesc, precum Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Octavian Bellu, Nicu Vlad sau Laura Badea.

În martie se împlinesc 50 de ani de când eu am plecat dintr-un sat uitat, așa cum spunea partenerul meu de atunci (nn - Toma Simionov). Copilul acela și-a dorit să fie campion. Şi am reuşit de mai multe ori. Dar nu m-am gândit niciodată la o asemenea onoare, de a primi un astfel de titlu.

M-ați introdus într-o lume la care nici nu visam. Întotdeauna mi-am dorit să fac lucruri mai bune. Am dăruit ceea ce am considerat eu că sunt în stare să fac și întotdeauna am zis că nu e suficient cât am făcut,

---a declarat Ivan Patzaichin

Fost component al Clubului Dinamo Bucureşti, Patzaichin are o statuie în faţa Complexului Sportiv din "Ştefan cel Mare" (foto: Prosport). Cunoscut ca "Amiralul", Ivan Patzaichin a participat (alături de colegul său de barcă Toma Simionov) la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară şi a cucerit 4 medalii de aur (în 1968, 1972, 1980 și 1984) şi 3 de argint (în 1972, 1980 şi 1984). De asemenea, a câştigat 22 de titluri la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale şi o medalie de aur la Campionatele Europene din 1969 de la Moscova. La Campionatele Mondiale din 1972, din Germania, a fost eroul unui incident care a făcut înconjurul lumii - i s-a rupt pagaia în seriile de calificare, dar a dus cursa la bun sfârşit. A vâslit aşa mai bine de 500 de metri. 

În momentul acela, barca mea a alunecat şi am continuat cursa. Pentru mine, important era sa menţin direcţia şi să nu mă răstorn, pentru că regulamentul nu prevedea un timp în care trebuia să termin. Am încercat să termin, şi am făcut-o după două minute de la finişul celorlalţi. Dar tribunele mă aplaudau, chiar dacă nu ştiau că am pagaia ruptă, 

---îşi aduce aminte cu plăcere, de fiecare dată, Patzaichin

Din 1976, Ivan Patzaichin a devenit antrenor, însă activitatea şi-a început-o 9 ani mai târziu. Ca antrenor, a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară: Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 și Beijing 2008, şi a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene.

 

Foto: prosport.ro

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi