Jasper Meijer van Putten, marele câştigător al ultimului EPT din istorie. Cum s-au comportat românii?

Ultimul European Poker Tour din istorie (competiţia se va transforma din 2017, fiind preluată de PokerStars) i-a revenit unui olandez de origine asiatică: Jasper Meijer van Putten s-a impus la Main Event-ul de la Praga, după ce a dominat de o manieră impresionantă masa finală. Batavul s-a ales cu un premiu de aproape 700.000 de euro, după ce a realizat un deal în heads-up cu maghiarul Marton Czuczor, la rândul său o adevărată revelaţie a competiţiei din capitala Cehiei.

Acţiunea a pornit luni - în ultima zi de concurs - cu cei şase care au rezistat la masa finală, astfel că se anticipa că lucrurile vor evolua rapid. Nici vorbă de aşa ceva, deşi Sam Cohen (Statele Unite - a ieşit cu set de nouari), Marius Gierse (Germania) şi Sergei Petrushevskii (Rusia) au fost eliminaţi relativ rapid.

Poveste fără de sfârşit

În concurs mai rămăseseră, aşadar, Jasper Meijer van Putten (Olanda), Marton Czuczor (Ungaria) şi marele favorit al mesei finale, David Peters (SUA). Cu peste 14 milioane de dolari câştigaţi din poker (în ultimele două luni a reuşit nu mai puţin de 7 mese finale), Peters era omul de învins. S-a încercat un deal în trei, în condiţiile în care toţi aveau stack-urile aproape la acelaşi nivel, însă după aproximativ 15 minute de negocieri nu s-a bătut palma. Peters a cerut să ia cel puţin 30.000 de euro în plus faţă de ceilalţi doi, convins că deţine un edge uriaş asupra adversarilor. Meijer a fost dispus să renunţe la cel mult 8000 de euro din premiu său, în timp ce Czuczor a renunţat la maximum 15.000, insuficient pentru a satisface pretenţiile americanului.

A fost începutul unei lungi bătălii, în care Meijer, în teorie jucătorul cu cea mai mică experienţă, a dictat ritmul. De altfel, olandezul şi-a mixat incredibil jocul pe durata întregii mese finale, după ce în ultimele două zile fusese catalogat un adevărat "bunker" de către opozanţi. Cu suficiente fise în faţă, batavul a fost capabil de play-uri eficiente, de four betting-uri cu mâna mai slabă şi de o serie de alte tactici specifice marilor jucători.

În ultimii trei, el a pus presiune constantă pe ceilalţi doi, conştientizând că fiecare doreşte să avanseze încă un loc şi să ia cel puţin 150.000 de euro în plus. Ca atare, Meijer a fost extrem de agresiv, profitând la maximum şi de jocul neaşteptat de pasiv al lui Peters, un opozant care, în general, nu se teme de shove. La un moment dat, s-a ajuns la situaţia ca Meijer să deţină de trei ori mai mult decât adversarii săi cumulat, astfel că finalul putea fi considerat previzibil.

Totuşi, s-a jucat nu mai puţin de 5 ore şi jumătate până când s-a ajuns la heads-up. Peters a fost eliminat pe locul 3, după ce a împins cele câteva blinduri aflate în faţă cu Q-7 offsuited. Chiar şi aşa, deşi s-a lovit de A-Q offsuited în mâna lui Czuczor, americanul a sperat până la final să se dubleze, un şeptar apărând pe flop. Riverul a fost unul menit să aducă explozia în marea galerie maghiară prezentă în sală, favoritul lor primind pe ultima stradă unul dintre cele trei outsuri care mai puteau să schimbe ordinea în mână.  

S-a ajuns la deal

Meijer a plecat cu un avantaj de aproape 18 milioane de fise când s-a ajuns în ultimii doi, astfel că iniţial, deşi s-a discutat despre deal 20 de minute, nu s-a ajuns la un acord. Totuşi, după ce maghiarul a echilibrat situaţia, cei doi au găsit formula potrivită pentru a face un aranjament. Jasper Meijer van Putten s-a impus în cele din urmă la masă, în ultima mână plătind cu K-J suited all-in-ul adversarului, care deţinea 2-2. Perechea nu a rezistat, iar olandezul s-a ales cu premiul de 699.300 de euro (cu 70.000 de euro mai mult decât locul secund, după deal).

Mai degrabă un anonim până acum în circuit, Meijer, care făcuse doar o masă finală - la No Limit Hold'em - WPTN High Roller Sanremo (unde îşi asigurase un cec de 30.000 de euro) -, a fost învingătorul meritat al competiţiei, cel de-al 115-lea şi ultimul din istoria European Poker Tour.

Românii, la un pas de masa finală

La Main Event-ul cu buy-in de 5300 euro s-au înscris 1192 concurenţi, record absolut, depăşindu-se astfel recordul all-time din urmă cu doi ani. Printre ei au fost şi peste 30 de români, care au ţinut steagul sus până în penultima zi.

Ştefan Fabian şi Cristinel Dumitru au pornit de pe locurile 5, respectiv 13 la fise, când în concurs mai rămăseseră 18, însă au trebuit să se mulţumească cu locul 14 (44.430€), respectiv locul 11 (57.450€).

Cu siguranţă că cei doi compatrioţi ai noştri puteau spera la mai mult, însă au pierdut pe mâna lor, pe greşeli. Astfel, Fabian l-a bluffat pe Lopez pentru majoritatea fiselor sale cu A-9, pe un board în care orice damă completa chinta (adversarul deţinea Q-Q), în timp ce Dumitru a fost interesat exclusiv să avanseze în turneu şi să aibă acces la un premiu mai consistent. În cele din urmă, el a ieşit cu A-2 vs Q-J în mână la Sam Cohen, jucătoare care cu doar câteva mâini înainte îi luase o mare parte din stack.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi