Invictus Team România - echipă de învingători. Prințul Harry, alături de sportivii noștri eroi

INVICTUS România este în primul rând un proiect de educație, o luptă împotrivă ignoranței și o punte între militari și civili ca oameni. INVICTUS este un ideal prin care sufletul curat este pus în slujba voluntariatului și a camarazilor. Iar Asociația Voluntarilor Invictus din România îi sprijină pe veteranii de război ai zilelor noastre să participe la competiții sportive.
 
În premieră, România a avut un grup de sportivi paralimpici, militari răniți, la Jocurile Mondiale Invictus care anul ăsta s-au desfășurat la Toronto. Și, la fel cum au făcut și pe câmpul de luptă, militarii români au terminat în frunte și la competiția de peste Ocean.
 
La tir cu arcul, ai noștri au făcut spectacol. Astfel, după argintul câștigat în proba de simplu de plutonierul Ionuț Butoi, a urmat aurul pe echipe! Alături de Ionuț Butoi, colonel (rtr) Dorin Petruț și colonel Nicușor Pegulescu s-au descurcat și ei de minune și au adus cea mai strălucitoare medalie României în finala de tir cu arcul, compound, la Invictus Games Toronto.
 
 
Steagul României a fluturat apoi pe podium la finalul întrecerii de canotaj în sală. Dovedind o putere de luptă extraordinară, locotenentul Ciprian Iriciuc și-a asigurat medalia de bronz și și-a trecut și el numele pe lista câștigătorilor la Invictus Games Toronto 2017.
 
 
A urmat concursul de atletism, unde printre favoriți s-a aflat un alt român. 9 sportivi au luat startul în finala de la 1500 de metri, iar la capătul cursei maiorul Laurențiu Șerban a terminat pe locul 3 și a obținut medalia de bronz. Românul nostru a fost la 22 de sutimi de secundă de medalia de aur - câștigată de britanicul Bruce Ekman. Pe doi a venit american Ben Seekell, care i-a luat fața lui Laurențiu pe ultimii zeci de metri ai cursei. 
 
 
15 militari români răniți în teatrele de operațiuni au fost înscriși în competiția oficială care a avut loc în perioada 23-30 septembrie, la Toronto. Aceștia sunt:
 
Atletism
- maior Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006, în Afganistan;
- plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan;
- sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.
 
Ciclism
- plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan;
- plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan;
- plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan
 
Canotaj în sală (la simulator)
- locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan;
- plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan
 
Haltere
- maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan;
- plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganista
 
Tir cu arcul
- caporal Eugen Pătru,  rănit în anul 2014, în Afganistan;
- plutonier Ionuț Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan;
- colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan;
- colonel (rtr.) Dorin Petruț, rănit în anul 2007, în Irak
 
Înot
- plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan
La disciplina de echipă „Volei din şezut” sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.
 
Veteran al Teatrului de Operații Afganistan și inițiator al ”Invictus Games”, Prințul Harry de Wales s-a întâlnit cu echipa României participantă la Jocurile Invictus de la Toronto chiar în timpul competiției. 
 

 

”Să se știe că și România are militari căzuți la datorie!”

Pericolul în teatrele de operații îi pândește pe soldați la orice pas. Misiunile pe care le au de făcut și insurgenții sunt principalele motive de îngrijorare, dar rachetele, schimburile directe de foc sau minele întregesc tabloul războiului. O astfel de poveste are Costel Stanciu (43 de ani), militar român care efectua o misiune în Afganistan cu un detașament de Forțe pentru Operații Speciale.
 
 
În urmă cu 4 ani, el și-a pierdut un picior în timp ce se afla la antrenamentul de după-amiază. Deși destinul lui s-a schimbat radical într-o clipă, s-a ambiționat să demonstreze că există viață și după accident și că încă poate purta drapelul național pe cele mai înalte culmi ale lumii. La Jocurile Invictus!
 
”Se întâmpla în data de 20.12.2012, după masa de prânz, după o activitate logistică. Am simţit nevoia să fac un antrenament, să merg la alergare. Și am plecat, însotit de cel care avea să-mi salveze viața - domnul Lt. Col. Mircea Lucinschi. Ne-am dus pe un traseu pe care-l mai parcursesem şi cu câteva zile înainte, dar de data cu câțiva metri abătuți de la traseu am inițiat o mină care mi-a spulberat laba piciorului drept și parte din gamba piciorului stâng”, a rememorat Costel Stanciu, într-un interviu pentru invictus.armataromaniei.ro, clipele de groază petrecute atunci. 
 
 
Cu greu a trecut și peste momentele de după, când era internat într-un spital din Germania. Sprijinul familiei și al prietenilor a fost esențial. 
 
”Familia a avut un rol primordial în ridicarea moralului şi aducerea zâmbetului pe buze. Soția a venit la mine în Germania la câteva zile după accident, vorbeam zilnic cu copiii la telefon, cu părinții şi cu cei dragi de acasă, care mă încurajau ori de câte ori aveau ocazia. Ataşatul militar al României la Berlin, Col. Valentin Stănescu, mă suna zilnic, chiar şi de două ori pe zi, iar de fiecare dată discuţia deborda de optimism şi de bună credință. Medicii militari români au fost alături de mine din primele clipe de suferință, atât în spitalul din Germania, cât și în spitalul din România”, a mai spus eroul nostru.

Sportul, în mod special ciclismul, îl scoate din rutina zilnică, îi deschide alte orizonturi. Acum nu mai concepe viața fără competițiile de la Invictus Games. ”Cred că asta își dorește oricare dintre camarazii mei din acest grup. Vreau să fiu util, pentru că mă simt dator, pentru că vreau să se știe că și România are militari răniţi, invalizi si căzuți la datorie în teatrele de operaţii! Iar noi chiar putem duce drapelul național la Jocurile Invictus!”, a încheiat Costel Stanciu. 

Ieri, 2 octombrie, Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor a anunţat că Primul Ministru a dispus modificarea legislaţiei astfel încât membrii ”Invictus Team România” să poată fi asimilaţi celorlalţi sportivi care reprezintă România peste hotare la competiţii.

(sursa și credit foto: invictus.armataromaniei.ro)

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!