1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Interviu cu psihologul Cristian Andrei: Care sunt simptomele dependenței de jocuri de noroc, cum te poți vindeca, ce trebuie să faci

Interviu cu psihologul Cristian Andrei: Care sunt simptomele dependenței de jocuri de noroc, cum te poți vindeca, ce trebuie să faci

Caramavrov
Caramavrov

2017-04-20 12:40:39

image Interviu cu psihologul Cristian Andrei: Care sunt simptomele dependenței de jocuri de noroc, cum te poți vindeca, ce trebuie să faci

Doctorul Cristian Andrei (55 de ani) este psiholog și psihiatru, specializat în neuropsihiatria copilului și adolescentului. Editor-corespondent al publicaţiei „The British Journal of Psychiatry”, fondator al Institutului de Relaţii Umane din Bucureşti și realizator al unor emisiuni la Radio 21, Kiss FM şi Antena 1, este și consultant în cadrul programului „Joc responsabil”, creat special pentru pariorii cu probleme de dependență.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

Domnule doctor, care este eficiența acestui program?

De fiecare dată când vorbim despre un program preventiv, vorbim de o eficiență maximă. „Joc Responsabil” este eficient datorită următoarelor facilități: te ajută să fii informat; îți oferă posibilitatea de a te autoevalua în privința problemelor față de jocul de noroc; te tratează de dependență, dacă este cazul; îi ajută pe cei din jurul tău să aibă atitudinea corectă; le oferă operatorilor de joc de noroc informații importante despre jocul de noroc problematic și îi educă.

100 de solicitanți pe lună pentru "Joc responsabil"

Câți pariori dependenți vă contactează lunar? Care e procentul celor vindecați?

La Institutul de Relații Umane, unde lucrez, vin săptămânal doi-trei pacienți care au probleme de joc de noroc. În celelalte centre de intervenție din țară, sunt 10-15 săptămânal, așa că putem vorbi de peste 100 de solicitanți pe lună pentru „Joc Responsabil”. În cazul jocului de noroc patologic, vindecarea este deosebit de laborioasă. La nivel mondial, procentajul de rezolvare de peste un an fără joc este de 25-45%. În schimb, persoanele care sunt afectate de probleme de joc nepatologice pot ajunge la o rată de succes de peste 70%.

În cât timp s-ar putea vindeca un parior înrăit, care joacă zilnic și care se împrumută pentru a juca?

Noțiunea de vindecare este destul de relativă, dată fiind rata destul de ridicată de recădere după un succes temporar în terapie. Vindecat înseamnă fără joc cel puțin trei ani, iar acest deziderat poate fi atins în cel puțin 6 luni de intervenție psiho-socială; aceasta presupune terapie și consiliere a anturajului.

Am întâlnit termenul „Boala secolului” pentru dependenții de jocuri de noroc. E atât de grav?

Nu, nu este “Boala secolului”. Secolul XIX a fost mult mai afectat de jocurile de noroc. Putem spune despre Gaming (jocul pe calculator) că este boala acestui secol. Gravitatea problematicii de joc de noroc vine nu atât din simptomele manifestate de jucător, cât din consecințele sociale ale jocului iresponsabil, iar acest lucru ține de cei din familie, de prieteni, de operatorii de joc…

Dacă joci pentru câștig, este deja o problemă!

Când se poate spune că un parior care joacă inițial pentru distracție și, probabil, pentru câștig a devenit dependent de joc/pariuri/păcănele?

Dacă joacă pentru câștig, este deja o problemă. În mod normal, te duci să joci pentru a pierde bani, nu pentru a câștiga. Dacă îți pui speranța că problemele tale de viață se rezolvă câștigând bani prin joc, urmează să joci sume tot mai mari, te simți neliniștit dacă ești împiedicat să joci, încerci să te lași, dar nu reușești, te împrumuți, renunți la alte lucruri frumoase ale vieții - astea toate sunt deja simptome ale dependenței.

Cum pot fi tratați dependenții de jocuri de noroc? E dificil ca un parior să conștientizeze că e dependent?

Conștientizarea problemei de joc de noroc este un pas important. Aici joacă un rol familia, prietenii, operatorul de joc, profesioniștii. La mine în cabinet este suficient să îi arăt pacientului în scris care sunt criteriile de diagnostic pentru jocul de noroc patologic și el se poate încadra singur în aveastă categorie. Tratamentele sunt complexe, de la diverse psihoterapii, la decondiționări, la intervenții sociale și chiar medicamente.

Atenție! Nu toți psihologii știu să intervină! 

Într-un interviu cu fostul fotbalist Florentin Petre, acesta spunea că un prieten de-ai lui a fost și la psiholog, și la descântat, dar tot degeaba. A pariat și mai mult apoi. Care ar fi soluția pentru un astfel de parior?

Din păcate, avem mulți psihologi care nu știu mai nimic despre intervenția în problematica de joc de noroc, dar se aventurează în acest demers. Este o pierdere de timp și un deserviciu adus pacientului. Fără colaborarea celor din jurul jucătorului, nu este posibil să rezolvi o astfel de problemă, pentru că această problemă a venit de la cei din jur.

Ce le recomandați celor care o iau pe arătură, cum se spune, și nu mai știu altceva decât pariuri/păcănele/ruletă?

O primă recomandare este să se informeze asupra riscurilor și asupra situației lor, citind și mai ales întrebând un profesionist avizat. Apoi să găsească, împreună cu cei apropiați și cu profesionistul motive serioase pentru a renunța a joc. Să aibă un bun partener de viață și o famiie, să încerce o afacere (mulți au abilități deosebite în acest sens), să schimbe mediul social (localitatea și grupul de prieteni)…

 

Despre programul Joc Responsabil aflăm amănunte pe site-ul www.jocresponsabil.ro: „Este singurul program dedicat persoanelor ce se confruntă cu probleme de joc si care oferă un ajutor real acestora. Acesta are ca scop prevenirea, identificarea și asistarea jucătorilor cu probleme legate de jocurile de noroc și propune un program de intervenție eficient, nu doar pentru persoanele care se confruntă cu acest fenomen, ci și pentru familiile acestora.”

Ce oferă programul Joc Responsabil?

  • O linie telefonică gratuită de tip TEL-VERDE 0800.800.099, prin intermediul căreia jucătorii au posibilitatea de a lua legătura cu un psiholog și de a primi consiliere telefonică gratuită.

  • Ședințe gratuite de evaluare și consiliere la unul dintre cabinetele programului. În urma discuțiilor telefonice, persoanele interesate pot cere să fie redirecționate către psihologii cei mai apropiați din București, Iași sau Cluj.

  • Auto-testare online prin intermediul site-ului dedicat jocresponsabil.ro.

  • Materiale de informare în sălile de joc.

  • Cursuri de instruire cu angajații din sălile de joc susținute de către psihologii implicați în program.

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+98.8
Câștigate
31
Pierdute
11
2
Curry
+58.72
Câștigate
11
Pierdute
4
3
Baicu Marius
+42.55
Câștigate
5
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX