Investigaţie Football Leaks: Manea - un transfer dubios făcut de Hagi printr-o firmă offshore!

Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, Mesut Ozil, Radamel Falcao, Sunt numele grele acuzate până acum că nu şi-au plătit taxele într-o investigaţie jurnalistică gigant a celor de la Football Leaks. Ancheta, la care a participat şi jurnalistul român Costin Ştucan, vizează şi România! Sub semnătura lui Ştucan, Gazeta Sporturilor scrie astăzi de faptul că Gheorghe Hagi a "driblat" plata unor taxe după transferul lui Cristian Manea la Apollon Limassol. Afacerea din 2014 s-a finalizat cu un transfer bancar secret de la Viitorul în contul unei firme offshore din Malta. Aflat în criză financiară acută, Hagi a trimis 1 milion de euro din suma de transfer încasată de la Apollon pentru Manea, de 2,5 milioane de euro. "Practic, a luat bani și a dat din și în paradisuri fiscale", se scrie în articol. 

Transferul lui Manea la Apollon ar fi fost unul fictiv! "Cristi nu a mers niciodată în Cipru. A semnat contractul cu Apollon când era în Belgia. Acolo a făcut și vizita medicală”, spune un membru al familiei lui Cristian Manea, care acum este împrumutat în Belgia, la Mouscron. 

Transferul lui Cristian Manea a fost cel mai important făcut de Viitorul, însă nu a fost anunțat oficial pe site-ul echipei. Iniţial, s-a vorbit despre transferul jucătorului la Chelsea! Hagi nu a negat niciodată varianta Chelsea, aruncată pe piață de un jurnalist italian apreciat, cu surse în lumea impresarilor. Știrea a fost falsă, dar a fost preluată până și de realizatorii jocului Football Manager 16, care l-au introdus pe Manea în lotul lui Chelsea. 

 

Din documentele obţinute, cei de la Football Leaks au realizat cronologia unuia dintre cele mai ciudate transferuri din fotbalul românesc. Iată, mai jos, cum s-au petrecut lucrurile:

15 mai 2014: 

Dito Trading and Consulting primește un mandat din partea lui Gheorghe Hagi să “evalueze” transferul drepturilor economice și federative ale lui Cristian Manea. 

31 mai 2014:
Manea debutează în naționala României la 16 ani și 10 luni și devine cel mai tânăr jucător din istorie. A fost primul și ultimul său meci, până acum, pentru națională.

23 iunie 2014:
În secret, Viitorul și Apollon Limassol s-au înțeles în privința transferului lui Manea pentru 2,5 milioane de euro, plătibili într-o singură tranșă. Fundașul este împrumutat pentru un sezon la Viitorul.

15 iulie 2014:
Apollon virează 2,5 milioane de euro în contul BRD al clubului Viitorul.

17 iulie 2014:
Hagi și reprezentanții Dito Trading and Consulting semnează actele prin care trimit un milion de euro din suma de transfer în conturile companiei offshore malteze. Conform contractului, plata trebuie făcută în aceeași zi.

13 septembrie 2014:
Hagi declară jurnaliștilor români că “în momentul ăsta, Manea nu a semnat niciun precontract cu nimeni”.

5 martie 2015:
Italianul Gianluca Di Marzio, considerat un jurnalist cu surse foarte bune la cluburile mari din Europa, anunță că “Chelsea și Viitorul s-au înțeles pentru transferul lui Manea”. Fără să cunoască adevărul, agenția Reuters și publicații importante din lume preiau informația și o răspândesc. 

6 martie 2015:
Hagi declară că “Manea va juca sigur la un club mare din vara asta. O să vedeți”. Jucătorul era de fapt vândut de 9 luni la Apollon, în Cipru.

6 iunie 2015:
Hagi spune la Dolce Sport: "Cristi Manea nu o să mai continue cu noi. Îl vând. Cristi Manea a fost vândut de mult. O să vedeți”

11 iunie 2015: 
Cristian Bivolaru, directorul general de la Viitorul, vorbește despre...viitorul lui Manea după ce a devenit jucătorul lui Chelsea: “E aproape sigur că va pleca. Destinația e încă în discuție, se pare că va fi Olanda”

30 iunie 2015: 
Un grup de investitori condus de agentul Pinhas Zahavi cumpără clubul belgian Mouscron printr-una dintre companiile lui Zahavi: Gol Football Malta Limited. În club sunt "injectate" 2,5 milioane de euro. Alte 6 milioane sunt promise pentru următoarele 3 sezoane

9 august 2015:
Este data cu care începe contractul lui Manea cu Apollon. În acte, se scrie că înțelegerea a fost încheiată la Limassol în acea zi, însă jucătorul nu a călcat în Cipru. Documentul e semnat în Belgia, dar e antedatat cu 9 august, ziua în care Manea a devenit major, împlinind 18 ani. 

27 august 2015:
Manea semnează un contract cu Mouscron, acolo unde este împrumutat de Apollon. 

28 august 2015:
Mouscron anunță pe site-ul oficial că jucătorul este împrumutat de la Chelsea.

10 februarie 2016:
Presa din România dezvăluie că Apollon, și nu Chelsea, este adevăratul cumpărător al lui Manea. Impresarul jucătorului, Pietro Chiodi declară că nu știe cine este deținătorul lui Manea. Hagi neagă implicarea unei firme offshore. 

 

Schema "ingineriei" financiare (sursa: Gazeta Sporturilor): 

Dintre cele 18,6 milioane de documente din Football Leaks, care au ajuns în redacția Der Spiegel și au fost cercetate în ultimele 7 luni de 60 de jurnaliști strânși în consorțiul European Investigative Collaborations, 6 poartă numele lui Cristian Manea, jucător împrumutat acum în Belgia, la Mouscron. Iar toate sunt contracte. 

La finalul anului fiscal 2014, FC Viitorul S.A. a raportat un profit de 6.900.245 de lei, adică 1,55 milioane de euro. Acesta ar fi fost aproape dublu în cazul în care suma de transfer de la Apollon pentru Manea ar fi rămas integral în conturile clubului lui Hagi. Conform legii, impozitul pe profit în România este de 16%. Adică 160.000 de euro, la un profit de 1 milion de euro. 

 

Viitorul a reacţionat printr-un comunicat de presă faţă de dezvăluirile din ancheta "Football Leaks".

Fotbal Club Viitorul SA este o societate pe acțiuni, cu un capital social de peste 7 milioane de euro, care își plătește fără întârziere salariile către angajați și datoriile fiscale către statul român.

Societatea noastră, la fel că toate cluburile de fotbal din întreaga lume, colaborează cu diverse persoane fizice și juridice, cluburi de fotbal, societăți și agenți de jucători, atât din țară, cât și din străinătate.

Până în prezent clubul nostru nu a avut nicio colaborare cu fonduri de investiții sau organizații de acest gen.

Transferul unui jucător de la un club la altul se realizează printr-un contract încheiat de părți, iar, de cele mai multe ori, părțile convin să păstreze confidențiale anumite clauze.

Documentele de transfer internațional încheiate de clubul nostru au fost comunicate FIFA, prin intermediul sistemului de transfer on-line (TMS), Federației Române de Fotbal în cadrul procesului de licențiere, instituțiilor bancare, precum și altor instituții, atunci când s-au solicitat astfel de documente.

În concluzie, Fotbal Club Viitorul SA nu a făcut publice anumite clauze legate de transferul unor jucători pentru că a respectat clauzele de confidențialitate și nu din motivele sugerate de autorii articolelor.

Fotbal Club Viitorul SA a încheiat în luna iunie 2014 un acord de transfer cu clubul cipriot Apollon Football (Public) Ltd. pentru jucătorul Cristian Manea, iar părțile s-au înțeles ca jucătorul să continuie activitatea fotbalistică la clubul nostru, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Subliniem faptul că transferul jucătorului Manea Cristian s-a făcut către un club sportiv și nu către un fond de jucători sau o firmă off-shore, așa cum se afirmă tendențios în articolele menționate.

Ca o confirmare a afirmațiilor noastre este și faptul că transferul lui Manea, ca și celelalte transferuri internaționale, s-a efectuat prin sistemul TMS implementat de FIFA, sistem ce nu permite decât transferuri între cluburi sportive.

Apollon Football (Public) Ltd. este un club de tradiție din prima ligă din Cipru și nu un fond de jucători, așa cum se sugerează în articolele publicate.

Despre transferul jucătorului s-au făcut mai multe speculații în presă, menţionându-se numele mai multor echipe unde ar fi fost transferat, însă Fotbal Club Viitorul SA nu a confirmat niciodată, în mod oficial, aceste speculații. 

Acest transfer s-a realizat oficial și legal în conformitate cu reglementările sportive internaționale, toate documentele prezentate fiind înregistrate în sistemul TMS (implementat de FIFA) și confirmate și acceptate de către federațiile de fotbal din România și Cipru. Printre aceste documente se număra și contractul dintre FC Viitorul SA și compania malteza Dito Trading and Consulting Limited. În baza acestui document oficial clubul nostru a efectuat către firma malteza o plată în conformitate cu reglementările naționale și europene (declarația 390). Conform acestor reglementări, facturile emise de către o parte privind tranzacțiile intracomunitare se declară la autoritățile fiscale din ambele țări, realizându-se astfel un control încrucișat. Legat de valoarea sumei achitate, menționăm că nu există procente fixe, ci numai recomandări ale FIFA. Menționam că, atât clubul FC Viitorul, cât și patronul lui, dl. Georghe Hagi nu au avut și nu au niciun fel de relații cu compania respectivă, cu excepția contractului menţionat. 

Decizia clubului nostru s-a bazat pe analiza ofertei de piață și a cotei jucătorului la acel moment. S-a obținut astfel o sumă record pentru un jucător de 17 ani din fotbalul românesc. Jucătorul însuși s-a ales cu un salariu mult mai mare decât cel avut la clubul nostru (lucru agreat împreună cu el și părinții săi).

Deoarece în articol se menționează că "în momentul vânzării, Academia avea datorii de 19.420.907 lei (aproximativ 4,4 milioane de euro), iar banii din Cipru îi permiteau lui Hagi să respire, să plătească din rate și să lucreze în continuare la formarea altor fotbaliști. Cele 2,5 milioane de euro erau ca un dar venit din cer”, dorim să precizăm că clubul nostru s-a reglat financiar prin transformarea datoriilor de milioane de euro pe care le avea către dl. Gheorghe Hagi în capital social, aceasta ducând la o mărire importantă a patrimoniului clubului. Suma realizată din transferul respectiv, ca și orice alt transfer, a ajutat clubul la consolidarea bugetului pentru anul 2014.

În încheiere, dorim să asigurăm întreaga opinie publică de faptul că întotdeauna clubul nostru a lucrat și va lucra numai oficial,

---se arată în comunicatul Clubului Viitorul 

 

Foto: Excel Mouscron

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi