Început de sezon groaznic pentru fotbaliștii români din străinătate. Pe ce tineri ne putem baza

România nu a reprezentat niciodată o pepinieră importantă de talente pentru cele mai importante campionate ale Europei (Anglia, Italia, Germania, Spania, Franța), dar parcă mai prost ca în acest sezon nu am stat niciodată. Nici fotbaliștii tineri, care joacă în campionate mai slab cotate din Europa, nu reușesc să se impună la cluburile lor. 

„Nu aveți fotbaliști de valoare!”, a fost scuza lui Cristoph Daum pentru eșecul lamentabil din preliminariile CM 2018. „Nu avem fotbaliști de valoare!”, a repetat, ca un papagal, și Răzvan Burleanu. Ca români, reacția instinctuală a fost să îi trimitem la... origini. 

Baza de selecție nu poate fi acceptată ca argument unic pentru rușinea suferită într-o grupă accesibilă, însă realitatea acoperă spusele celor doi obstrucționiști ai fotbalului românesc. 

Sunt doar 11 români în primele ligi din aceste cinci țări. În Franța, nu avem niciunul. Nici măcar în liga secundă. Doar unul dintre stranieri (Radu Ștefan) este integralist în acest debut de sezon. Sunt doar 6 români în ligile secunde. Doar doi (Suciu și Mogoș, în Italia) sunt integraliști. 

Niciun român nu joacă la una dintre echipele tradițional puternice ale Europei. Am putea spune că Napoli este un club important, dar ca palmares nu se compară cu Juventus, AC Milan sau Internazionale.

ANGLIA (1 în prima ligă + 1 în liga a 2-a. Niciunul integralist)

Ne „mândrim” cu doi fotbaliști în loturile echipelor de seniori din Anglia, unul în Premier League și unul în Championship. Florin Gardoș nu se impune în lotul lui Southampton, în vreme ce Adrian Popa joacă cu regularitate la Reading în acest început de sezon.

Convocat la naționala U21, mijlocașul Marco Dulca nu e trecut în lotul lui Swansea. A jucat 21 de minute într-un meci pentru U23. Nici Alexandru Pașcanu nu figurează în lotul mare al lui Leicester, el fiind totuși integralist în cele trei meciuri jucate de Leicester U23.

Un alt component al naționalei de tineret, Mihai Dobre, a fost împrumutat de Bournemouth la Bury, pentru care nu a jucat niciun minut până în prezent.

PREMIER LEAGUE

Florin Gardoș (fundaș central, 28 de ani, valoare de piață 2,5 milioane de euro, Southampton) – 0 meciuri jucate (0 minute) din 2 ale echipei / 0 goluri

CHAMPIONSHIP

Adrian Popa (mijlocaș ofensiv, 29 de ani, valoare de piață 1,5 milioane de euro, Reading) – 4 meciuri jucate (257 minute) din 5 ale echipei / 0 goluri

ITALIA (6 în prima ligă + 4 în liga a 2-a. Trei integraliști)

În Italia avem cei mai mulți fotbaliști. Ștefan Radu, Adrian Stoian și George Pușcaș au jucat în ambele etape de Serie A până acum, lazialul fiind integralist. Chiricheș nu este om de bază la Napoli, dar e folosit. Vestea proastă e că Ianis Hagi nu prea are șanse să joace la Fiorentina. Culmea, Bogdan Lobonț încă mai face parte din lotul Romei!

În Serie B, avem doi integraliști, Suciu și Mogoș, primul născut la Satu Mare, iar al doilea la Vaslui. Ambii au jucat numai în Italia la acest nivel.

SERIE A

Ștefan Radu (fundaș stânga, 30 de ani, 6 milioane, Lazio) – 2 (180) din 2 / 0 – integralist

Adrian Stoian (mijlocaș ofensiv, 26 de ani, 1 milion, Crotone) – 2 (139) din 2 / 0

George Pușcaș (atacant, 21 de ani, 1,5 milioane, Benevento) – 2 (114) din 2 / 0

Vlad Chiricheș (fundaș central, 27 de ani, 6 milioane, Napoli) – 1 (90) din 2 / 0 

Ianis Hagi (mijlocaș central, 18 ani, 750.000, Fiorentina) – 0 (0) din 2 / 0

Bogdan Lobonț (portar, 39 de ani, 100.000, Roma) – 0 (0) din 2.

SERIE B

Sergiu Suciu (mijlocaș central, 27 de ani, 300.000, Venezia) – 2 (180) din 2 / 0 - integralist

Vasile Mogoș (fundaș dreapta, 24 de ani, 250.000, Ascoli) – 2 (180) din 2 / 0 - integralist

Andrei Radu (portar, 20 de ani, 300.000, Avellino) – 0 (0) din 2

Dan Berci (fundaș stânga, 18 ani, 75.000, Perugia) – 0 (0) din 2 / 0

GERMANIA (1 în prima ligă. Nu este integralist)

În Germania este dezastru. Un singur jucător român. După ce a făcut tușa la Stuttgart sezonul trecut, Maxim a jucat în ambele meciuri susținute de Mainz în Bundesliga.

BUNDESLIGA

Alexandru Maxim (mijlocaș ofensiv, 27 de ani, 2,5 milioane, Mainz) – 2 (137) din 2 / 0

SPANIA (3 în prima ligă + 1 în liga a 2-a. Niciunul integralist)

Grupul subțire al românilor din Spania s-a completat cu Pantilimon, care are șanse să fie titular la Deportivo. Andone a jucat pentru La Coruna în ambele etape, dar a impresionat doar prin ratări, iar Toșca a fost lăsat pe bancă după autogolul din prima rundă, cu FC Barcelona. Îl mai avem pe Raț, în liga a 2-a, dar el nu prinde echipa la Rayo Vallecano.

LALIGA 

Florin Andone (atacant, 24 de ani, 5 milioane, Deportivo la Coruna) – 2 (164) din 2 / 0

Alin Toșca (fundaș stânga, 25 de ani, 2 milioane, Real Betis) – 1 (90) din 2 / 0

Costel Pantilimon (portar, 30 de ani, 3 milioane, Deportivo la Coruna/LaLiga) – 0 (0) – abia transferat.

LIGA ADELANTE

Răzvan Raț (fundaș stânga, 36 de ani, 100.000, Rayo Vallecano) – 0 (0) din 3 / 0

Cine vine din urmă?

Sunt câțiva jucători de perspectivă, care pot ajunge în viitorul apropiat în ligile importante și pot deveni oameni de bază ai naționalei mari. Ei au făcut deja pasul spre campionatele străine, dar nici lor nu le merge prea bine în acest început de sezon. Iată câte minute au jucat pentru echipele lor în acest sezon:

Răzvan Marin (mijlocaș central, 21 de ani, valoare de piață 2 milioane de euro, Standard Liege / Belgia 1) - 3 meciuri jucate (162 minute) din 5 ale echipei / 0 goluri

Fiul lui Petre Marin nu reușește să se impună în prima echipă a lui Standard Liege, dar prinde minute pe teren. Campionatul Belgiei i se potrivește și, până la urmă, poate avea succes acolo.

Dorin Rotariu (mijlocaș ofensiv, 22 de ani, 2,5 milioane, împrumutat de FC Bruges la Mouscron / Belgia 1) – 0 (0) din 5 / 0

Fostul dinamovist a avut un debut promițător la FC Bruges, însă a pierdut pe parcurs încrederea antrenorului. Împrumutul la Mouscron poate reprezenta un nou început, sub comanda lui Mircea Rednic. Rotariu pare în continuare prea firav.

Andrei Ivan (atacant, 20 de ani, 1,8 milioane, FK Krasnodar / Rusia 1) – 1 (6) din 8 / 0

Spune că s-a adaptat în Rusia, dar a jucat doar șase minute până acum. Așa cum îl știm, are șanse minime să se impună într-un campionat bazat pe fizic, unde trebuie să ai eficiență maximă în fața unor fundași disciplinați tactic.

Deian Boldor (fundaș central, 22 de ani, 300.000, Montreal Impact / Canada) – 1 (52) / 0 – Montreal are 25 de jocuri disputate în MLS, dar Boldor s-a transferat de curând.

Faptul că Boldor a ales MLS în loc să încerce să progreseze în fotbalul italian spune multe despre perspectivele celui care a fost căpitanul naționalei de tineret. E foarte greu să vii din Canada și să te impui apoi la națională.

Adrian Petre (atacant, 19 ani, 500.000, Esbjerg / Danemarca 1) – 4 (313) din 7 / 1

Este cel mai promițător atacant și, atenție, este singurul dintre românii prezentați care a înscris un gol pentru echipa sa de club! În doi-trei ani, Petre poate reprezenta o soluție pentru naționala de seniori.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi