Pariurile ilegale, ”virusul” de care se tem rușii în timpul Cupei Mondiale

O ”pată neagră” umbrește eforturile rușilor care se străduiesc să organizeze un Campionat Mondial ireproșabil. Cu 100 de zile înaintea debutului competiției, un raport a scos la iveală faptul că cel puțin 1 miliard de dolari pe an ajung în conturi offshore ale unor companii rusești care au legături cu fotbalul și care sunt implicate în activitatea ilegală de jocuri de noroc. Țara a fost afectată în ultimii zeci de ani de acuzații grave de blaturi la pariuri în scandaluri care s-au lăsat cu suspendări și amenzi uriașe. 

Această industrie ”subterană” reprezintă o preocupare continuă a autorităților din Rusia, mai cu seamă că din 14 iunie cele mai bune reprezentative ale lumii se vor confrunta aici pentru trofeu. Nimeni nu se așteaptă ca pariurile ilegale să ”joace” un rol important pe durata competiției, dar activitatea reprezintă un colț întunecat al economiei rusești și care a atras atenția autorităților și poliției. 

"Volumul total al cifrei de afaceri a pieței de pariuri online legale și offshore este mai mare de două miliarde de dolari pe an. Nu știm dacă cifra reală este de 2,5 miliarde de dolari sau 4 miliarde de dolari...Dar credem că aproximativ 70% din aceste afaceri sunt ilegale și că banii merg în offshoruri”, a declarat Anton Rozhkovsky, directorul sistemului de supraveghere al plăților online de pariuri TsUPIS. 

Cererile de reglementare a unei piețe legale de pariuri s-au dezlănțuit odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Acest lucru a dus la deschiderea pe întreg teritoriul țării a mai multor cazinouri și mașini de tip slot. Dezvoltatorii au evitat o perioadă bună plata impozitelor, cu toate că activitatea nu era ilegală. Guvernul a încercat să facă liniște pe piață în 2009 și a permis mai multor operatori să deschidă magazine terestre de pariuri sportive, în general bazate pe fotbal. 

Îmbunătățirea accesului la internet a împins majoritatea clienților către pariurile online și a declanșat o creștere alarmantă a site-urilor anonime fără licență, dar cu afaceri înfloritoare. Un studiu a relevat faptul că la începutul lunii mai 2017, cifra totală de afaceri a întregii industrii a fost de 11,8 miliarde de dolari, din care 65% au provenit din pariuri online ilegale. 

Specialiștii anticipează că ”piața” se va tripla în următorii cinci ani. Și asta datorită și Cupei Mondiale. "Ne așteptăm la un interes enorm în timpul Cupei Mondială. Industria legală de pariuri online se dezvoltă la niveluri fenomenale", a și declarat Alena Sheyanova, purtătoarea de cuvânt a unei case de pariuri legale. 

TsUPIS a înregistrat primul pariu oficial, legal, în februarie 2016 și deservește în acest moment 15 case de pariuri autorizate. Ultimul dintre acestea este un brand austriac, care a obținut licența de funcționare anul trecut. Restul de 14 operatori sunt locali, cele mai populare case irlandeze sau britanice neavând acces, încă, pe piața reglementată din Rusia. "Cele mai multe dintre acestea sunt mici companii offshore înregistrate în Antilele Olandeze, Costa Rica sau jurisdicții europene precum Malta și Gibraltar", a mai spus Rozhkovsky.

Jucătorii care optează pentru legalitate sunt obligați să plătească o taxă și să prezinte acte de identitate în concordanță cu reglementările TsUPIS, cât și cu ale fiecărei case de pariuri pe care o folosesc. Procesul poate dura săptămâni întregi este evitat de site-uri ilegale cu domeniul ”.com”, față de cele naționale ”.ru”.  

Pentru a se loga pe site-uri ilegale, jucătorii folosesc rețele virtuale private (VPN), care asigură accesul ”nefiltrat” la internet. Din cauza acestor tehnici, afacerile legale nu se dezvoltă atât de repede, așa cum ar trebui și, mai ales, având în vedere estimările operatorilor. Analiștii se preocupă în continuare de faptul că "banii negri" plasați în conturile offshore pot permite rețelelor mafiote și de crimă organizată să profite, ilegal, de fotbalul din Rusia.

Rezultatele suspecte ale meciurilor au reprezentat o problemă mare pentru fotbalul rus în anii 1990 și începutul anilor 2000. Situația din prima ligă pare să se fi îmbunătățit odată cu trecerea timpului, și asta pentru că echipele sunt tot mai mult percepute ca niște afaceri. "Au apărut cluburi curate, ale căror proprietari nu văd niciun profit din aranjarea meciurilor", a declarat comentatorul sportiv, Anton Orekh. Cu toate astea, ligile inferioare rămân nesupravegheate. Și, după ultimele studii, o cincime din toate pariurile din fotbal se fac tocmai pe aceste ligi. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!