Paradise Papers: 350 de finlandezi, afaceri ascunse cu iahturi și jocuri de noroc în Malta!

”Paradise Papers” este cea mai recentă ”scurgere” internațională de informații cu privire la neregulile fiscale, mare parte înregistrate în Malta - micuța insulă dintre Europa și Africa. Printre altele, documentele arată că aproximativ 350 de finlandezi sunt acționari sau directori ai companiilor malteze. Mulți dintre acești oameni de afaceri au avut dificultăți în a-și aminti sau explica ceea ce face compania lor, dar iahturile și jocurile de noroc sunt adesea implicate în ”activitatea” lor..

Printre finlandezii cu bani care au afaceri în Malta (foto: ivoline.ro) sunt și câteva nume celebre în țara nordică. Familiile Von Rettig și Berner au companii acolo, la fel ca și actorul Jasper Pääkkönen. Printer investitorii majori se numără însă și cunoscutul operator de jocuri de noroc Supercell. 

Compania finlandeză de radiodifuziune Yle a cerut mai multor proprietari de afaceri din Malta să-și explice investițiile în țara insulară, dar mulți au avut probleme în a-și aminti de ce sau cu cine au intrat în afaceri. Deținerea unei afaceri într-un paradis fiscal ca Malta nu este ilegală, atâta timp cât profiturile obținute de la întreprinderi sunt raportate în mod corespunzător autorităților fiscale.

Impozitul pe profit pentru companiile înregistrate în Malta este de 35%, față de 20% în Finlanda, însă există mai multe deduceri disponibile proprietarilor de afaceri din zonă. Cifrele arată că majoritatea acționarilor din Malta profită de numeroasele lacune, ceea ce face ca impozitul mediu pe întreprinderi să fie de doar cinci procente în realitate!

Paradisul fiscal din micuța insulă l-a atras și pe Jussi Markkanen, fostul co-proprietar al echipei NHL Edmonton Oilers și co-proprietar al SaiPa, o echipă finlandeză de hochei pe gheață, este acționar într-o companie numită Inspiration Group, înregistrată în Malta."Sunt un acționar mic într-o firmă care nu are activități de afaceri în acest moment. A fost înființată acolo, dar nu pot spune nimic despre viitorul său", a declarat Markkanen (foto: imatralainen.fi) pentru Yle.

Co-acționarii lui Markkanen sunt alți cinci finlandezi. Aceștia ar fi, în realitate, capii unei companii de poker online. Iar Malta este un loc faimos pentru jocurile de noroc. Comunitatea online de jocuri de noroc din Malta a atras și alți finlandezi. Actorul Jasper Pääkkönen și producătorul de film Markus Selin dețineau acțiuni în iGameGroup, o companie care a fost vândută operatorului suedez Unibet pentru 59 milioane de euro acum câțiva ani. Zeci de alți finlandezi au deținut, de asemenea, acțiuni în iGameGroup, inclusiv câțiva profesioniști în turnee de poker și investitorul Kai Mäkelä.

Mai multe familii bogate din Finlanda au investit, de asemenea, în companiile de poker și de cazinouri din Malta. Robert și Klaus Berner, deținători ai unei companii de bunuri de larg consum din Finlanda, dețin o cotă parte într-o firmă numită Fortuity Holdings Ltd (foto: . Dar Robert Berner a refuzat să expedieze răspunsurile prin e-mail la întrebările jurnaliștilor de la Yle.

"Fortuity Holdings este o companie care oferă oportunități de proprietate în firmele care se specializează în servicii B2B pentru companiile de jocuri de noroc. A fost înființată în 2015", a declarat Martin Prantner, CEO al companiei, care a răspuns în cele din urmă la întrebări. Acesta nu a explicat, însă, natura serviciilor "business-to-business" furnizate de companie.

Poliția din Finlanda a efectuat investigații asupra companiilor malteze de jocuri de noroc online care își fac publicitate ilegală. Iar compania de stat Veikkaus deține monopolul asupra acestor activități în țară. Investitorii în compania finlandeză de jocuri de noroc Supercell, compania care se află în spatele unor jocuri precum Hay Day și Clash of Clans, au și ei conexiuni cu Malta, potrivit documentelor Paradise Papers. 

Dar Jari Ovaskainen și Erkki Heilakka spun că nu investesc în nave sau jocuri de noroc. Ei sunt acționari într-un holding care încasează dividendele lui Heilakka și le reinvestesc. Unul dintre cei doi proprietari au explicat într-un e-mail în limba engleză pentru Yle că societatea a fost înființată în Malta deoarece țara a creat un "mediu eficient și economic atractiv pentru firme", la fel ca Luxemburg, Olanda și Irlanda. El spune totuși că are intenția de a-și raporta dividendele de la compania din Malta către autoritățile fiscale finlandeze. "Compania a funcționat numai doi ani, așa că nu am primit încă niciun dividend", a scris Heilakka. 

Documentele Paradise dezvăluie informații despre aproximativ 75.000 de companii malteze."Malta este unul dintre micile centre financiare ale Europei, care ajută companiile mari să evite impozitele. Sistemul din această țară se bazează mai mult pe secrete ", spune Alex Cobham (foto: htacademicsstand.org), autorul unor articole despre paradisurile fiscale.

Mii de proprietari ai companiilor din Malta au, la rândul lor, afaceri în paradisuri fiscale cunoscute cum ar fi Panama, Insulele Cayman și Insulele Virgine Britanice. Dar accesul la informații, privind proprietățile în aceste țări, este practic imposibil. Ceea ce înseamnă că adevărul despre amploarea și identitatea celor care dețin afaceri aici rămâne un mare mister.

Jurnaliștii de investigații de la companiile MOT și A-Studio ale ”Yle” sunt singurele mijloace de comunicare finlandeze implicate în analizarea acestei activități legată de paradisul fiscal din Malta. Datele au fost obținute pentru prima oară de ziarul german Süddeutsche Zeitung și coordonate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ) .

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!