Legendarul Doyle Brunson și-a anunțat retragerea din poker. Lasă în urmă o moștenire inestimabilă

Considerat de mulți cel mai mare jucător de poker din toate timpurile, Doyle Brunson și-a anunțat retragerea, la vârsta de 84 de ani.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Un adevărat pionier al pokerului, cel poreclit "Texas Dolly" și-a lăsat amprenta ca nimeni altul pe această disciplină. 62 de ani de jucător profesionist, în care a driblat moartea, după ce a fost diagnosticat în tinerețe cu o boală incurabilă. Medicii i-au spus că mai are de trăit doar câteva luni, suficient pentru a-și vedea primul fiu născut, soția sa, Louise, fiind însărcinată în acea perioadă. Miraculos, Doyle a supraviețuit și s-a vindecat complet, devenind cel mai cunoscut jucător de poker din lume. 

Dar acum, la 84 de ani, problemele de sănătate ale soției, pe care a cerut-o în căsătorie în 1959, l-au determinat să spună "stop" pokerului. WSOP, care se desfășoară în aceste săptămâni în Las Vegas, reprezintă punctul final dintr-o carieră excepțională.

Înainte de a intra în turneul $10,000 No Limit 2-7 Single Draw, pe care l-a terminat pe locul 6, Brunson, care este aplaudat în picioare de toată lumea ori de câte ori își face apariția într-o sală de poker, a anunțat decizia sa.

"Am de gând să mă retrag la finalul acestei veri. Starea de sănătate a soției mele nu este foarte bună și voi rămâne alături de ea până la final. Al ei sau al meu. N-o să mai joc deloc. E posibil cumva să mă răzgândesc, dar nu cred. Vreau să-mi petrec timpul cu soția mea, de fiecare dată când plec de acasă mă simt vinovat", a punctat legendarul jucător, înainte de a puncta că încă se simte în formă: "În acest moment, mintea mea e la 80-90% din ce era odată. Îmi place pokerul și încă sunt câștigător, faptul că încă le fac față tinerilor e barometrul meu pentru a ști am un creier sănătos. Mă simt ca la 30 de ani din punct de vedere mental, dar trupul mă trădează. Acesta se degradează, dar e ceva normal. N-ar fi rău să mai câștig o brățară, dar cred că vara asta e ultima mea ocazie".

Din turnee, "Texas Dolly" a obținut aproximativ 6 milioane de dolari, însă banii făcuți în întreaga carieră sunt mult mai mulți. Asta pentru că Brunson a jucat la foarte multe mese cash, de high stakes, pe sume uriașe. Iar acele câștiguri au fost imposibil de contorizat, mai ales că destule astfel de întâlniri obișnuiau să fie private. 

Chiar și așa, Doyle are 10 brățări în WSOP, însă regretul său e că nu a evoluat la mai multe turnee, când era la 100% din toate punctele de vedere. Ar fi fost astfel probabil lider detașat în istoria pokerului la numărul de competiții câștigate.

"Turneele erau pe vremuri doar un mod de a atrage jucători noi în Vegas. Nu prea mi-a păsat de ele. Acum, când privesc în urmă, îmi doresc să fi jucat mai multe, aș fi putut câștiga o mulțime. Pe de altă parte, jocurile de cash mi-au mers foarte bine când am sărit peste turneele de la World Series", a mai spus Doyle.

Sumele uriașe din poker i-au transformat total viața, în sensul în care de peste jumătate de secol nu a avut grija zilei de mâine. Dincolo de banii obținuți, adevăratul câștig e reprezentat însă de relațiile inter-umane pe care le-a avut. A dezvoltat prietenii în adevăratul sens al cuvântului cu mari legende ale pokerului și s-a simțit împlinit la nivel social.

"Prietenii pe care mi i-am făcut în toți acești ani au fost cei mai importanți. Am avut o legătură foarte strânsă cu cei care au fost primii jucători la WSOP. Era ca o întâlnire a unei promoții în fiecare an. Acum, când intru în sală, abia recunosc două figuri. Din păcate, cei mai mulți dintre prietenii mei s-au stins. Ei sunt cei de care îmi voi aminti mereu când mă voi gândi la poker", a conchis legendarul jucător.

Cine este Doyle Brunson

Născut în Longworth, Fisher County (Texas), Brunson a fost un împătimit al sportului încă de mic. A excelat la baschet, fiind cel mai bun jucător al Universității  Hardin–Simmons. Minneapolis Lakers urma să îl drafteze în NBA, însă o accidentare cumplită la genunchi, care l-a afectat pentru tot restul vieții, i-a curmat visul de a juca în cea mai tare ligă din lume. Adolescent, Brunson s-a văzut nevoit să se angajeze ca vânzător într-un parc de mașini. Începuse deja să joace five-card draw cu prietenii, iar în prima lui zi de muncă a fost invitat de colegi - care au aflat de pasiunea sa - la o partidă de poker. A câștigat aproape salariul pe o lună și a înțeles foarte curând că nivelul său și modul în care gândește pokerul sunt superioare tuturor celorlalți. La scurt timp, și-a dat demisia, decis să se axeze exclusiv pe poker.

A început să joace constant pe Exchange Street, în Fort Worth, cu bunul său prieten Dwayne Hamilton. Era o perioadă foarte tulbure, pokerul fiind văzut drept un joc de noroc și tratat în consecință. A evoluat în baruri ilegale, unde mustea de interlopi. "Nu mi-a fost niciodată frică de faptul că aș putea pierde la poker, ci de faptul că mi-aș putea pierde viața. Să evoluezi cu arma la tâmplă, asta e într-adevăr ceva de care să te temi", sintetiza foarte plastic în urmă cu aproximativ 20 de ani Doyle acea perioadă (anii 50-60).

A urmat trecerea la nivelul următor, adică jocuri pe sume mai mari în Oklahoma și Louisiana, unde i-a întâlnit pe alți monștri sacri ai pokerului:  Amarillo Slim și Sailor Roberts. După aproximativ 6 ani, a avut loc primul contact cu Las Vegasul, unde, alături de partenerul său Dwayne Hamilton a pierdut o "sumă de șase cifre". Cei doi au decis să nu mai joace împreună, însă au rămas buni prieteni. 

Pierderea nu l-a dat înapoi pe Brunson, crea început să teoretizeze tot mai mult modul în care trebuie să evolueze, într-o epocă în care foarte mulți jucau "după ureche". S-a stabilit într-un final în "Sin City", devenind un regular la World Series of Poker începână cu 1970. Doi ani mai târziu a ocupat locul 3 la Main Event, pentru ca în 1976 și 1977 să intre devfinitiv în istoria pokerului ca unul dintre cei mai mari jucători. A câștigat în doi ani consecutivi WSOP Main Event, de fiecare dată deținând aceeași carte de start la ultima mână: 10-2.

Autorul "bibliei pokerului"

Brunson a fost primul jucător care a înțeles că nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării în poker. În aproape tot deceniul 8 al secolului trecut el și-a așternut pe hârtie strategia și tacticile care trebuie abordate, în funcție de cărțile de start, de stilul adversarilor sau de momentul turneului. Astfel, în 1978 a cunoscut lumina tiparului "Super System", cartea care îi învăța pe toți amatorii cum să devină jucători de poker de succes. Această adevărată "biblie a pokerului" este la fel de valabilă și astăzi, "Texas Dolly" dovedindu-se un adevărat vizionar.

El însuși a recunoscut că, dacă nu ar fi publicat Super Systemul - care are încă vânzări bune, la 40 de ani distanță -, ar fi avut mult mai mult succes în poker. Pentru că astfel a deschis ochii miilor și zecilor de mii de jucători care tratau pokerul la nivel amator. Totuși, moștenirea lăsată în urmă de carte, ca și de celelalte volume cu semnătura lui Doyle ("How I made one million dollars playing poker" sau "Poker Wisdom")  reprezintă o valoare inestimabilă.

6 milioane de euro a câștigat Brunson doar din turneele de poker, o sumă fabuloasă judecând după faptul că majoritatea câștigurilor le-a obținut până în anii 2000, când valoarea banilor era cu totul alta. În total, Doyle a obținut 10 brățări la WSOP, ajungând de 26 de ori la mesele finale. Din acest punct de vedere, al victoriilor în WSOP, texanul e al doilea din istorie (la egalitate cu Johnny Chan și Phil Ivey). Ei sunt depășiți doar de Phil Hellmuth, care are în palmares 14 brățări.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!