Mihai Covaliu, noul preşedinte al COSR. Gabriela Szabo: "N-a fost ziua mea norocoasă"

Mihai Covaliu este noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Fostul campion olimpic la scrimă de la Sidney a depăşit-o clar la scrutin (128 de voturi din 196) pe Gabriela Szabo. Camelia Potec (președintele Federației Române de Natație) și Alexandru Dedu (preşedintele Federaţiei Române de Handbal) vor fi vicepreședinți ai COSR. Preşedintele Clubului Steaua, George Boroi a fost ales în funcţia de secretar general. 

Sunt conștient că această funcție reprezintă o imensă responsabilitate, având în vedere reprezentarea sportului românesc la cele mai importante competiții. Sper să mă ridic la nivelul aşteptărilor, sunt conştient ce misiune dificilă voi avea. Voi face tot ce depinde de mine pentru a ajuta sportul românesc şi a reuşi să răsplătesc încrederea pe care mi-aţi acordat-o,

---a spus Covaliu după anunţarea rezultatului votului

Medaliat cu aur la Olimpiada de la Sidney, Mihai Covaliu (39 de ani) este considerat unul dintre cei mai valoroşi scrimeri din istoria României. Ca sportiv, el a mai cucerit bronzul olimpic la Beijing, în 2008, fiind totodată campion mondial şi european la sabie. În aprilie 2013 a fost ales președinte al Federației Române de Scrimă, după ce președinta în exercițiu, Ana Pascu a decis să nu mai candideze. A rămas antrenorul lotului de sabie masculin, cu care a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial din 2013 de la Budapesta. În același an, Mihai Covaliu a fost inclus în Hall of Fame-ul scrimei de către Federația Internațională. 

"Rezultatele bune nu vor veni fără o bună organizare", a spus Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, prezentă la şedinţa pentru alegeri de la COSR. 

Fiecare dintre noi, fie că suntem în Guvern, federații, COSR, cluburi, școli, avem de gestionat secvențe de parcurs fără de care campionii de mâine nu se vor putea naște. Nu ține totul de ceea ce fac sportivii pe teren. Rezultatele bune nu vor veni fără o bună organizare, fără colaborare între noi,

---a declarat Elisabeta Lipă

Mihai Covaliu a menţionat că printre problemele de care se va ocupa se numără infrastructura sportivă, în special Complexul Olimpic de la Izvorani, şi managementul resurselor financiare prin atragerea de venituri proprii la bugetul COSR. Covaliu a spus că revigorarea sportului românesc se poate face inclusiv prin naturalizarea unor sportivi şi aducerea de tehnicieni străini. 

Situaţia actuală nu poate să ne satisfacă. Îmi exprim rugămintea şi dorinţa ca membrii Federaţiilor să ni se alăture pentru întreprinderea acţiunilor de redresare a sportului românesc în elita mondială. Cuvântul cu care am încheiat speech-ul de prezentare va fi la ordinea zilei, "împreună", pentru că împreună îmi doresc să reuşim şi să punem umărul la redresarea sportului românesc. Eu voi fi primul care va veni în întâmpinarea cuiva care îmi cere ajutorul,

---a anunţat Mihai Covaliu (foto: Răzvan Păsărică / Sportpictures.eu)

În funcţia de preşedinte al COSR, Covaliu îi urmează lui Alin Petrache, cel care şi-a dat demisia la scurt timp după Olimpiada de la Rio. România a avut în Brazilia cea mai slabă participare din istoria recentă, obţinând doar cinci medalii (patru, după suspendarea pentru doping a halterofilului Gabriel Sîncrăian), clasându-se pe locul 47 la general.

Printre distincțiile obținute de Mihai Covaliu se numără: Ordinul național ''Pentru Merit'' în grad de comandor (2000); Ordinul ''Meritul Sportiv'' clasa I (2004); Ordinul ''Meritul Sportiv'' clasa a III-a cu 2 barete (2008); Ordinul național ''Serviciul Credincios'' în grad de cavaler (2009); Ordinul național ''Serviciul Credincios'' în grad de ofițer (2012). Fostul campion olimpic este al 17-lea preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în 102 ani de existenţă.

ProSport a aflat că în seara de dinaintea alegerilor şi în dimineaţa zilei de marţi, toţi alegătorii şi mulţi alţi oameni importanţi din sportul românesc au primit un SMS construit astfel: "Votaţi Câtea, Bârlădeanu, Szabo! PSD, ultima soluţie!"

Mi-a ajuns şi mie acel SMS, a fost o campanie murdară în ultimele zile, dar eu nu mă supăr. Sigur nu a fost ideea lui Mihai (nn - Mihai Covaliu) acel SMS... El e prietenul meu şi îi urez mult succes în tot ceea ce face! N-a fost ziua mea norocoasă azi. Îi doresc să ne ducă între primele 20 de naţiuni ale lumii!,

---a declarat Gabriela Szabo pentru ProSport

 

Foto: prosport.ro

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!