În Spania se redeschide dosarul unui blat din 2011. Primul din istorie a fost în 1919!

Un judecător spaniol a decis să redeschidă o ”rană” mai veche a fotbalului spaniol. E vorba de meciul dintre Levante și Real Zaragoza. Partida s-a jucat în mai 2011 și a făcut obiectul unui dosar în cadrul căruia ”actorii” de pe teren au fost acuzați de blat. Gabi, cu o dublă, a adus victoria oaspeților în meciul în care Levante a marcat în minutul 80 prin Stuani (captură foto: youtube)

Tribunalul din Valencia a decis acum că este cazul ca dosarul să fie redeschis după un recurs făcut de procurorii anti-corupție. La prima instanță, demersul acestora a fost respins, dar la apel aceștia au câștigat. Iar Curtea a fost de acord cu procurorii că există indicii că Zaragoza a plătit 1 milion de dolari jucătorilor lui Levante pentru a pierde meciul. Zaragoza a câștigat meciul cu 2-1 și s-a salvat în ceasul al 12-lea de la retrogradare. Jucătorii, dar și oficialii celor două cluburi au negat atunci toate acuzațiile. 

Ultimul scandal cu aromă de ”blat” în campionatul spaniol s-a petrecut pe finalul sezonului trecut. Galacticii au bătut-o cu 2-0 pe Malaga în ultima etapă și au câștigat titlul spre disperarea Barcei, care a bifat un 4-2 cu Eibar. Scandalul a fost început de antrenorul de atunci al lui Malaga - Michel.

Fost mijlocaș al madrilenilor (foto: corazonblanco.com) acesta a spus că este un fan mai înfocat al Realului decât Jorge Valdano, ex-antrenorul lui Tenerife care a bătut-o pe Real în sezonul 1992-93 cedând atunci titlul Barcelonei lui Cryuff. Comentariile antrenorului au trezit suspiciunea catalanilor, care au susținut că Malaga s-a ”predat” prea ușor în meciul cu Real. 

”Cu voia lui Dumnezeu vom învinge Real! Însă gunoaiele catalane nu vor simți gloria în La Liga după minciunile lansate despre Michel!", a postat și patronul Malagăi, Abdullah Al-Tahni, pe contul de socializare. Conducerea Barcelonei a reacționat atunci printr-un comunicat oficial pe site-ul clubului, fiind hotărâtă să ia măsuri:"Clubul nostru va raporta acest caz la Comitetul Anti-Violență din cadrul Consiliului Național pentru Sport, la Federația Regală Spaniolă de Fotbal, respectiv la Departamentul de Integritate din cadrul La Liga", au anunțat catalanii după postarea lui Al-Tahni (foto: alarabiya.net).

 

În ultima vreme, meciurile aranjate la pariuri reprezintă principala problemă și preocupare a șefilor FIFA. Iar în toate cazurile sunt implicate grupuri criminale, cele mai multe din Asia. Aceste situații sunt cunoscute oamenilor drept ”blaturi la pariuri”. Realitatea cruntă este că aceste ”evenimente” vor exista mereu, atâta timp cât banii vor face ”legea” în lumea sportului. Fie că e vorba de jucători, arbitri sau oficiali, cu toții pot decide rezultatul meciului sau orice alt eveniment din meci - cornere, cartonașe roșii și galbene, faulturi, cornere, lovituri libere sau penalty-uri. 

Primul blat la pariuri, făcut în 1919! 

Primele meciuri aranjate în scopul obțineri unor sume importante la pariuri s-au întâmplat la începutul secolului 20. În 1919, opt jucători de la Chicago White Sox erau contactați de mafiotul Arnold Rothstein pentru a “trânti” finala de baseball  cu Cincinnati Reds din ”World Series”, lucru care s-a și întâmplat. Ulterior, toți ”blatiștii” au fost dovediți și excluși pe viață din sport după o anchetă care a durat câteva luni. Meciul de baseball jucat acum 99 de ani este considerat primul eveniment sportiv din istorie aranjat la pariuri și care a fost ”orchestrat” de Rothstein (foto: themobmuseum.org).

Totuși, cel mai mare scandal de meciuri trucate la pariuri s-a petrecut în Italia. Celebrul scandal ”Calciopoli” a zguduit din temelii fotbalul din Serie A în urma căruia au căzut ”capete” grele. Juve a fost echipa care a primit cele mai mari pedepse, dar nici Milan, Lazio și Fiorentina n-au scăpat nepedepsite. Echipa antrenată acum de Max Allegri a fost retrogradată în Serie B și a fost deposedată de titlurile câștigate în 2005 și 2006. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!