La Euro 2016 România are o grupă mai ușoară decât la precedentele Campionate Europene

La Euro 2016 România bifează cea de-a cincea ei prezență la un Campionat European. În acest articol îți voi arăta cum ne-am descurcat la precedentele patru turnee finale și cum suntem cotați la turneul din această vară din Franța.

Euro 2016 România – evoluția naționalei tricolore la Euro 1984

Naționala pregătită în acea vreme de Mircea Lucescu a reușit să bifeze prima calificare la un turneu final european după ce a câștigat o grupă preliminară extrem de grea cu Suedia, Cehoslovacia, Italia și Cipru, grupă unde Italia, campioană mondială cu doar doi ani în urmă, a terminat penultima! În acea perioadă era foarte greu de obţinut calificarea la Campionatul European de Fotbal deoarece participau doar cele mai bune opt echipe de pe ”bătrânul continent”, din care un loc era rezervat țării gazde, astfel încât locurile secunde din grupele din preliminarii nu jucau nici măcar baraj.

Sorții n-au fost însă deloc blânzi cu noi și am nimerit într-o grupă extrem de grea, cu vicecampioana mondială Germania de Vest, dar și cu Spania și Portugalia. Deși Mircea Lucescu a putut folosi jucători precum Silviu Lung, Mircea Rednic, Costică Ştefănescu, Laszlo Bölöni, Michael Klein, Cămătaru și un foarte tânăr Gheorghe Hagi (care avea doar 19 ani), naționala României n-a reușit să obțină decât un punct. Acesta a fost bifat chiar în meciul de debut cu Spania (1:1), după care au urmat două eșecuri cu Germania de Vest (1:2) și Portugalia (0:1). Euro 1984 a fost câștigat chiar de țara gazdă, Franța, după ce aceasta a trecut în semifinale de Portugalia (3:2) și în finală de Spania (2:0).

grupa-euro-1984.png

Euro 2016 România – evoluție naționalei tricolore la Euro 1996

Euro 1996 organizat de Anglia a fost primul Campionat European din istorie cu 16 echipe, motiv pentru care obținerea calificării era un obiectiv mult mai ușor decât înainte. România s-a calificat atunci fără prea mari emoții după ce a câștigat o grupă din care făcea parte și Franța, națională care s-a calificat și ea direct de pe poziția secundă. Ținând cont că naționala tricoloră venea după cel mai important rezultat din istorie, sferturi de finală la Cupa Mondială din SUA 1994, așteptările din partea echipei pregătite de Anghel Iordănescu erau mari. Dintre vedetele echipei din acea vreme îi putem evidenția pe Bogdan Stelea, Gheorghe Popescu, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu, Tibor Selymes, Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuş sau Florin Răducioiu.

Din păcate România n-a mai reușit să practice același joc convingător arătat în urmă cu doi ani sau în preliminariile acelui turneu final, ea pierzând toate cele trei meciuri disputate: 0:1 cu Franța, 0:1 cu Bulgaria și 1:2 cu Spania, singurul gol marcat de tricolori final fiind reușit de Răducioiu.

Euro 2016 România – evoluția naționalei tricolore la Euro 2000

La doar patru ani după turneul final din Anglia, România a bifat o nouă participare la Campionatul European după ce a terminat neînvinsă o grupă de calificare din care mai făceau parte echipe precum Portugalia, Slovacia sau Ungaria. Noi am obținut atunci patru puncte în dubla manșă cu Portugalia lui Figo, astfel încât din nou așteptările erau destul de mari, chiar dacă generațiile începuseră să se schimbe. Mulți din jucătorii de la Euro 1996 nu mai erau prezenți la națională, dar în locul lor au apărut nume noi, precum Contra, Chivu, Dan Petrescu, Gâlcă, Dorinel Munteanu, Adrian Ilie, Viorel Moldovan sau Adrian Mutu.

Încă o dată sorții n-au fost deloc blânzi cu naționala tricoloră, chiar dacă la tragerea la sorți făceam parte din urna a doua valorică. Am nimerit într-o grupă cu campioana en-titre Germania, dar și cu adversara din preliminarii Portugalia. A patra echipă care a completat grupa a fost Anglia. România a debutat cu o remiză 1:1 cu Germania, după care a pierdut 0:1 cu Portugalia, iar astfel șansele de calificare erau din nou mici. Pentru a merge mai departe era obligatoriu să batem Anglia, dar depindeam și de rezultatul din celălalt meci. Noi obținuserăm o victorie cu Anglia și la Cupa Mondială din 1998, astfel încât obiectivul nu era unul imposibil. Totuși la finalul primei reprize englezii ne conduceau cu 2:1, iar totul părea pierdut. Însă Dorinel Munteanu a egalat imediat după pauză, pentru ca în minutul 89 să beneficiem de un penalty pe care Ganea l-a transformat fără emoții și care a scos oamenii în stradă, aceea fiind pentru prima și singura dată în istorie când am trecut de grupe la un Campionat European.

grupa-euro-2000.png

A urmat un sfert de finală foarte dificil cu Italia, națională care câștigase toate cele trei meciuri din grupa sa. Dino Zoff a trimis în teren jucători precum Toldo, Maldini, Albertini, Cannavaro, Antonio Conte, Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta sau Francesco Totti, pe care cu siguranță cu toții îi ținem minte. Italia s-a impus în final cu 2:0, meci în care Hagi a dat o bară și a fost eliminat în minutul 60.

Euro 2016 România – evoluția naționalei tricolore la Euro 2008

După o pauză de opt ani fără vreo calificare laun turneu final, fie el european sau mondial, naționala pregătită de data aceasta de Victor Pițurcă a avut o prestație foarte convingătoare în preliminarii reușind să câștige o grupă din care mai făcea parte și Olanda, națională cu care am luat patru puncte (0:0 și 1:0). Dacă la edițiile precedente de Campionat European am fost de fiecare dată lipsiți de soartă, nimerind în grupe care de care mai dificile, acum chiar am atins apogeul picând într-o adevărată ”grupă a morții” cu Olanda, adversara din preliminarii, dar și cu cele două naționale care au jucat finala Campionatului Mondial din 2006: Franța și Italia.

România a debutat cu o remiză "albă" cu Franța, meci considerat de mulți ca fiind cea mai plictisitoare partidă din istoria Campionatului European. A urmat un meci cu Italia în care Adrian Mutu, la acea vreme jucător la Fiorentina, a deschis scorul, însă italienii au egalat rapid. Pe final de meci Daniel Niculae a obținut un penalty, pe care același Mutu l-a ratat. Cu două puncte din primele două meciuri, România avea nevoie de o victorie cu Olanda pentru a se califica mai departe, iar misiunea nu părea chiar una imposibilă din moment ce ”Portocala Mecanică” era deja matematic câștigătoare a grupei după victorii categorice cu Italia (3:0) și Franța (4:1). Însă olandezii n-au avut milă de noi, învingându-ne cu 2:0 și eliminându-ne din competiție. Culmea este că deși a dominat ”Grupa Morții” obținând maxim de puncte și un golaveraj de 9:1, Olanda a fost scoasă în sferturi de Rusia.

grupa-euro-2008.png

Euro 2016 România – grupă și așteptări

Așa cum se poate vedea, n-am prea avut noroc de-a lungul timpului la trageri la sorți. Să recapitulăm grupele pe care tricolorii le-au avut la cele patru participări la Campionatul European de până acum:

  • Euro 1984: Spania, Portugalia, Germania de Vest, România
  • Euro 1996: Franța, Spania, Bulgaria, România
  • Euro 2000: Portugalia, România, Anglia, Germania
  • Euro 2008: Olanda, Italia, România Franța

Dacă comparăm cu grupele pe care le-am avut în trecut, atunci o grupă cu Franța, Elveția și debutanta Albania nu pare chiar de speriat. Nu mai spun de faptul că pentru prima dată în istoria Campionatului European patru din cele șase echipe clasate pe poziția a treia în grupe vor merge în fazele eliminatorii. Pe de altă parte este adevărat că acum participă 24 de echipe în loc de 16, iar o trecere de grupe este echivalentul unei optimi de finală, nu a unui sfert așa cum era până acum.

Dacă vrei să vorbești despre meciul România – Franța de la Euro 2016, despre pronosticuri, ponturi și pariuri Euro 2016, despre România la Euro 2016 sau despre orice altceva ce ține de turneul final, atunci te așteptăm pe forumul de discuții Euro 2016. Sperăm ca la turneul final România va face o figură frumoasă și că generația lui Tătărușanu, Raț, Torje, Maxim, Chipciu și Rusescu va obține măcar o calificare în optimi.

Unde încep cei mai mulți pariori să joace la pariuri sportive online? Află acum!

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi