Japonezii propun schimbarea: medalii din telefoane mobile la Olimpiada din 2020, de la Tokyo!

Medaliaţii Jocurilor Olimpice din 2020, de la Tokyo, vor purta la gât medalii făcute din...deşeuri de calculatoare şi telefoane mobile! Nu este o glumă, ci ideea japonezilor, care vor să folosească într-un mod original "munţii" de deşeuri reciclabile. Informaţia publicată de englezii de la Daily Mail a stârnit curiozitate, dar şi multe controverse în lume.

Cu toate acestea, japonezii sunt hotărâţi să-şi ducă planul la îndeplinire. Câţiva experţi din Japonia au declarat că "ţara stă pe o ''mină"de metale prețioase, ''prizoniere'' în obiecte electronice, dar şi alte dispozitive precum telefoanele mobile, componentele de calculator şi alte device-uri". Cantitatea ar fi super-suficientă pentru confecţionarea tuturor medaliilor necesare atât la Olimpiadă, cât şi la Jocurile Paralimpice de peste 4 ani. Potrivit unui raport recent al celor de la Nikkei Asian Review, deșeurile de acest gen din Japonia constituie 16 la sută din rezerva mondială de aur și 22 la sută din cea de argint!

Japonezii au însă o problemă - ecologiştii le-au sărit în cap şi asta din cauza faptului că la extragerea metalelor preţioase deşeurile sunt scufundate într-o baie de acid, care topeşte plasticul şi emană în atmosferă substanţe chimice toxice. Pentru japonezi, salvarea poate veni de la oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia), care au dezvoltat o tehnică îmbunătăţită de extracţie a metalelor preţioase din deşeuri electronice, fără ca aceasta să elimine substanţe toxice.  

Japonezi trebuie să îndeplinească însă şi alte condiţii, impuse de către Comitetul Internaţional Olimpic. Conform forului mondial al sportului, medaliile olimpice trebuie să îndeplinească reguli stricte cu privire la dimensiune și la compoziție. Astfel că cele din aur trebuie să conțină cel puțin șase grame din acest metal și 92,5% argint. Totodată, acestea trebuie să aibă 60 de milimetri în diametru și 3 milimetri grosime.

Organizatorii JO din 2020 au declarat că prin această iniţiativă intenționează să contribuie la un ''viitor sustenabil'', alături de Ministerul Mediului din Japonia, care a încheiat parteneriate cu autoritățile locale și cu firmele care activează în domeniul reciclării.

Japonia a demarat un program prin care zeci de mii de voluntari ai Jocurilor Olimpice de la Tokyo vor învăţa limba engleză. 35 000 de oameni vor parcurge cursul organizat de către autorităţi, care au anunţat că toţi voluntarii trebuie să aibă cel puțin un nivel minim de cunoștințe în limba engleză. Cei care vor fi selecționați vor urma cursuri de aprofundare a limbii engleze. 

Autoritățile de la Tokyo au pregătit și un plan de salvare aerian, care să permită unor unități speciale de pompieri să intervină și să salveze mase mari de oameni în cazul unor incendii sau cutremure de magnitudine mare. Tokyo a demarat ample lucrări de consolidare a infrastructurii sportive, după ce orașul a câștigat, în 2013, dreptul de a organizare a Jocurilor Olimpice din 2020.

 

Foto: Agerpres

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi