Pariuri sistem, sisteme britanice și combinații de N luate câte K

Am mai vorbit despre pariuri sisrem, sisteme britanice, combinații de N luate câte K și chestii de genul. De fapt avem un articol foarte detaliat despre biletele la pariuri sportive (simple, sistem și cu bază) și modul în care se calculează cotele și câștigurile pe acestea, articol ce poate fi accesat printr-un CLICK AICI.

Simt însă nevoia de a aborda din nou acest subiect, dar mai pe scurt pentru că am văzut că foarte mulți nu prea au priceput care e treaba cu sistemele la pariuri. Am fost surprins de câte ori am auzit comentarii precum ”sistemele de pariuri sunt o țeapă a agențiilor pentru a ne lua banii”, ”ele nu merită jucate deoarece câștigul este prea mic” și așa mai departe. De aceea vreau să lămuresc o dată și pentru totdeauna această problemă.

DESCOPERĂ TOP 5 CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE


PARIURI ÎN SISTEM - DESPRE CE ESTE VORBA?

Un sistem la pariuri îți permite să iei bani de pe un bilet chiar dacă te scoate unul sau mai multe meciuri. De exemplu dacă joci 10 meciuri pe un bilet și vrei să câștigi ceva bani și dacă ies doar 9 pronosticuri, atunci îi zici casierei să îți pună biletul la ”-1”. Dacă îl joci online este același lucru, doar că aici se numește ”sistem 9 din 10”.  Am să îți arăt în continuare exact cum se calculeză cotele și câștigul pe un astfel de bilet, apoi voi veni cu un exemplu concret, ca la final să ofer un răspuns și ”băgătorilor de seamă” care fac afirmații eronate.

 

Puțină teorie: combinații de N luate câte K și alte nebunii

 • Notăm cu ”n” numărul de meciuri de pe bilet. La orice bilet cu ”n” meciuri, poți juca combinații de 2, 3, 4... n-1, n pronosticuri. Dacă ai un bilet cu 5 meciuri, înseamnă că poți juca combinații de 2, 3, 4 sau 5 pronosticuri
 • Notăm cu ”k” numărul de meciuri dintr-o combinație. Dacă jucăm un sistem 3/5, înseamnă că k=3 și n=5. Numărul de comnbinații pe care îl cuprinde acest sistem este dat de următoarea formulă matematică (formula pentru combinări învățată prin clasa a 5-a):

 • - este numărul de combinații dintr-un sistem. Înlocuind k=3 și n=5 în formula de mai sus avem: 5! / 3! * 2! = 120 / 12 = 10. Asta înseamnă că la un bilet de 5 meciuri și un sistem 3/5 avem 10 combinații posibile. Dacă sistemul ar fi fost 4/5, atunci am fi avut 5 combinații posibile (5! / 4! = 120 / 24 = 5).
 • Miza per combinație reprezintă suma de bani pariată pe fiecare combinație în parte. Ea este egală cu raportul dintre miza totală și numărul de combinații dintr-un sistem. Deci dacă joci pe o miză totală de 15RON atât sistemele 3/5 cât și 4/5, înseamnă că e ca și cum ai miza pe fiecare combinație câte 1RON (fiind 15 combinații posibile).
 • Cota per combinație reprezintă produsul cotelor meciurilor din respectiva combinație. 
 • Câștigul per combinație reprezintă produsul dintre cota per combinație și miza per combinație.
 • Câștigul total reprezintă suma banilor de pe toate combinațiile câștigătoare.

 

Sisteme britanice - e mai simplu decât pare

Un sistem britanic e format din toate sistemele normale conținute de un bilet. Unele sisteme britanice conțin și pariuri single pe fiecare meci în parte, altele nu. De asemenea, fiecare sistem britanic are un nume diferit în funcție de numărul de meciuri de pe bilet:

 • Trixie - la biletele cu 3 meciuri. Conține sistemele 2/3 (3 pariuri) și 3/3 (1 pariu).
 • Yankee - la biletele cu 4 meciuri. Conține sistemele 2/4 (6 pariuri), 3/4 (4 pariuri) și 4/4 (1 pariu).
 • Super Yankee (Canadian) - la biletele cu 5 meciuri. Conține sistemele 2/5, 3/5, 4/5 și 5/5
 • Heinz - la biletele cu 6 meciuri. Conține sistemele 2/6, 3/6, 4/6, 5/6 și 6/6
 • Super Heinz - la biletele cu 7 meciuri. Conține sistemele 2/7, 3/7, 4/7, 5/7, 6/7, 7/7.
 • Goliath - la biletele cu 8 meciuri. Conține sistemele 2/8, 3/8, 4/8, 5/8, 6/8, 7/8,8/8 
   
 • Patent -  la biletele cu 3 meciuri - sistem Trixie + pariu single pe fiecare meci.
 • Lucky15 - la biletele cu 4 meciuri - sistem Yankee + pariu single pe fiecare meci.
 • Lucky31 - la biletele cu 5 meciuri - sistem Super Yankee + pariu single pe fiecare meci.
 • Lucky63 - la biletele cu 6 meciuri - sistem Goliath  + pariu single pe fiecare meci.


Exemplu de bilet - cum se calculează câștigurile și cotele

Voi lua cel mai simplu exemplu posibil. Am făcut un bilet cu 3 meciuri la această casă de pariuri online. Sub meciuri apar listate sistemele disponibile, în cazul acesta doar Duble (adică sistem 2/3), Triplu (sistem 3/3 care aici este și echivalentul unui bilet simplu) și Trixie (care așa cum am zis mai sus conține toate combinațiile din sistemele 2/3 și 3/3).

În căsuțele din dreptul sistemelor noi completăm miza pe combinație. Deci dacă eu trec ”5” în dreptul la Trixie, practic înseamnă că pariez 20RON pentru că sistemul conține 3 duble și o triplă.

 

Cote pentru fiecare combinație în parte

Tipul pariului

Combinație

Cote

Dubla 1

1-2

2.36 * 1.75 = 4.13

Dubla 2

1-3

2.36 * 2.55 = 6.018

Dubla 3

2-3

1.75 * 2.55 = 4.4625

Tripla 1

1-2-3

2.36 * 1.75 * 2.55 = 10.5315

 
 
Câștiguri pentru fiecare combinație în parte
 

Tipul pariului

Combinație

Câștig per combinație

Dubla 1

1-2

4.13 * 5 = 20.65RON

Dubla 2

1-3

6.018 * 5 = 30.09RON

Dubla 3

2-3

4.4625 * 5 = 22.3125RON

Tripla 1

1-2-3

10.5315 * 5 = 52.6575RON

 

Asta înseamnă că dacă ies 2 meciuri de pe bilet, ai o combinație câștigătoare. Astfel câștigi între 20.65RON și 30.09RON în funcție de meciurile care au ieșit. Dacă iese și al 3-lea meci, atunci toate cele 4 combinații sunt câștigătoare, iar câștigul tău va fi egal cu suma tuturor câștigurilor per combinație, adică 125.71RON!

 

Ce trebuie tu să înțelegi

Așa cum poți vedea, totul e matematică, nimic mai mult! E matematică simplă, de clasa a 5-a, pe cât de complicat pare la prima vedere. Nu trebuie să stai să faci tot felul de calcule la fiecare bilet jucat, așa cum am făcut eu mai sus. Agenția de pariuri îți calculează automat aceste lucruri și îți afișsează exact ce te interesează (ce sisteme poți să joci, câte combinații conține fiecare sistem, care e câștigul minim și cel total etc).  Dar e bine să ai o idee de bază și să stăpânești aceste noțiuni, pentru că te ajută.

Pariorii care nu au cunoștințele prezentate mai sus zic că nu se merită să joci în acest mod pentru că abia scoți de pe bilet cât ai investit dacă te scoate un singur meci, iar dacă joci la ”-2” e și mai grav. Ei de aceea cred că aceasta este o simplă țeapă a caselor de pariuri.  Normal că unul care joacă 10 pariuri de cotă 1.20 pe un bilet, și mai bagă și un ”minus 1”, nu își va scoate suma investită la 9 pariuri câștigătoare. Când ai 4 pariuri care abia fac o cotă de 2.00, ar fi culmea să ai alte așteptări. Dar ia joacă  pe bilet 4 pariuri de cotă 2.00 fiecare în sistem 3/4, și vei vedea că 3 pronosticuri câștigătoare sunt suficiente pentru a lua dublu decât ai investit! Parcă e altă mâncare de pește, nu?

Sistemele de pariuri pot fi foarte utile pentru acele situații în care vrei să joci mai multe pariuri pe un bilet, dar ești conștient că este greu să îți iasă toate. Avem și noi pe site un proiect numit ”Bilet șansă” unde zilnic propunem câte un bilet în sistem 2/3 sau 3/4, în funcție de oferta disponibilă. Momentan proiectul e întrerupt pe perioada verii din cauza ofertei sportive slabe, dar se va relua atunci când oferta va fi din nou una bogată. 

Pariază la casa de pariuri online recomandată de PariuriX.com!


Te-ar mai putea interesa și:

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!