Jocurile de noroc on-line, poarta de acces pentru aranjarea meciurilor la pariuri

Piața online a jocurilor de noroc a cunoscut o dezvoltare impresionantă datorită răspândirii internetului și a creșteri numărului de operatori care oferă tot felul de pariuri. Iar un eveniment sportiv major, precum Cupa Mondială din această vară, reprezintă un impuls important pentru această piață. De exemplu, în 2016 - anul Europeanului de fotbal și al Olimpiadei de la Rio, profiturile din jocurile de noroc online (foto: threatmetrix.com) au crescut cu 45%, ajungând la un total de 2 miliarde de euro!

Principalul risc în cazul acestor sume mari de bani e reprezentat de amenințarea aranjării meciurilor la pariuri. Iar infractorii vizează în primul rând meciurile dintre echipele considerate ”mici”, în care jucătorii nu câștigă salarii enorme și, prin urmare, pot fi mai ușor influențați prin ”numerar” înaintea meciului. 

În aprilie 2017, o echipă mai puțin cunoscută - Eldense (din liga a treia spaniolă) a făcut obiectul unei astfel de manipulări, pierzând cu scorul de 0-12 în fața echipei B a Barcelonei. Acest tip de corupție în sport nu afectează, însă, doar meciurile de categorii inferioare, ci și întâlniri din cadrul unor competiții majore.

În timpul preliminariilor pentru Mondialul din Rusia, mai mulți jucători din Salvador (foto: sports.vice.com) ar fi fost abordați înaintea meciului împotriva Canadei pentru un rezultat care să avantajeze naționala Hondurasului - principala adversară a Canadei în faza grupelor. Ultimele rapoarte arată că acest tip de fraudă se extinde și la alte sporturi. Iar tenisul este cel mai afectat de corupție.

În 2016, Times a publicat un material despre 16 jucători care au participat la Open-ul Australiei și care au făcut blaturi la pariuri. Jucătorii au fost abordați în general înaintea meciurilor când li s-au propus să piardă un set, un game, un punct la un moment dat și chiar meciul. 

David Marrero a dat vina pe o accidentare la genunchi pentru meciul pierdut, alături de coechipiera sa Lara Arruabarrena, în 2016 la Australian Open. 

În 2013, Parlamentul European a adoptat un raport din proprie inițiativă invocând lipsa de cooperare între autoritățile naționale în lupta împotriva fraudei din domeniul sportului. S-a discutat și despre necesitatea respectării standardelor etice atunci când vine vorba de pariurile sportive.

Parlamentul European a insistat atunci și pe împiedicarea pariurilor pe competiții care implică minori, dar și pentru adoptarea unor măsuri stricte care să vizeze înțelegerile ”la fața locului”. Adică chiar în timpul disputării meciurilor, la fotbal fiind vorba de un corner, o lovitură de la margine sau înacasarea unui cartonaș galben sau roșu. 

Dar pentru că sportul nu este o competență, UE nu poate decât să coordoneze condamnarea unui astfel de comportament de către statele membre, și nu să reglementeze. Legislația privind jocurile de noroc sportive variază enorm de la un stat la altul și, prin urmare, nu este pe deplin eficientă.

Convenția privind manipularea competițiilor sportive (Macolin) reprezintă un alt efort în lupta împotriva fraudei sportive. Este un instrument juridic internațional care oferă definiții și mecanisme comune pentru cooperarea internațională. Pentru a intra în vigoare, convenția (adoptată în 2014) trebuie să fie ratificată de cinci țări semnatare. Din păcate, chiar dacă a fost semnat de majoritatea statelor membre ale Consiliului Europei, doar trei au ratificat-o până în prezent. Adoptarea unui astfel de document ar putea reprezenta un indicator real pentru o varietate de ”actori” cu interese și competențe diferite.

Fără eforturi politice la nivel european și internațional și fără implicarea comunității sportive, aranjarea meciurilor la pariuri vor consemna o creștere semnificativă în următorii ani, spune Marc Tarabella (foto: theparliamentmagazine.eu), unul dintre inițiatorii proiectului.

Responsabilii europeni au îndemnat toate părțile interesate să se mobilizeze și să ratifice Convenția Macolin cât mai curând posibil, dar și să participe efectiv la dezvoltarea unui cadru politic al UE privind jocurile de noroc online.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!