Pariurile sportive, dezvoltare uriașă în ultimii 4 ani pe piața din România!

Gazeta Sporturilor publică un material interesant bazat pe informațiile furnizate de către ONJN și mai multe instituții din România. Astfel, casele de pariuri au cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultimii 4 ani. Dacă în 2014, numărul acestora era de 3.700, acum pe teritoriul țării se află înregistrate nu mai puțin de 13.335 de case de pariuri!! Cifrele obținute de sursa citată arată faptul că acestea depășesc de 30 de ori numărul teatrelor și sălilor de cinema, luate la un loc! Asta în timp ce în România există 9.410 farmacii și 4.582 de sucursale bancare - cu peste 50% mai puține decât casele de pariuri (foto: romaniaregional.ro).
 
 
Diferența este cu mult mai mare atunci când vine vorba de librării și săli de teatru. Datele oferite de ONJN, Ministerul Sănătăţii, Loteria Română, Ministerul Culturii, Asociaţia Editorilor din România și Ziarul Financiar arată faptul că respectivele case de pariuri sunt de aproape 30 de ori mai multe!
 
Cum arată situația la acest moment:
 
Case de pariuri: 13.335 unități
Farmacii: 9.410 unități
Sucursale bancare: 4.582 unități
Benzinării:  2.000 unități
Agenţii loto: 1.900 unități
Săli de cinema: 393 unități
Librării: 250 unități
Săli de teatru: 77 unități
 
(Sursa: Gazeta Sporturilor)
 
Patru echipe de fotbal din campionatul României au printre sponsori case de pariuri. Este vorba despre CSU Craiova (Betano - care dă și titulatura Ligii 1), FCSB (NetBet), CFR Cluj (Sportingbet) și Poli Timișoara (Winner). Gică Hagi a avut și el o ofertă de genul, dar ”Regele” a refuzat ca o agenție de pariuri sportive să devină sponsorul Viitorului pentru 2 milioane de euro anual.
 
În 2016, cei de la SuperBet au avut venituri mai mari (46,8 milioane de euro) decât echipa lui Gigi Becali (25,4 milioane de euro). Casa de pariuri a obținut atunci profituri brute de 7,3 milioane de euro, față de 6 milioane de euro - cât au raportat cei de la FCSB. A fost anul în care respectivul operator a înregistrat profituri mai mari decât companii mult mai importante de pe piața din România, ca Ford, Ikea, Selgros, Renault sau lanțul de farmacii Sensiblu.

15% dintre români joacă într-un an la pariuri sportive

Prima casă de pariuri și-a făcut apariția pe piața din România în anul 1996, în vreme ce în Marea Britanie activitatea caselor de pariuri a fost legalizată începând cu 1961! Atunci, pe teritoriul Regatului Unit în primele 6 luni s-au deschis 10.000 de agenții de pariuri sportive.
 
Cei de la Gazeta Sporturilor mai scriu că 15% dintre români joacă într-un an de cel puțin o dată la pariuri. Ultimul studiu realizat în acest domeniu a fost făcut în 2016 de GfK România pentru Asociația Romslot și Romanian Bookmakers. La sondaj au participat un număr de 988 de persoane, interviurile cu persoanele de peste 18 ani fiind ”bifate” față în față. Iar rezultatele studiului au arătat că:
 
- un număr de 2,4 milioane de români (15% din populația cu drept legal de joc) au practicat măcar o dată jocurile de noroc în ultimul an
- cei mai mulți jucători (cu frecvență săptămânală) au fost bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, necăsătoriți și din mediul urban
-  majoritatea celor care joacă o fac de plăcere sau pentru a câștiga bani 
- cei care joacă pentru a câștiga bani pot intra în ispita de a cheltui mai mult decât își pot permite, iar apoi vor cu orice preț să recupereze pierderile. 
 
Jocurile de noroc incluse în studiu au fost: loto (Loteria Națională), pariuri sportive offline (locații de stradă), jocuri de cărți, pariuri sportive pe internet (orice sport), jocuri online, jocuri tip slot-machines, alte jocuri de noroc. 

Reglementările FRF în domeniul jocurilor de noroc

În regulamentul Federației Române de Fotbal există un punct care stipulează clar faptul că pariurile sunt interzise jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor de club și altor persoane din conducerea echipelor. Articolul 60 spune că ”Fapta persoanei care participă  direct sau indirect la pariuri sau alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate de FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care au un interes financiar direct sau indirect se sancționează cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal pentru maxim 2 ani și penalitate sportivă de până la 300.000 lei”. 

Cel mai celebru caz de la noi al unui antrenor care a jucat la pariuri este cel al lui Marius Șumudică. Pe vremea când antrena Astra, Șumi (foto: sportpictures.eu) a fost dovedit că a jucat la pariuri.

Șumudică a fost judecat atunci de către Comisia de Disciplină a FRF pe baza listing-ului de pe contul online de la o casă de pariuri - care a demonstrat că el a jucat pe meciuri de fotbal. Ca urmare, Șumudică a fost suspendat 6 luni și amendat cu 100.000 de lei. Ulterior pedeapsa i-a fost micșorată la 2 luni de suspendare și cuantumul amenzii la 50.000 de lei. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!