I se spunea "Contele Blatula". Ce lasă în urmă "Părintele Cooperativei"...

Cel mai controversat om din fotbalul românesc a încetat din viaţă azi-noapte la un spital din Bistriţă. Cel mai longeviv preşedinte de club din România, Jean Pădureanu a murit la 80 de ani după o luptă teribilă cu cancerul. El s-a retras din viaţa publică în urmă cu trei ani, după eliberarea din închisoare unde a ispăşit o pedeapsă în "Dosarul Transferurilor". După gratii, marea majoritate a timpului a petrecut-o într-un spital-penitenciar.

Născut pe 22 martie 1936 în aceeaşi localitate cu marele actor Amza Pellea, la Băileşti (Dolj), Jean Pădureanu și-a început cariera ca fotbalist la echipa locală, apoi a trecut pe la Universitatea Craiova, Steaua și Gloria Bistrița, club unde a cunoscut cansacrarea. Pădureanu era încă jucător activ când a devenit şel la Gloria, iar după ce s-a retras a devenit preşedintele cu puteri depline al clubului. Sub conducerea lui, echipa nu a ştiut ce este retrogradarea. Gloria a stat pe prima scenă fotbalistică a României timp de 21 de ani neîntrerupţi!! În tot acest timp, a câştigat o Cupă a României (în 1994) şi a terminat pe locul trei în 2003.

Doi foşti buni prieteni, Jean Pădureanu şi Florin Halagian (Foto: Sportpictures.eu)

Încet, încet, toţi au început să îl ştie de "tătic" în fotbalul românesc. Era cunoscut sub numele de "Tata Jean", "Părintele Cooperativei" sau "Contele Blatula", cu acordul lui echipa participând la numeroase "reciprocităţi" în campionat! Pădureanu a fost suspectat că a condus o "cooperativă" în fotbalul românesc, care stabilea rezultatele meciurilor dinainte ca ele să se dispute pe teren. "Tata Jean" a negat mereu aceste acuzaţii, spunând că sunt vorbe aiurea, "vrăjeli"... Ca argument a adus mereu în discuţie faptul că el nu a făcut avere din fotbal, locuind într-un apartament din Bistriţa. Tot din cauza problemelor financiare, s-ar fi despărţit şi de soţia sa în urmă cu mai mulţi ani. 

În 2012, Jean Pădureanu a oferit un interviu savuros celor de la Prosport, din care spicuim şi noi cele mai importante declaraţii:

*Aș regreta enorm și m-aș răsuci în mormant dacă Gloria Bistrița ar dispărea!  
  
*Eu am un singur apartament, care e gajat în Dosarul Transferurilor. Permanent am cerut să-mi analizeze averea. Nici nu mai știu de când nu am luat salariul. Trăiesc din acest salar și din împrumuturi de la prieteni. Merg și le zic să-mi restituie împrumuturi de 3-4 milioane de lei vechi. De la Gloria am primit 50.000 euro, dar i-am dat înapoi. 
  
*Puteam să mă îmbogățesc din fotbal, dar nu regret că nu am făcut-o. Cu 25-30 de ani în urmă, tot din acest motiv a divorțat soția de mine. N-am avut copii și mi-a pus problema asta: să pun pentru ziua de mâine. 
  
*Cei care spun de "Cooperativă" sunt invidioși. Sunt unii care ziceau: ia uite-i și pe țăranii ăștia de la Bistrița unde au ajuns!..." și începeau să înflorească între ei că Pădureanu a făcut-o pe aia, a făcut-o pe aia...povești. Ce-am făcut rău au fost doar niște reciprocități cu 5, 6, 7, 8 ani în urmă. Au fost fără bani, fără nimic. Cu asta am greșit. Așa erau vremurile. Gloria le-a început?...Le-au făcut cluburile mari! Dacă alții reușeau să ia campionate și cupe, trebuia să copiez şi eu ceva. 

Jean Pădureanu în 2009, alături de antrenorul de atunci al Gloriei Bistriţa, Neluţu Sabău (Foto: Sportpictures.eu)
  
*Eu m-am curățat total. Nu vreau să particip nici la discuții de genul ăsta. Când aud așa ceva, mă ridic și plec. Nu a existat "Cooperativă". Astea sunt povești și vrajeli. În "Cooperativă" trebuiau să fie 5-6 inși. Nu puteai să le satisfaci problemele tuturor. 
  
*Cel mai mândru sunt pentru cei 21 de ani în care Gloria nu a retrogradat, alături de Dinamo și Steaua. M-am simțit furat când am fost retrogradaţi pe nedrept. Regulamentele sunt prost făcute. Toate sunt făcute în interesul cuiva și aici intervin cel mai mult impresarii! 

---spunea Jean Pădureanu în 2012


Pădureanu a murit în noaptea de 29 spre 30 decembrie, la Spitalul Județean Bistrița, unde era internat de mai multă vreme la secția de Oncologie. Acesta suferea de cancer, care s-a adăugat altor boli cu care se lupta de mai multă vreme: diabet, iar spre finalul vieții și Alzheimer.

În martie 2014, Jean Pădureanu a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare pentru înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani în Dosarul Transferurilor. A fost eliberat condiţionat după un an, ca urmare a stării sale de sănătate.

 

Tu ce crezi, mai există "Cooperativă" în Liga 1? Se mai fac "blaturi" la meciurile de fotbal din România? 

 

Foto: Sportpictures.eu

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!