Messi și Ronaldo zâmbesc de pe terminalele de jocuri din satele din Kenya!

Kenya a decis introducerea unor taxe mai mari, de 35%, în cazul operatorilor de jocuri de noroc. Guvernul de la Nairobi a uitat, însă, de pericolul reprezentat de această îndustrie pentru copii. Astfel, și pe cele mai prăfuite străzi există măcar un terminal de jocuri. Tehnologia nu a ajuns chiar în toate colțurile țării, astfel că în multe locuri aparatele seamănă mai degrabă cu niște mini-frigidere cu margini din plastic. Acestea sunt desenate însă frumos, cu chipurile unor fotbaliști celebri precum Cristiano Ronaldo sau Leo Messi. De pe alte aparate, zâmbesc fete frumoase...

Aceste terminale au însă o ”dexteritate” ieșită din comun în a le lua bani copiilor în drumul către școală. Pentru fiecare 20 de șilingi kenyeni (aproximativ 1 ron), jucătorul are dreptul la o singură rotire. Moneda se introduce în aparat în partea dreaptă, asemenea dozatoarelor de băuturi răcoritoare. Iar odată ce un pariu este plasat, ”mașinile” emit sunete în continuu - obligându-i practic pe copii să se caute în buzunare de mai mulți bani. 

Uneori, când nu mai au fise, aceștia se iau la bătaie între ei reproșându-și unii altora anumite datorii mai vechi..Zgomotul ”mașinăriilor” montate în satul Mikanjuni poate fi auzit de la depărtare. În timpul sărbătorilor, dar și în week-end, copiii vin să parieze de la ora 9 dimineața! 

"Au inundat practic toate zonele cu aceste cutii, care sunt un real pericol pentru copii. Au transformat satul într-o comunitate de pariuri", a povestit William Mahindi, unul dintre bărbații a cărui casă se află în imediata apropiere a unui astfel de terminal. Din cauza nebuniei din jurul acestuia, Mahindi nu se poate odihni. Localnicii spun că mașinile au fost montate de un străin însoțit de agenți locali.

Deschide cont și joacă la casa de pariuri online recomandată de PariuriX!

Sătucul Mikanjuni are 15 astfel de ”cutii” împrăștiate pe o rază de 300 de metri. Operatorii magazinelor care dețin un astfel de terminal sunt plătiți cu sume cuprinse între 800 și 1000 de șilingi kenyeni (30, respectiv 38 ron). Remunerația se face în funcție de suma colectată de un astfel de aparat pe parcursul unei săptămâni. În fiecare luni, un reprezentant al operatorului, însoțit de polițiști, vine și golește terminalele de pe ulițele satului. 

În afară de regiunea Mtwapa, ”mașinăriile” pentru pariuri sunt montate în afara magazinelor și din alte sate în care sărăcia face casă bună cu mare parte dintre locuitori. La Likoni, Changamwe, Jomvu și Kisauni, ”jucătorii” au așteptat de dimineață și până la ora 15:00 ca reprezentantul operatorului să vină și să deschidă cutia. Apoi, au făcut liste cu numele fiecăruia care să joace după golirea aparatului de fise. 

Părinții s-au plâns că micuții lor devin dependenți de jocurile de noroc și acuză poliția că nu ia măsuri. "Poliția știe ce se întâmplă. Dar ei au decis să tacă și să nu facă nimic, deoarece copiii noștri fac parte din acest tip de jocuri de noroc", spune Zainab Kenga, un sătean din Likoni.

Comisarul regional din Mombasa, Evans Achoki (foto: barakafm.org) spune însă că se luptă deja cu acest viciu. "Suntem foarte vigilenți în ceea ce privește jocurile de noroc ilegale și poliția susține cu toate puterile acest război”, zice Achoki. Nu este clar cât de mulți suspecți au fost arestați sau acuzați până acum.

Comisarul din Mombasa a insistat pe faptul că ”acestor copii nu li se va mai permite să joace la astfel de aparate sau la oricare altul de acest gen. Oricine are dovezi că polițiștii iau mită ca să închidă ochii în privința asta este rugat să vină și să ofere informații”, i-a îndemnat Evans Achoki pe toți locuitorii satelor care se confruntă cu astfel de probleme. 

(sursa: standardmedia.co.ke)

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!