Pariuri cu ”skinuri” pe eSports – un mod de a paria bani reali puțin cunoscut publicului larg, dar popular în rândul minorilor!

În ultima vreme v-am prezentat câteva știri și articole despre sporturi electronice, modul în care acestea au progresat în ultima vreme și cum au ajuns să fie din ce în ce mai populare la pariuri. Astăzi voi vorbi despre un mod de a paria mai puțin cunoscut publicului larg: pariuri cu ”skinuri” la Counter-Strike Global Offensive, skinuri ce pot fi achiziționate / vândute pe bani reali. Sunt nenumărate site-uri care oferă astfel de pariuri, nu există absolut nici o lege care să le reglementeze / permită / interzică, iar minorii sunt cei mai afectați. În alte țări aceasta chiar este o problemă mare, dar nici la noi n-ar trebui neglijată. Dar s-o luăm cu începutul și să vedem ce este un ”skin”.

Ce este un ”skin” și câți bani investesc oamenii în așa ceva?

Oricine a auzit de Counter-Strike; acesta este un FPS (First Person Shooter) foarte cunoscut de mai bine de un deceniu. De câțiva ani jucătorii au posibilitatea de a cumpăra ”skinuri”. Ce este un skin? Este un model pentru o anumită armă care nu oferă vreun avantaj în joc, dar care face ca arma să arate într-un mod diferit și deosebit. Ceilalți jucători pot vedea în timpul jocului cum arată arma ta; este ca și cum ți-ai tuna mașina. Aceste skinuri se cumpără cu bani reali și pot fi vândute pe bani reali și, deși pentru cineva care nu este pasionat de jocuri video va părea greu de crezut, sunt skinuri care costă chiar și mii de dolari.

arme.png

Probabil că te întrebi ”cine naiba ar plăti mii de dolari pe așa ceva”? De fapt sunt foarte mulți. Este chiar și un jucător de fotbal român care probabil va face parte din lotul naționalei României la Euro 2016 pasionat de CS:GO care are un inventar în joc ce valorează câteva mii de dolari; nu este absolut nimic în neregulă cu asta, fiecare om poate avea ce pasiuni dorește, doar am dat un exemplu. Totuși voi evita să spun cine este acel jucător.

Dar vin cu un alt exemplu mai concret, care arată câți bani se învârt în această activitate. La un turneu de CS:GO din 2015 unde participau cele mai bune echipe din lume potul total al premiilor era de doar 250,000$, dar echipele implicate primeau în plus și ceva bani din vânzarea de stickere virtuale cu logoul lor, stickere ce se puteau lipi pe armele din joc (skinul schimbă înfățișarea armei, în timp ce stickerul poate fi lipit pe armă, sunt două lucruri diferite). Pare copilăresc nu? Ştii câți bani au primit cele 16 echipe participante la turneu din această vânzare de stickere? 4.2 milioane de dolari, de vreo 17 ori mai mult decât fondul inițial de premiere. De fapt pe durata acelui turneu s-au vândul stickere de mult mai mulți bani, dar a păstrat și Valve (compania care a creat CS:GO) o parte substanțială din câștiguri. Anual au loc trei astfel de turnee, iar la fiecare se înregistrează vânzări de sume similare, dar din ce în ce mai mari. Iar aici este vorba doar de stickere; pe skinurile propriu-zise se cheltuiesc mult mai mulți bani.

Pariuri cu skinuri – nu există legi care să le interzică nicărieri în lume, deși vorbim de ceva ce valorează bani reali

Acum că ai înțeles despre ce este vorba să trecem la partea care ne interesează. În ultimii ani au apărut tot felul de site-uri internaționale care oferă posibilitatea de a paria skinuri pe meciuri de CS:GO și de a le juca chiar la diferite jocuri de cazino precum ruletă sau blackjack. Practic vorbim tot de pariuri, doar că nu sunt plasate cu bani reali, ci cu skinuri care valorează bani reali. Aceste skinuri pot fi cumpărate, pot fi transferate către respectivele site-uri și pot fi pariate. Procesul funcționează și invers: poți retrage din contul de pariuri în contul din joc skinurile câștigate, după care le poți vinde pe bani, bani pe care-i poți retrage. Este ca și cum te-ai duce într-un cazino și la intrare ai cumpăra fise, după care folosești acele fise în loc de bani reali.

ak-47-skins.png

Site-urile care oferă pariuri cu skinuri nu sunt legitime, nu dețin licențe, dar nu sunt nici interzise. Nu există practic legi pentru ele, iar ce nu este interzis este permis, cel puțin în teorie. Astfel de site-uri pot fi accesate inclusiv din România. Acest lucru nu mă miră fiindcă sunt convins că cei de la ONJN nici măcar nu știu de existența acestui tip de gambling; iar din moment ce el nu este reglementat nicăieri pe planetă, mare mi-ar fi fost mirarea să fie la noi. Nici măcar majoritatea pariorilor n-au auzit de pariuri cu skinuri, dar chiar și așa sunt persoane în România care chiar pariază în acest mod.

Pariuri pe eSports cu skinuri – o problemă majoră printre minori, în special în alte țări

Problema mai mare este aceea că jocurile video sunt accesate în special de copii. Fără îndoială sunt mai mulți minori decât persoane care au depășit vârsta de 18 ani care joacă jocuri pe calculator. Datorită posibilității de a paria skinuri, acești copii sunt expuși tentației de a se apuca de jocuri de noroc. Poate pentru mulți pare o cretinitate să ai într-un joc un model de armă care să valoreze sute sau mii de dolari în viața reală, dar copiii privesc altfel lucrurile: pentru ei este un mod de a se lăuda printre prieteni și printre alți jucători cu ceea ce ei dețin. Așa cum tu îți iei BMW să te dai mare și copilul tău își ia un model frumos (dar virtual) de AK-47 pentru a se lăuda printre prieteni.

Iar în cazul lor tentația va fi mare să parieze astfel de skinuri deoarece ei vor să pună mâna pe ceva cât mai valoros cu care să se laude la alții. Poate te gândești că minorilor le este greu să parieze? Spre deosebire de pariurile clasice, site-urile de eSports care oferă pariuri cu skinuri nu solicită date personale și dovezi ale identității, astfel încât oricine își poate face un cont și poate paria fără să se știe cine este. Skinurile pot fi achiziționate inclusiv cu portofele electronice sau Paysafecard, deci nici din acest punct de vedere nu prea se pot face verificări.

Exemple de cazuri din Australia cu copii dependenți de pariuri pe eSports

La noi aceasta încă este o problemă complet necunocută publicului larg, dar în alte țări lucrurile stau diferit. Cel mai bun exemplu este Australia. Cei de la abc.net.au prezintat cazul unui tânăr de 18 ani din Brisbane pe numele său Jordan Bruce. Acesta a descoperit jocurile de noroc în timp ce juca Counter-Strike. El a început cu pariuri mici de câțiva dolari, după care în scurt timp lucrurile au scăpat complet de sub control. Jordan a furat cardul de credit al tatălui său și a sustras suma de 1,800$ cu care a cumpărat skinuri în joc, pe care le-a jucat la pariuri. Acesta nu este un caz izolat; Jordan a recunoscut că mai mulți prieteni de-ai săi au furat bani de la părinți pentru a achiziționa skinuri pe care să le parieze. Nason Pybus, un alt tânăr de 18 ani din Sydney, recunoaște că a făcut bani buni din această activitate și că a ajuns să mizeze skinuri în valoare de sute sau mii de dolari pe un singur pariu.

jordan-bruce.jpg

Sunt jucători profesioniști cu canale de Youtube și Twitch care transmit live video modul în care ei pariază, și sumele pe care o fac, lucru care le aduce chiar și sute de mii de urmăritori, o mare parte din aceștia fiind minori tentați de acest mod de pariere.

Ce spun fondatorii site-urile de pariuri eSports cu skinuri?

Nason Pybus este fondatorul unui site american de pariuri cu skinuri. Acesta recunoaște:

Este foarte ușor de deschis un astfel de site oriunde în lume, deoarece ele nu sunt supervizate, nu există o reglementare a lor și se pare că nimănui nu-i pasă. Noi, cei care oferim astfel de site-uri, nu încălcăm nici o lege pentru că nu există legi pentru așa ceva. Este neconfortabil să văd ușurința cu care copiii pariază sume mari de bani în acest mod, dar în primul rând trebuie cei de la Valve (creatorii jocului CS:GO) să vină cu un sistem care să interzică pariurile minorilor. Însă momentan ei n-au făcut nimic în acest sens.
- Nason Pybus

Am o presimțire că lucrurile care le auzi aici în premieră pe Pariurix legate de pariuri pe sporturi electronice vor deveni cu adevărat mediatizate și cunoscute publicului larg în câțiva ani, deoarece acest fenomen este abia la început, dar este într-o creștere continuă și mai accentuată ca oricând.

Vrei să pariezi online? Aceasta este agenția recomandată de PariuriX.com!

Salvează

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi