Noile legi din Germania privind jocurile de noroc, motiv de scandal

Nemții se chinuie de cinci ani de zile să elaboreze o lege care să reglementeze jocurile de noroc.Jurnaliștii germani aseamănă acest proces interminabil cu un câmp de luptă ”plantat” cu mine. Pe parcursul acestor ani, câte o ”bombă” a explodat în momentul în care se părea că autoritățile sunt gata să adopte reglementările mult așteptate în domeniul jocurilor de noroc.

Germania a început efortul de reglementare a acestei ”industrii” la începutul lui 2012, odată cu introducerea Tratatului Interstatal privind jocurile de noroc. A durat aproape un an pentru ca cele 16 landuri ale țării să modifice legile conform noilor reglementări. 

Tratatul din urmă cu cinci ani permitea operatorilor licențiați furnizarea de servicii online pariorilor locali. Cu toate acestea, noua lege a limitat numărul companiilor internaționale autorizate să intre pe piață. Conform noilor reglementări, erau disponibile doar 20 de licențe de pariuri. Limita maximă a numărului de concesionari, precum și a altor dispoziții din tratat au fost criticate de instanțele locale. Noul regim politic al țării, care a introdus aceste reglementări, a fost pus la zid de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În februarie 2016, CJEU a declarat că Tratatul emis de autoritățile germane cu privire la jocurile de noroc a încălcat legile și principiile UE privind libera circulație a serviciilor în cadrul Uniunii.

În conformitate cu hotărârea CJUE, autoritățile germane nu au putut chema în justiție operatorii de pariuri sportive online care se adresează germanilor și care dețin licențe care aparțin altor jurisdicții din UE. Impunerea limitei maxime a numărului de operatori autorizați (a celor autorizați să opereze în Germania) a fost menționată drept una dintre cele mai mari probleme ale noului pachet de legi. 

Vrei să pariezi online? Aceasta este agenția recomandată de PariuriX!

Astfel, în luna martie 2017 a fost elaborat un nou Tratat Interstatal, care a fost aprobat de toate cele 16 landuri ale țării. Totuși, noile reglementări nu au câștigat încrederea UE. Și asta pentru că în locul eliminării limitei numărului de operatori licențiați, noua lege a mărit numărul acestora la 40. Trebuie spus că până acum (după anunțarea noilor reglementări în domeniu), 35 de companii internaționale au solicitat să opereze pe teritoriul Germaniei. Noul plafon le-ar asigura acestora câte o licență.

Noul Tratat, care nu este deloc pe placul UE, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. E posibil însă ca, până atunci, o parte dintre landurile care au fost de acord cu noile reglementări să opereze câteva schimbări și să propună adăugarea de noi puncte în document. 

La începutul acestei luni, noua administrație a Landului Schleswig-Holstein a anunțat că nu va pune în aplicare Tratatul Interstatal, ci că mai degrabă ar adopta Legea privind jocurile de noroc din Schleswig-Holstein - valabilă anterior. În afară de pariurile sportive, actul menționat legalizează activitatea de jocuri online de cazinou și de poker pentru pariorii locali. Potrivit presei germane, și alte landuri se gândesc să adopte un regim de reglementare diferit față de cel prevăzut de Tratatul Interstatal.

Tratatul Interstatal pentru jocuri de noroc, criticat de cercetătorii germani 

Institutul de Economie a Concurenței din Dusseldorf (DICE - foto: statec.hhu.de) a publicat recent un raport cu privire la noul pachet de legi și având ca obiectiv evaluarea impactului pe care acest Tratat îl va avea asupra fiscalității, protecției pariorilor, cât și integrității sportive. 

Iar acest raport consideră, în general, că noua lege privind jocuri de noroc este prea restrictivă pentru a asigura dezvoltarea pieței de pariuri sportive online care să corespundă actualelor cereri ale jucătorilor. Totodată, cercetătorii din Dusseldorf au comparat abordarea Germaniei în privința jocurilor de noroc cu cea din Marea Britanie, Danemarca, Franța, Polonia și Spania.

JOACĂ ACUM RULETĂ ONLINE CU DEALERI LIVE ÎNTR-UN CAZINO LICENȚIAT ÎN ROMÂNIA!

Analiza a dus la concluzia că Germania nu s-a clasat foarte bine în ceea ce privește anumiți indicatori. Cu alte cuvinte, nemții se vor vor confrunta cu mari dificultăți din a face din jocurile de noroc o piață suficient de atractivă atât pentru operatori, cât și în ceea ce-i privește pe jucători. Unul dintre principalele motive ar fi că, conform Tratatului, pariurile sportive ar fi singurele opțiuni reglementate privind jocurile de noroc online. 

Având în vedere raportul DICE, criticilor UE dar și al altor părți implicate, autoritățile din Germania au fost sfătuite să ia în considerare oportunitatea de reglementare a activității cazinourilor online, astfel încât piața locală să cunoască o creștere rapidă și să atragă atât noi investitori, cât și noi jucători. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!