1. Home »
  2. Tenis »
  3. Cum analizăm un meci de tenis pentru a câștiga la pariuri sportive?

Cum analizăm un meci de tenis pentru a câștiga la pariuri sportive?

Baicu Marius
Baicu Marius

2024-01-15 10:25:00

image Cum analizăm un meci de tenis pentru a câștiga la pariuri sportive?

Află de la PariuriX.com cum se analizează corect un meci de tenis pentru a câștiga la pariuri sportive. Tenisul este al doilea cel mai popular sport în rândul pariorilor din România după fotbal, iar de aceea era normal să venim cu un ghid complet despre pariuri pe tenis. 

Joacă la pariuri sportive online pe tenis cu un super bonus de bun venit!

Dacă nu te-a mai interesat până acum tenisul, atunci recomand ca înainte de toate să accesezi acest link: https://pariurix.com/tenis.html. Aici vei găsi informații despre structura unui sezon competițional, motive pentru care să pariezi pe ”sportul alb”, diferențe între tenisul masculin și cel feminin, agenții de pariuri recomandate pentru pariuri pe tenis, dar și link-uri utile către site-uri de statistici și site-uri care oferă transmisiuni live video din tenis.  

 

1. FACTORI DE BAZĂ ÎN ANALIZA UNUI MECI DE TENIS

Tipul  jucătorilor

După cum bine știți sunt unii jucători (jucătoare) foarte bine cotați, însă la care nu o să aveți de cele mai multe ori cote favorabile, dar și asa numiții “outsideri”, mai slab cotați, pe care se pot face bani ''frumoși'' dacă ajungem să-i cunoaștem și să-i înțelegem. Dacă nu sunteți familiarizați cu tenisul, trebuie să știți că un meci este influențat de foarte mulți factori: forma de moment a jucătorilor, reputația în clasamente, motivația, starea fizică, serviciul, accidentările, etc. Există anumite site-uri de profil, care vă pot iniția în lumea tenisului, oferindu-vă ceea ce trebuie să cunoașteți înainte de a plasa un pariu pe acest sport. Spre exemplu : site-urile oficiale ATP si WTA (www.atpworldtour.comwww.wtatennis.com), care vă oferă informații actualizate despre jucători, clasamente, turnee, rezultate live și o largă gamă de informații utile, dar și alte site-uri de profil care vă ofera meciurile zilei (programul și meciuri live), clasamente, statistici ala jucătorilor, meciuri directe între aceștia, etc.

 

Forma jucătorilor implicați în meci

Fiind un sport individual, forma de moment contează mai mult decât în sporturile de echipă. Dacă un jucător de fotbal prinde o zi proastă, atunci coechipierii pot compensa "absenţa" acestuia. Însă un tenismen este pe cont propriu, iar de aceea fiecare are zile în care poate bate jucători mult mai bine cotați și zile în care să piardă cu jucători mult mai slabi. Acest lucru se întâmplă atât la băieți cât și la fete, dar în circuitul feminin oscilațiile sunt mult mai mari. De aceea, înainte de a plasa un pariu pe câștigătorul unui meci trebuie să te uiți la rezultatele recente ale celor implicați în meciul respectiv. Chiar și așa, tot poți avea parte de surprize. Nu sunt rare situațiile în care un jucător vine după un turneu câștigat în care a avut o evoluție foarte bună, pentru ca în primul meci din turneul următor să fie scos de un anonim.


Modul în care se descurcă pe suprafața de joc

Un alt aspect important în analiza meciurilor de tenis îl reprezintă suprafața de joc pe care se dispută meciul și rezultatele jucătorilor aici, fie că este zgură, iarbă, hard sau hard indoor. Din nou, clasamentul nu trebuie băgat prea mult în seamă, ci performanțele tenismenilor pe suprafața pe care se joacă meciul. Dacă este pe zgură, este evident că jucători precum americanii, australienii sau cei cu servicii ''bombă'' nu prea au avantaje. Totul se schimbă pe iarbă sau pe hard unde cei care servesc bine sunt extrem de avantajați de rapiditatea suprafețelor.  Este evident că zguriștii, de exemplu, suferă foarte mult pe suprafețele rapide. Jocul lor de regularitate, cu puține greșeli, nu mai are aceeași valoare pe hard sau iarbă. Un zgurist mai bine clasat are șanse mici împotriva unui jucător cu lovituri puternice, la linie și cu un serviciu bun pe suprafețele rapide. La fel se întâmplă și invers, unde zguriștii, chiar dacă sunt mai slab clasați, au șanse mari să învingă un jucător care evoluează foarte bine pe suprafețele rapide. Dar despre suprafețele de joc vom discuta mai mult la punctul 4.1.

 

Raportul întâlnirilor directe

Scorul meciurilor directe dintre cei doi jucători este un punct mai puțin important, dar unul de luat în calcul în analiza unui meci de tenis. Un scor echilibrat evident că nu spune foarte multe, dar o serie de meciuri între aceiași jucători arată cu totul altceva. Cel mai bun exemplu în acest caz este rivalitatea dintre Djokovic si Nadal. In 2011, sârbul a câștigat 7 meciuri consecutive împotriva lui Nadal, iar aici era deja dezvoltat un complex. În astfel de situații este bine să ținem cont de meciurile directe, dar nu acolo unde întâlnirile sunt vechi sau sunt pe altă suprafață decât cea pe care se joacă acea confruntare. Astfel de partide nu sunt relevante în analiza unui pariu sau sunt, dar într-o proporție foarte mică.

 

Statisticile jucătorilor și aspectele la care aceștia excelează

Este important să știi care sunt punctele forte și punctele slabe ale tenismenilor pe care pariezi. Ar trebui să știi cât de bine reușesc aceștia să servească și să reușească ași, cât de bine țin de serviciul propriu și cât de des fac break-uri, cât de des fac erori neforțate și în ce moment din joc predomină aceste erori etc. Astfel de informații te vor ajuta atât la pariuri pre-meci cât și la pariuri live, deoarece vei putea anticipa mai bine ce urmează să se întâmple în meci.

 

Dificultăți împotriva unui anumit tip de jucător

Un punct care se leagă puțin de cel anterior este dificultatea cu care abordează tipul de adversar. În termeni ai tenisului se numeste ”bad-matchup” și se poate urmări cum se descurcă jucătorul pe care vrei să pariezi împotriva unuia care servește excelent, împotriva unuia care este foarte ofensiv și urcă la fileu sau împotriva unuia care greșește puțin și joacă mult timp de pe linia de fund a terenului. De exemplu, avantajul unui jucător foarte bun la serviciu este mic împotriva unuia care este excelent la retur.


Momentul disputării unui turneu

Sunt tenismeni foarte bine cotați care mereu au evoluții slabe la turneele dinaintea unui Grand Slam, din simplul motiv că încearcă să se păstreze pentru acel turneu. Pe de altă parte sunt și tenismeni mai slabi care nu se descurcă prea bine la turnee importante, dar care la turneele mai mici profită de pe urma celor care o lasă mai moale pentru a ajunge în fazele superioare ale competiției.

 

 Locul de disputare al unui turneu

Sunt jucători care au evoluții mai bune pe iarbă, în timp ce alții se descurcă mai bine pe zgură sau pe hard. Nu contează doar suprafața de joc, ci și locația. Una este să joci la Roma la 18 grade și alta să joci în SUA la peste 30 de grade. Sunt tenismeni care nu fac față prea bine condițiilor meteorologice dificile, în timp ce alțiii n-au probleme în a juca în condiții vitrege. Și aici nu mă refer doar la căldură; de exemplu umiditatea din aer poate fi și ea extrem de importantă. 

 

Inspirația

Există mulți pariori care aleg un meci și dintr-o inspirație chiar dacă multe argumente sunt împotrivă. Un aspect foarte puțin important este acesta, dar nu este niciodată de neglijat. Contează această inspirație de moment!

 

Alți factori

Alți factori extrem de importanți în analiza unui meci de tenis sunt suprafața de joc (am vorbit despre ea mai sus, dar doar pe scurt), motivația jucătorilor, altitudinea la care se dispută partida, comportamentul unui jucător înainte de un meci important și reacția acestora după o înfrângere dureroasă. Dar despre aceste aspecte ar fi mai mult de discutat, motiv pentru care toate aceste subiecte le-am acoperit separat în capitolul 4 ale acestui articol.

TOP 5 CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE PENTRU PARIURI PE TENIS

 

2.SFATURI ȘI REGULI DE URMAT LA PARIURI PE TENIS

Nu pariati dupa cote!

Acesta este un sfat foarte important. Incercați să analizați meciul intâi din toate punctele amintite în acest articol și apoi puteți urmări dacă agențiile de pariuri au oferit cote greșite sau sunt tentante și merită pariat pe ele.
 

Urmărește meciurile pe care pariezi

Pentru a vă forma o idee în privinta evoluției unui meci de tenis, vă recomandăm vizionarea acestuia live, lucru ce se poate face la casele de pariuri online precum unibet.ro, netbet.ro, sportingbet.ro sau betano.ro, dar și prin site-uri grayute și specializate pe așa ceva. 

 

Ai mare grijă la pariurile live

Pariurile în timp real pe tenis sunt foarte populare, mai ales cele pe câștigătorul următorului game sau al următorului punct, pentru că poți plasa un număr mare de pariuri într-un interval foarte scurt de timp. Astfel nu trebuie să aștepți prea mult până când pariurile tale sunt decise. Problema este că într-o astfel de situație este foarte ușor să te lași purtat de val și poți ajunge să pierzi sume consistente de bani în doar câteva minute, dacă prinzi o serie de pariuri pierdute și nu reușești să le gestionezi corect. De aceea trebuie să ai un sistem de pariere bine pus la punct; trebuie să stabilești o bancă de start, o miză pe fiecare pariu și un plan pe care să-l urmezi în diferite situații mai delicate.

 

3. TENDINȚE NEOBIȘNUITE CE TE POT AJUTA SĂ CÂȘTIGI MAI MULT

Frecvența așilor

Urmărește mereu statisticile și vezi cât de des un tenismen reușește un as comparativ cu celălalt tenismen. Vezi câți ași au reușit cei doi tenismeni în turneul respectiv și pariază pe acela care a reușit mai mulți. În tenis, mai ales în cel masculin, cel care servește are întotdeauna un avantaj. Astfel dacă acesta obișnuiește de regulă să servească foarte bine, șansele lui de a câștiga un meci cresc considerabil.

Dar nu doar înaintea unui meci trebuie să te uiți peste aceste statistici, ci și live. Ar trebui să faci acest lucru mai ales dacă este primul meci al turneului. Plus că într-un meci intervine și forma de moment, iar astfel statisticile din prima parte a unei partide de tenis ar putea diferi destul de mult de statisticile de la meciurile precedente. Dacă observi că în primele game-uri serva unui tenismen este mai bună decât a adversarului său, atunci se merită să plasezi un pariu.

Descoperă ponturile din tenis recomandate de specialiștii PariuriX.com!

 

Frecvența break-urilor

Dar nu totul se rezumă la ași. Numărul de break-uri contează și el destul de mult. Aceleași reguli de mai sus se aplică și aici. Dacă un jucător este capabil să facă multe break-uri, atunci el își crește considerabil șansele de a câștiga meciul. Ar trebui să examinezi statisticile ambilor tenismeni implicați înainte de a plasa un pariu. Dacă un tenismen reușește mulți ași, iar celălalt reușește multe break-uri, atunci situația se cam balansează. Dacă chiar n-ai idee care tenismen este în avantaj în urma analizării acestor două statistici, atunci poate este mai bine să eviți meciul respectiv.

Dacă un tenismen are un procentaj slab atât al așilor cât și al break-urilor, atunci este indicat să pariezi pe oponent. Acela nu doar că va câștiga mai multe mingii atunci când servește, dar se va descurca mai bine și pe serva adversarului. Pe de altă parte dacă dai de un meci unde ambii tenismeni servesc prost și ambii se descurcă la fel de prost și pe serva adversarului, atunci din nou este mai bine să eviți partida.

 

Numărul de erori neforțate

Erorile neforțate sunt și ele importante într-un meci de tenis. Pariază împotriva celui care face cele mai multe greșeli. Sunt anumiți jucători care statistic obișnuiesc să facă mult mai mult greșeli decât alții. Atunci când un tenismmen face o astfel de greșeală, adversarul său câștigă puncte fără mari eforturi tactice, iar astfel îș mărește șansele de a câștiga și meciul.

Și aici contează atât statisticile de pe durata întregului turneu, cât și de la un anumit meci. Este posibil ca la un joc un tenismen să nu prindă o zi bună sau, din contră, să se descurce mult mai bine decât la partidele precedente. Sunt genul de tenismeni care își îmbunătățesc evoluțiile pe durata unui turneu, dar și jucători care se află la polul opus. Aceștia nu vor face multe greșeli neforțate la începutul competiției, dar pe măsură ce aceasta se apropie de fazele finale, tenismenul respectiv începe să simtă presiunea și să facă din ce în ce mai multe erori. Dacă vei consulta statisticile vei vedea că sunt jucători care trec constant prin astfel de situații. Dacă reușești să depistezi un astfel de tenismen atunci ai șanse să câștigi o sumă frumoasă de bani atunci când pariezi împotriva lui. Dacă până în acel moment el a reușit un turneu foarte bun, sunt șanse mari ca operatorul de pariuri să ofere o cotă destul de tentantă pentru un pariu împotriva acestuia.

 

Forța și viteza jucătorului

Spre deosebire de situațiile anterioare, de data aceasta n-avem garanția că un jucător mai rapid și mai puternic va câștiga cu siguranță un meci în compania unuia mai lent și mai puțin puternic. Totuși și acesta este un factor pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când pariezi.

Să presupunem că analizezi un meci luând în considerare cele trei aspecte despre care am vorbit mai sus: frecvența așilor, frecvența break-urilor și numărul de greșeli neforțate. Dacă la final ajungi la concluzia că diferența dintre cei doi jucători este prea mică pentru a face o alegere atunci ai putea lua în considerare forța și viteza celor doi pentru a decide pe cine îți vei miza banii.

 

Statisticile mai puțin importante

Mai există și alte aspecte de care trebuie să ții cont atunci când pariezi pe un meci de tenis. Sunt multe persoane care consideră că un meci între un stângaci și un dreptaci este un pic mai diferit decât unul între doi dreptaci. De asemenea, poate un jucător are ca punct forte lovitura de rever sau este mai eficient deoarece știe mai bine când să avanseze spre fileu.

 

Nu te lua după tendințe false

Există o diferență între încrederea pe care oamenii o au într-un tenismen și tendințele false create asupra acelui jucător. Este posibil ca de multe ori un tenismen să fie lăudat de presă mai mult decât este cazul, să fie considerat mai bun decât o arată statisticile și să primească cote false în raport cu șansele lui reale într-un meci sau într-un turneu. Trebuie să știi să faci aceste diferențe și să te iei după statistici relevante și să nu te lași influențat de modul în care un jucător este privit de mass-media sau chiar de casele de pariuri. Oricum casele de pariuri online sunt de obicei cu un pas înaintea pariorilor și mai oferă câteodată cote false în mod intenționat pentru a-i deruta pe aceștia.

Atâta timp cât ești obiectiv, știi să folosești în mod corect statisticile pe care le ai la îndemână și nu ești băgat în derută de informații false, ai toate șansele să creezi propria ta strategie de pariuri sportive care să te ajute să faci profit în mod constant din pariurile pe tenis.

PariuriX.com recomandă acest operator pentru pariuri pe tenis!

 

4.ASPECTE CARE POT FACE DIFERENȚA ÎNTR-UN MECI DE TENIS

Acum a venit momentul să discutăm mai în amănunt despre cele mai importante aspecte despre care trebuie să ținem cont atunci când analizăm un meci de tenis, dar pe care mulți pariori le neglijează: suprafața de joc, motivația jucătorilor, evoluția tenismenilor în funcție de altitudine, comportamentul înainte de un meci important, dar și comportamentul după o înfrângere dureroasă. 

 

4.1 Cât contează suprafața de joc în tenis?

Există patru tipuri de suprafețe de joc:
 

Hard-ul sau asfaltul

Acestea sunt cunoscute și sub numele de hard outdoor. Ele sunt foarte comune, în special în America de Nord acolo unde  majoritatea jucătorilor sunt formați pentru jocul pe această suprafață. De altfel aceasta este și cea mai folosită suprafață de joc în circuitul profesionist din zilele noastre. Pe hard au loc și două din cele patru turnee anuale de Grand Slam: Australian Open și US Open.

Motivul pentru care hard-ul este atât de popular este acela că vorbim de terenuri foarte ușor de întreținut. Jucătorii care posedă  un serviciu puternic și cei care lovesc mingea foarte tare în urcare sunt avantajați de această suprafață. Însă aici apar și cele mai multe accidentări, și asta pentru că terenul este dur iar presiunea pe articulații este mare.

 

Sală (hard indoor)

Turneele în sală sunt din ce în ce mai rare, iar această suprafață nu mai este folosită nici la vreun turneu de Grand Slam astfel încât nu vom vorbi prea mult despre ea. Ce trebuie precizat totuși este faptul că aceasta este o suprafață foarte rapidă de joc.

 

Zgura

Aceasta este cea mai lentă dintre suprafețe. Ea câștigă tot mai mult teren și devine din ce în ce mai populară de la an la an. În special pe zgura roșie au loc cele mai lungi schimburi, astfel încât sunt avantajați jucătorii care lovesc cu efect, care fac foarte puține greșeli forțate și care sunt rezistenți la efort. Pe o astfel de suprafață de regulă vei vedea mai multe break-uri și mai puțini ași.

 

Iarba

Se ştie faptul ca terenurile cu iarbă sunt foarte rapide, iar jucătorii trebuie să se adapteze la mulţi factori noi. Săritura mingii diferă de la teren la teren, fiind influenţată de calitatea ierbii, uzura ei sau de cât de recent a fost tunsă. Mingea alunecă mai repede şi are o săritură joasă, iar de foarte multe ori jucătorii au probleme în a se deplasa eficient, deoarece alunecă şi ei destul de des. Terenurile de iarbă favorizează jucătorii care practică un joc de tipul servici-voleu, ceea ce scurtează foarte mult punctele şi nu oferă adversarului timpul de reacţie necesar. Există jucători care în sezonul de zgură sunt aproape insesizabili, însă când vine timpul ierbii devin adversari de temut chiar şi pentru cei din top 10. Sezonul de iarbă durează doar 5 săptămâni  dar cuprinde și un turneu de Grand Slam: Wimbledon.

Iar dacă vrei să afli mai multe informații despre tipurile de suprafețe de joc în tenis, atunci recomand să accesezi acest articol: https://pariurix.com/tipuri-de-suprafete-de-joc-in-tenis.html.

 

4.2 Cât contează motivația jucătorilor?

Alături de forma de moment a jucătorilor şi de suprafaţa de joc, motivaţia este unul dintre cei mai importanţi factori când vine vorba de o analiză corectă a unui meci de tenis. De-a lungul timpului am identificat în circuitul profesionist trei situaţii în care jucătorii sunt motivaţi să facă un meci bun sau o performanţă bună la un turneu.
 

Situația 1

Primul caz este şi cel mai des întâlnit, vorbim aici despre jucătorii care sunt motivaţi datorită punctelor pe care le au de apărat. Circuitul profesionist propune un sistem de calcul foarte interesant pentru acumularea punctelor. Astfel, în momentul în care un jucător a reuşit o performanţă bună la un turneu, el va câştiga de la acel turneu diferenţa de puncte dintre faza în care s-a oprit în anul în curs şi faza în care s-a oprit anul precedent. Regula este valabilă an de an şi se ţine cont de ea în funcţie de numărul săptămânii. De exemplu, dacă în 2017 jucătorul X s-a oprit în sferturile de finală, iar în 2016 în optimile de finală, va câştiga un număr de puncte care reprezintă diferenţa dintre sferturi şi optimi. De asemenea, în 2018 el va fi "obligat" să acceadă cel puţin până în sferturile de finală pentru a nu ieşi pe minus de la acel turneu.

Acum că am spus câteva cuvinte despre modul în care se calculează punctele în circuitul profesionist putem trece şi la partea care ne interesează şi mai mult la acest punct: MOTIVAȚIA.

De cele mai multe ori când întâlnim jucători care au de apărat o performanţă bună, tindem să credem că ei vor juca mult mai bine doar pentru că sunt presaţi de pierderea punctelor. Totuşi, lucrurile nu stau chiar aşa. Sunt multe cazurile în care jucătorii reuşesc performanţe bune mai mulţi ani la rând la acelaşi turneu, dar sunt cazuri, poate la fel de multe, în care ei nu se ridică la nivelul aşteptărilor şi la nivelul pe care l-au arătat în anii trecuţi. Ceea ce trebuie să înţelegem noi, cei care pariem pe astfel de jucători sau jucătoare, este că punctele de apărat nu ne oferă garanţia că jucătorul pe care am pariat va face un meci mai bun decât celelalte din ultimele turnee. Sigur, el va fi poate mai motivat decât în ultima vreme, dar lucrul acesta nu este esenţial şi nici decisiv în analiza unui meci de tenis.

Ghid PariuriX.com - Cum analizăm un meci în mod corect pentru a câștiga la pariuri sportive?
 

Situația 2

Al doilea caz este la rândul său foarte întâlnit şi constituie motivaţia interioară. Aici vom vorbi despre meciurile în care întâlnim jucători ce evoluează în faţa propriilor suporteri. Trebuie să spunem încă de la început că motivaţia interioară, emoţională, variază de la un jucător la altul în funcţie de psihic şi felul în care jucătorul face faţă presiunii.

Astfel, putem găsi 2 tipuri de jucători: în prima categorie intră jucătorii care se simt foarte bine atunci când evoluează în faţa propriului public şi se folosesc de energia venită din partea acestuia pentru a obţine o performanţă bună. Am văzut foarte multe cazuri în care jucători care nu spuseseră foarte multe au "explodat" chiar la un turneu din ţara natală.

În cea de-a doua categorie intră jucătorii asupra cărora presiunea publicului este prea mare, iar aceasta îi face să clacheze şi să nu mai joace la capacitate maximă. În general, jucătorii ceva mai tineri au probleme mai mari din acest punct de vedere. 
 

Situația 3

Motivaţia financiară. Pe lângă faimă şi glorie, fiecare jucător de tenis îşi propune la începutul carierei să-şi creeze o situaţie financiară bună sau foarte bună. Vom discuta aici despre felul în care unii jucători evoluează la turneele mari şi felul în care o fac la turneele mici.

Există o diferenţă foarte mare între premiile oferite de turneele de Mare Slem, turneele Masters şi restul. Diferenţa şi mai mare se face între circuitele ATP şi WTA, respectiv challenger şi ITF.

La nivel de challenger şi ITF, adică la turnee mai mici, este recomandat să pariem pe jucătorii tineri, aflaţi încă în ascensiune şi care încă n-au o situaţie financiară prea bună. În aceste două circuite banii sunt foarte puţini, iar jucătorii merg la turnee pentru a acumula puncte şi a putea face pasul spre circuitul profesionist.

Descoperă cele mai bune ponturi pariuri sportive oferite de specialiștii PariuriX: https://pariurix.com/ponturi-pariuri-sportive.

 

De ce un jucător sau o jucătoare se comportă diferit la turneele mari în comparaţie cu cele mici?

Probabil de foarte multe ori ne-am pus această întrebare. Aşa cum am spus şi mai sus, banii reprezintă o motivaţie specială pentru un jucător de tenis, pentru că doar ei îi pot asigura continuarea carierei. Ce este important să reţinem? Jucătorii proveniţi din circuitul challenger sunt mai profitabili atunci când fac pasul spre turneele ATP. De asemenea, trebuie să avem grijă atunci când vedem un jucător foarte bine clasat în turnee mai slab cotate. Sunt toate şansele ca el să meargă acolo doar pentru antrenament, nu neapărat pentru bani, şi jucând mai relaxat să ofere foarte multe surprize.

SUPRAMOTIVAREA. Am păstrat acest final pentru a spune câteva vorbe despre supramotivare. Ea se întâlneşte mai rar în tenis în comparaţie cu alte sporturi, dar există şi trebuie luată în calcul. Supramotivarea apare atunci când un jucător este mai motivat decât este nevoie pentru a obţine o performanţă. Ea îşi face loc atunci când antrenorul, psihologul şi jucătorul nu comunică suficient de bine. Supramotivarea poate fi observată cel mai bine atunci când urmărim live un meci de tenis. În ce constă? Jucătorul este mult mai precipitat, mult mai grăbit şi încearcă lovituri pe care nu le stăpâneşte exact. Pe scurt, nu joacă ceea ce ştie şi astfel apar alte probleme.

În concluzie trebuie să percepem motivaţia ca pe un factor foarte important în analiza unui meci de tenis, dar nu ca pe unul decisiv. Trebuie să observăm cum jucătorul pe care vrem să pariem s-a descurcat în toate situaţiile, să luăm în calcul şi gradul de motivare al adversarului său, iar la final să tragem o părere cât mai pertinentă despre cine ar avea un plus la capitolul motivaţie.

 

4.3 Cum evoluează tensimenii la altitudini extreme?

Momentan, circuitul ATP dispune de nici mai mult nici mai puțin de patru turnee mari și late care au loc la o altitudine extrem. Gstaad (Elveția) și Kitzbuhel (Austria) sunt două turnee ce au loc unul după altul în luna iulie a fiecărui an, ambele folosind ca suprafață de joc zgura. Deci, o suprafață lentă de joc. De asemenea, tot în perioada de vară se desfășoară și întrecerea de la Bogota (Columbia), însă pe ciment (hard). Turneul care naște cele mai mari pasiuni în rândul pariorilor, strict vizavi de efectul pe care îl au condițiile meteo asupra jucătorilor, este fără doar și poate cel din Ecuador (Quito, mai exact).

Dacă cele două turnee programate în Europa, Kitzbuhel și Gstaad, se țin la o înălțime de 762 de metri, respectiv 1.050 metri, la Bogota (2.640 metri) și Quito (2.860 metri) lucrurile se schimbă în mod radical. Vorbim, deci, despre condiții deosebite și în același timp diferite față de cele întâlnite în cadrul celorlalte turnee contând pentru calendarul ATP. Prin urmare, unii jucători de tenis se vor comporta foarte bine în aceste condiții, în timp ce alții, dimpotrivă, vor avea de suferit din mai multe puncte de vedere. La o înălțime de peste 2.000 de metri, spre exemplu, condițiile de joc suportă modificări, consumând la fel de rapid bazinul de energie al fiecărui jucător implicat.

Excepție fac cei născuți în zona respectivă, care au un atu mare. La fel, în condițiile în care jocul va deveni mai rapid la o altitudine considerabil mai mare față de ceea ce ne-am obișnuit până acum, tenismenii care posedă un serviciu mai puternic vor avea la rândul lor un avantaj în fața celor excelenți pe retur. Având un serviciu puternic și o pregătire fizică ireproșabilă, șansele de reușită ale unui tenismen în oricare din cele patru turnee menționate anterior cresc vizibil. Atenție în același timp și la jucătorii locali, care participă pe tabloul principal grație acelor wild card-uri acordate de organizatori.

În pofida reclamațiilor venite din partea multor jucători vizavi de organizarea acestui gen de turnee în cadrul calendarului ATP, găsim aici și o serie de tenismeni cu rezultate impresionante la 2.000+ metri. Thomaz Bellucci, spre exemplu, a ridicat în două rânduri marele trofeu pus în joc la Gstaad (2009 și 2012). Asta deși pornea ca outsider pe tabloul principal al turneului elvețian.  De aceea este bine să cauți astfel de statistici pentru a vedea care tenismeni sunt predispuși să facă turnee bune în condiții extreme.
 

4.4 Comportamentul înainte de un meci important

Ca și în meciurile de fotbal, atunci când se "ciocnesc" o echipă foarte slabă cu o multiplă campioană, să spunem, unii jucători vor ceda din punct de vedere psihic, fiind supuși greșelilor, în timp ce alții, dimpotrivă, își vor ridica nivelul jocului astfel încât echipa la care activează să înregistreze un rezultat onorabil. Fiind vorba despre un sport individual, tenisul este mult mai ușor de urmărit și studiat din acest punct de vedere. Dinamica acestor întâlniri din cadrul calendarului ATP au, de asemenea, farmecul lor aparte.

Privim cu atenție, deci, la modul în care se va comporta un tenismen mediu (din afara TOP 50 ATP) în compania unui adversar mai bine clasat, știind în același timp ca în turul următor îl va aștepta un cap de serie din primii zece jucători ai lumii.

Pariorii vor fi interesați mai cu seamă dacă tenismenul în cauză va performa mai bine sau, dimpotrivă, va claca pierzând partida programată înaintea unei confruntări atât de interesante. În timp ce alții se vor confrunta cu o ușoară stare de anxietate, trebuie să-i reperăm în același timp și pe jucătorii care văd în aceste meciuri un soi de ”doping moral”.

Din punct de vedere statistic, conform specialiștilor de la casa de pariuri online Pinnaclesports (nu este licențiată în România, poți vedea AICI o listă cu agențiile la care poți juca legal),  bazându-ne pe un număr de 50 de astfel de meciuri și excluzând abandonurile, a existat un ușor efect asupra psihicului jucătorilor faptul că, în următorul tur, vor da piept cu adversari net superiori din punct de vedere al situației din clasamentul ATP.

Mizând de fiecare dată pe jucătorul din afara TOP 50 (total de 17.500 EUR), la cote cuprinse în intervalele descrise în tabelul de mai sus, am fi ieșit în pierdere cu aproape 200 EUR (193 EUR). Rentabilitatea investiției (ROI) ar fi fost în acest caz de -1.1%.

Suma indicată în paragraful anterior se aseamănă din anumite puncte de vedere cu profitul înregistrat pe fiecare jucător în parte, demonstrând o dată în plus că o astfel de metodă nu va da randamentul scontat în momentul când pariorul va paria masiv pe orice meci care-i pică în mână. Având în arsenal anumite criterii de selecție, aceste cifre se pot îmbunătăți semnificativ.

Un alt indicator de care trebuie să ținem cont este reprezentat de ocaziile în care jucătorul din afară primelor 50 de locuri ATP a fost dat drept favorit de către casele de pariuri. 35 de meciuri, în condițiile în care în alte 140 de rânduri a fost considerat "underdog". Cu un număr total de 17 victorii, situația este și mai clară în ceea ce privește rentabilitatea investiției (-20.9%).

La polul opus se situează jucătorii considerați underdogi, care au înregistrat un număr de 45 de victorii (dintr-un total de 140 posibile). Cotele net superioare cazului în care jucătorul din afara TOP 50 era considerat favorit ne aduc în fața unui profit de aproximativ 538 EUR (ROI de 3.8%). 

Vrei să pariezi pe tenis? O poți face în cele mai bune condiții la această agenție de pariuri sportive!

 

4.5 Cum reacționează tenismenii după o înfrângere dureroasă?

Surprizele într-un turneu de Grand Slam sunt la ordinea zilei, pariorii putând profita de acest aspect cunoscând care este trendul general al pieței. Mai exact, cum va fi perceput de către pariori jucătorul care a produs surpriză. Se merge pe ideea "a avut o zi bună, nu mai trece de turul ăsta" sau dimpotrivă, "l-a învins pe jucătorul X, cu siguranță va putea trece și de Y"? Ne-am propus să aflăm dacă sunt supraevaluati sau subevaluați de către bookmakeri și, implicit, de pariorii care se axează foarte mult pe tenis atunci când își plasează biletele.

Rafael Nadal a fost la originea celui mai mare șoc al ultimilor ani în tenisul mondial. În 2012 spaniolul a cedat la Wimbledon în mod surprinzător în fața lui Rosol (scor final 6-7, 6-4, 6-4, 2-6, 6-4). În 2014 el a pierdut din nou în mod șocant la Steve Darcis în minimum de seturi. Prin prisma cotelor oferite de operatorii de pariuri, acestea au fost cele mai mari surprize în cadrul unui turneu de Grand Slam. Ce au făcut Rosol și Darcis în tururile următoare? Cehul a cedat clar în compania germanului Philipp Kohlschreiber (meci disputat în trei seturi), în timp ce Darcis a primit de această dată un "cadou" din partea următorului adversar (walkover). 

Din momentul în care o astfel de surpriză are loc pariorii au tendința de a se împarți în două categorii mari și late: cei care îl văd capabil pe underdog să continue drumul spre fazele superioare ale competiție și pariorii care văd în ceea ce s-a întâmplat un caz unic, izolat, cu șanse infime de a se repeta în viitorul apropiat. Tot aceștia consideră că, vezi cazul Rosol vs Nadal, underdog-ul va fi istovit de puteri și va porni cu un mare handicap în următorul tur. Ceea ce s-a și întâmplat cu Rosol ținând cont de înfrângerea drastică înregistrată de acesta în turul trei de la Wimbledon.

Reacțiile impulsive nu fac bine pariorului, în general, indiferent de partea baricadei în care va aflați. Nu este bine să subestimați jucătorul în cauză, dar nici să-l supraevaluati. O privire obiectivă asupra meciului următor este cea mai indicată soluție, iar în cazul în care nu puteți fi obiectiv, este mai bine să etichetați meciul în cauză drept "no bet".

Pinnaclesports ne oferă două tabele interesante ce au in vedere  jucători/ jucătoare de tenis clasaţi în Top 50 mondial şi reacția acestora după ce au trecut de un adversar bine clasat (20 ATP/ WTA), în meciurile programate în cadrul turneelor de Grand Slam organizate între 2012 şi 2014 (nu am reușit să găsim astfel de tabele mai recente, dar probabil că rezultatele nu ar fi fost foarte diferite).

N-am inclus aici și meciurile în care jucătorii, respectiv jucătoarele în cauza au abandonat. Toate cotele sunt oferite de aceeași casă de pariuri și prevede câte un pariu virtual în valoare de 100 euro per joc.

Chiar dacă eșantionul luat în considerare n-a fost unul în mod neapărat edificator, având la bază perioada 2012-2014, se poate vedea destul de clar cum autorii acestor surprize au întâmpinat mari probleme în turul următor. Au ieșit pe plus, deci, doar pariorii care au mizat pe cote mai mici de 1.50 (inclusiv), presupunând că jucătorul care a realizat surpriza avea să devină favorit în următoarea rundă.

La fel, vedem cum strict din acest punct de vedere circuitele ATP și WTA se aseamănă. Procentajele de reușită de 30.6%, respectiv 21.3%, sunt într-adevăr foarte mici. În momentul când jucătorul (sau jucătoarea) în cauză primea din partea casei de pariuri cote de peste 1.50 (sau mai mari), șansele sale de a se impune în următorul meci scădeau în mod dramatic. Cu o pierdere de 1930 euro din 46 de meciuri în care underdog-ul primește cote mai mari de 3.00 nu putem vorbi sub nicio formă despre un posibil tipar pe care ar trebui să-l urmăm pe viitor.

Dacă ar fi să judecăm strict după tabelele de mai sus, atunci n-am exagera cu nimic spunând că, în general, jucătorii cotați peste 1.50 la victorie sunt supraevaluati. Drept urmare, ar trebui să ne mutăm atenția spre viitoare pariuri care să includă favoriții, dar la cote decente.

 

5. CONCLUZII FINALE DESPRE ANALIZĂ MECIURI TENIS LA PARIURI

Știu că articolul este destul de stufos și de lung, dar dacă ai avut răbdarea să îl citești cap - coadă atunci sigur ai învățat lucruri noi și ți-ai dat seama că sunt aspecte importante de luat în considerare în analiza unui meci de tenis care până acum le-ai cam neglijat. Din păcate nu există o formulă magică de îmbogățire peste noapte, dar cu documentarea corectă poți să îți crești șansele de a câștiga la pariuri sportive. Și nu uita, nimeni nu se naște învățat; chiar dacă stăpânești noțiunile prezentate mai sus nu vei putea atinge cele mai bune rezultate din prima și tot vei mai face greșeli, dar pe parcurs ce capeți experiență cu siguranță vei putea progresa.

 

Pariază pe ponturi tenis la această casă de pariuri online!

Case de pariuri online recomandate cu pariuri pe tenis

Betano
L1170664W000663
500RON bonus la pariuri sportive
Deschide cont și încasează până la 500 RON la pariuri sportive Betano!
Deschide cont
Se aplică T&C
Superbet
L1160659W000328
100% până la 500RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonus de 60RON bonus fără depozit!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
Mozzart Bet
L1203414W001173
200% până la 1750RON
Încasează bonusul Mozzartbet de 50 FS fără depunere + până la 1750RON
Deschide cont
Se aplică T&C
MrBit
L1213854VW001295
100% până la 200RON
Încasează un bonus de bun venit de 100% până la 200RON la MrBit!
Deschide cont
Se aplică T&C
Winmasters
L1160650W000194
până la 400RON
Încasează bonusul Winmasters de până la 400 RON
Deschide cont
Se aplică T&C


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX