1. Home »
  2. Tutoriale & Strategii Poker »
  3. Poziția în poker, mai importantă decât mâinile de start! De ce trebuie să ții mereu cont de ea

Poziția în poker, mai importantă decât mâinile de start! De ce trebuie să ții mereu cont de ea

Cristian Mihala
Cristian Mihala

2023-01-23 11:11:00

image Poziția în poker, mai importantă decât mâinile de start! De ce trebuie să ții mereu cont de ea

Poziția în poker este de multe ori mai importantă decât cărțile de start pe care le primești. Ea se referă la ordinea în care acționezi la masa de joc: vorbind după adversarii tăi, deții unele informații critice despre puterea reală sau presupusă a mâinilor lor, în timp ce ei trebuie să ia decizii fără să aibă o idee bine conturată despre ceea ce ai în mână sau urmează să faci (altfel spus, acționează în "orb", în necunoștință de cauză).

În hold'em, să ai pozițe înseamnă să fii cel care e la rând ultimul pe flop, turn sau river. Așa că, în timp ce jucătorii din blinduri sunt ultimii care acționează pre-flop, ei vor fi primii care trebuie să ia decizii când cărțile comune sunt coborâte de către dealer. Astfel, jucătorul care este în button va fi ultimul să acționeze pe fiecare stradă, odată board-ul dezvăluit, în timp ce acela care este small blind va fi primul la "vorbă".

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

1. Secretele poziției în poker

Poziţiile de la masă se stabilesc în funcţie de dealer. Iată câteva repere pe care trebuie să le ai în vedere încă de la început. Pot fi considerate adevărate "tips-uri", pentru că, dacă ții cont de ele, te vor recompensa pe măsură:

  • Blindurile sunt de evitat. Nu te lăsa păcălit de faptul că acționezi ultimul pre-flop și că ai pus deja fise în pot. În fiecare rundă de pariere ulterioară va trebui să vorbești primul, lucru care îți îngreunează enorm țelul. Ai grijă să joci doar mâini bune din aeastă poziție, pentru că, probabilistic, vei câștiga de cele mai puține ori din aceste poziții.
  • Buttonul e ideal. Dacă blindurile sunt cele mai grele poziții, la polul opus se află buttonul (poziția de dealer). Vei avea garanția că ești ultimul care ia hotărârea post-flop, înmagazinând astfel toate informațiile transmise de acțiunile celorlalți. Pozițiile de mijloc sunt de jucat, cu cât de apropii mai mult de button fiind într-o poziție mai privilegiată.

La masa de poker există următoarele poziții:

  • Early Position - Denumită și "Under The Gun" (UTG+1, UTG+2, UTG+3). Când joci din această poziție ești în bătaia puștii și e foarte periculos. Acţionezi primul, nu ai informaţii despre ce au ceilalţi sau ce beturi au de gând să facă.
  • Middle Position - Middle position 1 și Hijack (Hj). Deja trei adversari au acţionat, astfel că îţi poţi face o idee mai bună dacă merită sau nu să inveștești într-un pot. Cunoașterea înseamnă putere, iar cei care se află în middle position au câteva informaţii preţioase despre ce se întâmplă la masă.
  • Late position - Cutoff (CO) și Button (BU). După cei aflaţi în această poziție, mai "vorbesc" doar blindurile. și asta doar înainte de flop, pentru că odată boardul coborât jucătorii care ocupă aceste poziții vor acţiona ultimii. Drept urmare, vor înmagazina toate datele oferite de ceilalţi.

Nu întâmplător, vei observa în imaginea de mai jos că fiecare poziție respectă culorile semaforului. Cu alte cuvinte, în funcţie de locul ocupat la masă, ar trebui să iei decizia în consecinţă. Foldul în poker se impune când ești în preajma culorii roșii, respectiv callul sau raiseul (verde). Mă refer, bineînţeles, la momentele când nu ai cărţi premium. Acestea din urmă necesită raise sau call, aproape independent de poziție.

 

2. Mâinile de start în funcție de poziție

Poziția pe care o ai este foarte importantă în determinarea tipurilor de mâini pe care le poți juca înainte de flop. În timp ce perechile mari (A-A, K-K, Q-Q) au un anumit impact și pot fi jucate similar independent de poziție (ele au cele mai mari procente de câștig înainte de board și dețin în continuare șanse importante de a reprezenta cea mai bună mână odată ce flop-ul este dezvăluit), alte mâini au caracteristici foarte diferite.

Să ne folosim de puterea exemplului pentru a ilustra mai bine de ce anumite mâini pot fi jucate din poziție și altele nu. Să presupunem că ai primit 9 romb - 8 romb, o carte cu potențial, dar considerată totuși a fi marginală în raport cu perechile mari. Dacă te afli în poziție de început, ce ar trebui să faci? Acesta este genul de mână, care, după toate probabilitățile, nu va avea foarte multe șanse de a supraviețui pe flop. În cazul în care nu se conectează cu primele trei cărți coborâte de dealer, mâna va fi de cele mai multe ori foldată la orice pariu al adversarului. Dar, dacă ai noroc, cu această mână poți să tragi la culoare sau chiar la o chintă, transformându-se brusc într-o carte valoroasă. Problema majoră ridicată de astfel de cărți fără o valoare concretă și imediată e că pot fi utilizate doar dacă pentru a vedea flop-ul costurile sunt reduse. Astfel, dacă vei fi printre primii care acționează pre-flop, pe termen lung se va dovedi extrem de costisitor să încerci să ai acces la cărțile comune cu astfel de carte de start. Pentru simplul motiv că sunt o serie de adversari care iau decizii după tine și care, de cele mai multe ori, vor apela la varianta raise. Ca atare, vei fi pierdut fisele puse deja la bătaie sau vei fi nevoit să investești suplimentar în pot cu o mână marginală, lucru deloc înțelept pentru stack-ul tău. 

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Cu alte cuvinte, acest tip de mână se joacă cel mai bine din poziție târzie, în momentul în care ești în cunoștință de cauză. Îi vezi pe adversari cum au acționat și dacă aceștia s-au limitat doar la limp sau la un raise minim, poți încerca să intri în pot (sau chiar să îl furi, cu un four bet). Ai siguranța că după tine sunt șanse mici să se vină cu un re-raise, astfel că știi exact cât trebuie să investești pentru a vedea flopul. În primul caz, când acționai printre primii, nu aveai nicio siguranță că un alt opozant nu va mări considerabil, făcând extrem de scumpă și de neprofitabilă posibilitatea de a avea acces la primele trei cărți comune.

Chiar și cei mai buni jucători de poker pot găsi anumite mâini foarte dificil de jucat din poziție timpurie; vorbim despre conectori mici de aceeași culoare sau perechi mici. Atunci când nu ești în poziție pre-flop, totul este foarte complicat, pentru că nu ai idee ce ar putea face adversarii tăi sau câți se vor implica în pot și la ce preț. Dacă te decizi să dai limp cu o mână marginală, iar un opozant ridică miza, poți fi sigur că mâna lui este mai puternică decât a ta; cu excepția cazului în care "lovești" flop-ul, în celelalte cazuri vei fi în spate și vei fi nevoit să renunți la un moment dat la mână. Acest lucru face totul foarte costisitor, iar pe termen lung vei vedea cum fisele din fața ta scad cu o viteză amețitoare.

Mai sus ai un tabel al mâinilor de start în funcție de poziția în care te afli la masa de joc. El este valabil pentru jucătorii loose, care au un range mai mare de mâini jucate; pentru a evolua cu o mână de start slabă trebuie să ai niște skill-uri excelente pentru jocul post-flop.  

Jucătorii tight au tendința de a evolua cu o paletă mult mai restrânsă de cărți din afara poziției, apelând doar la perechi medii și mari sau la cărți mari (fețe) conectate sau de aceeși culoare. Sfatul nostru este să vă micșorați cât mai mult range-ul de mâini de start când sunteți out of position, pentru a nu vă expune foarte mult și a păstra șanse mari să fiți în față după apariția flopului (vezi tabelul de mai jos). 

3. De ce trebuie să joci tight din UTG

Argumentele sunt multiple, dar, dacă ar fi să ne rezumăm la cele mai importante două, acestea sunt:

  • Probabilitatea de a fi dominat e mare. Când mai mulți jucători urmează să evolueze după tine, există o probabilitate mare ca unul dintre aceștia să aibă o mână mai bună. De exemplu, dacă primești K-10 offsuited, în 71% dintre cazuri cineva va fi peste tine. El va veni cu raise în cele mai multe situații și te va forța să foldezi fără a vedea cărțile comune. Varianta în care plătești cu o asemenea carte, pentru a avea acces la cărțile comune, e și mai "păcătoasă", costându-te nejustificat de mult.
  • Jocul out of position e extrem de dăunător. Când te afli în early position, vei fi primul care acționează pe fiecare dintre străzi. Nu vei avea acces la informații prețioase de la adversari și vei fi nevoit să iei decizii fără o foarte bună cunoaștere a lucrurilor pe care le întâmpini.  


4. Cum te ajută poziția în poker la jocul post flop

Am constatat deja că principalul beneficiu de a avea poziție este posibilitatea de a vedea modul în care toți ceilalți acționează, înainte ca noi să trebuiască să luăm decizia. Jucând în poziție avem un avantaj uriaș, pentru că deținem informații și putem lua cele mai bune hotărâri. 

Acest atu al poziției este și mai evident după flop, cu mențiunea că lucrurile se schimbă ușor: blind-urile, care au fost în poziție înaintea apariției cărților comune, acum sunt descoperite, trebuind să acționeze primele.

Avantajele date de poziție pot fi ilustrate și de această dată cu mai multe exemple. Să presupunem că după apariția flop-ului se merge pe varianta check până la tine. În acest caz, de foarte multe ori în măsura în care vei paria, vei avea ocazia de a câștiga potul. Știi foarte bine că ceilalți nu stau excelent în condițiile în care nu au avut pretenții, astfel că un bet al tău ar putea să oprească acțiunea (excepție cazurile în care cineva maschează o mână extrem de puternică și alege varianta check sau draw-urile). Pe de altă parte, dacă deții o pereche de mijloc sau chiar top pair (indiferent de kicker, poate fi și as), dar există foarte multă acțiune până la tine (adversarii apelează la raise-uri și re-raise-uri), poți folda cu încredere mâna fără a risca chip-uri suplimentare. Știi foarte bine că opozanții dinainte nu ar fi putut să mărească atât de mult potul cu "aer", astfel că decizia ta, din poziție, e mult mai ușoară.

Să folosim o mână drept exemplu pentru a demonstra beneficiul de a acționa ultimul. Vom utiliza un scenariu dintr-un turneu no-limit hold'em, deși aplicabilitatea este valabilă în orice alt tip de poker. Din button, după două limpuri în fața ta, cu A-10 decizi că merită să vezi flopul. Dealer-ul întoarce 8-9-10 (draw de culoare), astfel că ai top pair, top kicker, o mână ce poate fi considerată de mulți foarte bună în actualele coordonate. Doar că înaintea ta doi jucători mizează 100 de unități, iar un altul vine cu un three bet, până la 400. Șansele să fii în față în acest moment au scăzut dramatic, astfel că poți folda fără regrete (orice două perechi, orice set sau chiar chintă te învinge. Pleci favorit doar în fața unui draw de culoare sau de chintă, dar odată venit un "scare card" ai putea fi pus într-o situație și mai dificilă). Acționând ultimul, din poziție, îți poți estima mult mai bine șansele, raportându-te la acțiunile celorlalți.


5. Poziția te ajută să fii agresiv

Așa cum am discutat în repetate rânduri pe pariurix.com, agresivitatea este una dintre cheile succesului la masa de poker. Poziţia din care evoluezi îţi oferă control la masa de joc și îți oferă prilejul să îți etalezi agresivitatea.

Ne vom folosi de un alt exemplu pentru a înțelege mai bine la ce ne referim. Să ne imaginăm că ai dat raise din late position şi un singur opozant a mers. Într-o astfel de situație vei avea o serie de atu-uri în faţa lui. Să presupunem că dealerul a întors un flop Q94, de exemplu, iar adversarul - din afara poziției și deci fără date - de cele mai multe ori va da check, conştient că tu, agresorul inițial, ai putea să ai o carte foarte bună. S-ar putea să ți se fi completat ceva, într-adevăr, dar la fel de bine s-ar putea ca flopul să nu fie pe placul tău. Prea puţin contează, pentru că se creează cadrul ideal ca tu să mergi pe varianta continuation bet. Unii vor şti că te foloseşti de poziţie pentru a fi agresiv, dar ei vor fi conştienţi, în acelaşi timp, că nu au suficiente gloanţe pentru această luptă. Cu alte cuvinte, se prea poate ca ei să îşi pună problema că tu încerci să vinzi o poveste care nu are de fapt legătură cu mâna, dar acţiunea ta justifică perfect o mână mare. Îşi vor risca fisele într-un pot unde au destul de puţine informaţii? De cele mai multe ori nu, oferindu-ţi astfel posibilitatea ca, folosindu-te de puterea dată de poziţie, să fii agresiv şi să câştigi cu uşurinţă anumite pot-uri.


6. Blufful ideal

Agresivitatea de mai sus are directă legătură cu un alt aspect esențial al jocului de poker: bluff-ul. Când pregăteşti o asemenea manevră, e foarte important să deţii destule informaţii despre mâna adversarului. Astfel, încearcă să treci la astfel de acţiuni mai ales când te afli în late position şi ai văzut că cel dinaintea ta a mers doar cu check. Luând o astfel de decizie, cel mai probabil nu e dispus să investească mult în pot (asta dacă nu joacă slow, mascând o "mână monstru"), astfel că şansele tale de reuşită cresc. Dacă vei încerca să bluffezi în momentul în care vorbeşti primul, ai putea să te confrunţi mult mai des cu situaţii neplăcute. Ceri în "orb", neavând vreo informaţie despre mâna celui cu care te confrunţi.

Poziţia îţi oferă în egală măsură "bluff equity", o oportunitate de a face bluff-uri corecte, de a câștiga cu mâna mai slabă, bazându-te pe informaţiile primite de la ceilalţi.


7. Concluzii poziția în poker

Poziția este un concept fundamental în poker, oferindu-ți atât informații despre mâinile aversarilor, dar și control asupra mesei, dar şi a pot-ului. Acţionând ultimul ştii care e valoare totală a fiselor investite de ceilalţi şi poţi lua mai uşor decizia corectă de pariere a chip-urilor tale.

Întotdeauna ia în considerare poziția ta înainte de a lua decizia de a introduce o fisă în pot. Poziția ta ar trebui să influențeze în mare măsură mâinile de pornire pe care le joci: perechile și cărțile mari pot fi utilizate și din early position, dar mâinile speculative, care au un potențial doar în măsura în care sunt ajutate de un flop foarte bun, ar trebui să fie jucate în primul rând din poziție târzie și numai atunci când prețul este unul decent.

Nu în ultimul rând, faptul că acţionezi ultimul îţi oferă privilegiul de a fi agresiv, de a efectua bluff-urile corecte și de a face value bet-uri cu o acurateţe mult mai mare.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Operatori cu camere de poker legale în 2023

PokerStars
L1160658W000323
Nu este oferit
Joacă acum la PokerStars Sports România!
Deschide cont
Se aplică T&C
888Sport
L1160654W000324
100% până la 888RON
Încasează acum la 888Sport 100% până la 888RON + 60FREESPINS
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
PublicWin
L1172986W000768
200% până la 2.000RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonusul PublicWin de 200% până la 2000RON
Deschide cont
Se aplică T&C

Te-ar putea interesa și: 

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+98.8
Câștigate
31
Pierdute
11
2
Curry
+58.72
Câștigate
11
Pierdute
4
3
Baicu Marius
+42.55
Câștigate
5
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX