Olandezii au dat verdictul: terenurile artificiale sunt cancerigene!

Jucătorii lui Christoph Daum au căzut pe capete în meciul din preliminarii cu Kazahstan. Dragoş Grigore (fractură de piramidă nazală), Chipciu (ruptură musculară) şi Săpunaru (şase dinţi sparţi în duelul cu un adversar) au avut cel mai mult de suferit la Astana, pe un teren artificial de toată jena. La sosirea în ţară, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu a anunţat că face memoriu la UEFA.

Olandezii sunt primii din Europa care au luat măsuri împotriva disputării meciurilor pe astfel de terenuri - au anulat 30 de meciuri din campionatul de amatori, după ce o televiziune a difuzat un material cu riscurile la care sunt expuşi fotbaliştii care joacă pe terenuri sintetice. 

În acelaşi timp, Federaţia de fotbal din Olanda a solicitat Ministerului Sănătăţii să demareze o anchetă cu privire la astfel de terenuri. Oficialii de la Amsterdam sunt îngrijoraţi că acestea pot fi cancerigene. La fabricarea lor se foloseşte un tip special de granule din cauciuc, în compoziția cărora există plumb, mercur, benzen și arsen! În Olanda există aproximativ 2 000 de terenuri artificiale.

Aceste particule pot fi găsite pe hainele, corpul sau părul sportivilor, sau chiar în interiorul rănilor,  

---a declarat Lewis Maguire, un jucător de 18 ani care s-a îmbolnăvit de cancer 

Tânărul jucător a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer de sânge după ce s-a antrenat timp de 3 luni pe un teren artificial. Nigel Maguire, tatăl lui Lewis, susţine că are chiar are o listă cu un număr de 230 de foști sporitivi (fotbalişti şi atleţi) care s-au antrenat pe teren sintetic și care acum suferă de cancer. 

În România, singura echipă care "beneficiază" de un astfel de teren este prim-divizionara Concordia Chiajna. Anul trecut, Gazeta Sporturilor a scris că în firele de iarbă artificială se găseşte o bacterie rezistentă la antibiotice, care poate produce infecţii grave în cazul în care acestea pătrund într-o rană a unui jucător. 

Golgheterul Astrei din sezonul trecut, Budescu a simţit pe propria piele asta. S-a julit la genunchi într-un meci jucat la Chiajna şi imediat virusul a creat o pungă de puroi, din cauza căruia fotbalistul Astrei nu s-a putut antrena o săptămână. Şi fostul jucător al Rapidului, Maftei a păţit-o în 2014, când a avut nevoie chiar de spitalizare. Genunchiul i s-a umflat foarte tare şi pentru că niciun tratament cu antibiotice nu dădea rezultate, medicii au decis să-i elibereze puroiul cu ajutorul drenajului. "Am tras o sperietură groaznică, m-am gândit chiar că ar putea fi finalul carierei mele", a povestit Vasile Maftei despre momentele grele prin care a trecut. 

Anul trecut, mai multe cluburi din Liga 1, susţinute şi de AFAN (sindicatul fotbaliştilor), au intenţionat să semneze un protest pe care să-l înainteze Federaţiei şi Ligii Profesioniste. Prin acesta, au vrut să atragă atenţia asupra riscului pe care îl are disputarea unui joc pe terenul sintetic de la Chiajna.

 

Foto: prosport.ro

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi