Mafia pariurilor acționează și în România! Declarațiile oamenilor din fotbal conduc spre această concluzie!

Se vorbește tot mai des în ultimul timp despre Mafia pariurilor. Există și declarații ale unor oameni implicați în fotbalul românesc, s-au luat și primele măsuri în acest sens, adică au fost descoperiți câțiva "mafioți" de-ai noștri.

Trei dosare cu informații despre implicarea unor fotbaliști, antrenori, oficiali din România în trucarea de meciuri pentru pariuri au fost definitivate de Departamentul de Integritate al FRF și judecate de Comisia de Disciplină.

596839-mafia-pariurilor.jpg

Cel mai important a fost Dosarul Gloria Buzău, în urma căruia s-au dat primele sancțiuni din fotbalul românesc într-un astfel de caz: suspendări pentru 19 persoane (antrenori și jucători) ce însumează peste 14 ani și două luni și amenzi totale de peste 200.000 de euro!

Tot pentru implicare ilegală în pariuri a fost suspendat și antrenorul Astrei, Marius Șumudică, dar și antrenorul italian al lui FC Caransebeș, Giovanni Pisano, care le-a propus jucătorilor să aranjeze un meci pentru pariuri!

Pariuri pe cornere și pe schimbări în Liga 1!

Gigi Becali a speculat la TV că Marius Șumudică ar paria pe numărul de schimbări pe care le face într-un meci, dar apoi a retractat.

mhc7256.jpg

În acest an, Florin Prunea, directorul executiv al clubului CSM Poli Iași, a spus la DigiSport matinal: „Dacă s-ar da drumul la un dosar adevărat, cu cei din lumea fotbalului care joacă la pariuri, probabil că fotbalul de la noi s-ar închide. Nici nu vă vine să credeţi cât de mulţi joacă la pariuri. Am auzit chestiuni incredibile, de pariuri pe cartonaşe galbene în minutul cutare, cu cote extraordinare, şi multe altele. Normal că ăia care se ţin de astfel de scheme se duc la echipe unde jucătorii nu şi-au primit salariile de mai multe luni, unde sunt nemulţumiri mari”.

Și am ajuns la principalul motiv pentru care fotbaliștii ar fi tentați să accepte propuneri de aranjare a meciurilor pentru pariuri: sărăcia și neplata cu lunile a salariilor. Puși în situația de a nu-și putea plăti utilitățile și de a nu-și putea hrăni copiii, din disperare, tinerii fotbaliști cad pradă unor astfel de tentații.

Ioan Andone: „Se pariază sume foarte mari pe propriile meciuri!”

Și antrenorul lui Dinamo, Ioan Andone, a făcut referire, într-un interviu publicat de gsp, la meciurile aranjate pentru pariuri: „Cel mai mai mare pericol în România și în fotbalul mondial îl reprezintă pariurile. A devenit un flagel. Pariurile virusează fotbalul și ăsta este un pericol mare, imens. N-ai cum să scapi de el, iar pariurile vor duce fotbalul în jos. E ca un virus mortal pentru organism”. Andone afirmă că a auzit de fotbaliști care pariază: „Erau sume foarte mari de bani chiar pe propriul meci. Am auzit, nu de jucători de-ai mei, dar am auzit. Te îngrozești dacă auzi ce se întâmplă. Prin Liga a 2-a de la noi, se fac mari nenorociri! Până la urmă, parcă îl înțelegi și pe jucătorul care pariază, pentru că nu-și ia salariul cu lunile. Se pariază pe cornere, pe început de meci, pe penalty-uri, pe cartonașe roșii. Sunt convins că și prin Liga 1 se întâmplă asta”, a spus Andone în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor.

Într-un interviu acordat ProSport în 2012, fostul finanțator al lui FC Vaslui, Adrian Porumboiu, avertiza: „E o molimă chestia asta cu pariurile. S-a extins la nivel mondial, iar în România cred că este pământ fertil pentru cei care se ocupă cu aranjarea meciurilor pentru cote bune”.

Raport FIFPro: Unul din 11 jucători e contactat de mafia pariurilor!

Într-un recent Raport FIFPro, realizat pe baza unui chestionar la care au răspuns 13.876 de fotbaliști din 54 de țări de pe patru continente, se arată că, în medie, un jucător din 11 este contactat de mafia pariurilor ca să trucheze meciuri!

meciuri-aranjate.png

6,6% dintre cei care au răspuns la acest chestionar (5,7% în Europa, 8,3% în Africa și 7,2% în cele două Americi) au recunoscut că au fost căutați de-a lungul carierei pentru a aranja meciuri. Iar 9,3% (dintre care 9,8% în Europa) au confirmat că au jucat în meciuri trucate.

Din România, niciun fotbalist chestionat nu a declarat că ar fi participat la vreun meci aranjat pentru pariuri! „Jucătorii noștri nu vor să recunoască faptul că ar fi participat la astfel de partide sau că li s-ar fi cerut să participe la aşa ceva, deşi nu și-au dezvăluit numele în acele chestionare. Ăsta e motivul pentru care suntem pe primul loc la acest capitol, dar în raport se specifică faptul că datele nu sunt concludente”, a declarat Emilian Hulubei, preşedintele AFAN.

Paradoxal, conform aceluiași studiu, România este pe locul 8 în lume în topul jucătorilor neplătiți la timp, adică exact principala cauză care îi face pe aceștia să accepte propunerile de a truca meciuri!

Într-un articol pe SPORTescu, găsim un top al meciurilor ciudate din această ediție de campionat, unul dintre locuri fiind ocupat de partida ACS Poli - Astra 2-0, cu sus-numitul Șumudică pe banca tehnică.

Și totuși, un jucător a vorbit!

Andrei Marinescu, portarul de la Academica Clinceni, echipă din Liga a doua, a spus la începutul lunii octombrie că i s-a cerut să nu joace la capacitate maximă într-un meci, pentru că se va paria pe multe goluri. „Jucătorul a recunoscut că vicepreședintele i-a cerut să nu iasă pe centrări, să nu apere penalty-uri, să o lase mai moale, că se vor paria mulţi bani pe un meci cu multe goluri”, susţin surse federale, conform gsp.ro. Marinescu a fost audiat la Comisia de Disciplină, unde și-a menţinut declaraţia, iar cazul e încă pe rol.

Cum se aranjează un meci

Costin Negraru (foto jos, în stânga), directorul departamentului de Integritate din cadrul FRF, expunea acum un an, în România liberă, modul cum se aranjează un meci pentru pariuri: „Blaturile sunt favorizate de neplata salariilor. Conform informațiilor pe care le deținem, mafia pariurilor scoate dintr-un meci aranjat de Liga I în jur de 300.000 de euro. Pentru a blătui un meci, un jucător primește bani, dar nu mereu. I se poate spune: dacă vrei să îți iei salariul, las-o mai moale. Sau e nevoit să participe la un blat ca să nu-și piardă locul în echipă. Dacă mergi la o formație unde jucătorii nu au mai fost plătiți de jumătate de an, sunt mai multe șanse să îi momești să trântească un meci. Să spunem că întâlnesc o echipă fruntașă, meci în care au șansa a doua. Aranjorul le cere: oricum pierdeți partida, așa că încasați și voi șase goluri. De regulă, ai nevoie de 4-5 jucători pentru a blătui un meci. Aceștia știu unii de alții, dar există cazuri în care știe toată echipa despre blat. Cei care pariază în Asia și pun la cale blaturile au oameni în România care cunosc fenomenul și echipele cu probleme. Sunt numeroși intermediari care câștigă dintr-un blat”.

1458762226-37cf7a.jpg

Negraru a spus luna trecută, într-un interviu pentru pariurix.com, că a definitivat încă un dosar cu meciuri trucate pentru pariuri, care se află pe masa Comisiei de Disciplină a FRF și care urmează să fie judecat.

Ce zice LPF

Liga Profesionistă de Fotbal din România a oferit un răspuns succint la întrebarea noastră dacă a fost informată vreodată de FIFA sau UEFA referitor la implicarea Mafiei Pariurilor în Liga 1: „LPF nu a fost informată niciodată de către organizațiile menționate de dumneavoastră asupra unor eventuale meciuri trucate din Liga I”.

Poziția AFAN

Emilian Hulubei (foto sus, în dreapta), președintele Sindicatului Fotbaliștilor din România (AFAN), spune că FIFA informează doar FRF despre meciurile suspecte și că rolul instituției pe care o conduce este de prevenție: „Noi mergem periodic pe la toate cluburile, în cadrul proiectului „Don't fix it”, pentru a le explica jucătorilor pericolele la care se expun dacă participă la astfel de partide trucate. Am dat fiecărui jucător de la noi câte un cod pentru a raporta pe site-ul www.fotbalcurat.ro dacă sunt contactați sau racolați pentru așa ceva. Din câte știu, nu a raportat nimeni nimic, dar, neoficial, sunt câțiva care spun că au fost racolați. Le e frică să spună ceva oficial, pentru că se tem să nu își piardă locul în echipă sau pentru că le e teamă de cei care i-au contactat”.

Concluzionând cele de mai sus: E clar că Mafia pariurilor a pătruns în România, unde a găsit un teren propice, pentru că foarte mulți jucători de la noi se află la limita sărăciei, unii dintre ei fiind neplătiți și de opt luni! Așteptăm cu interes detalii despre noul dosar înaintat deja de Comisia de Integritate a FRF către Comisia de Disciplină.

 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi