Guvernul francez privatizează loteria de stat prin intermediul unei oferte publice

Vânzarea de active de stat apare adesea ca cea mai scurtă cale spre sănătatea fiscală. Iar la acest lucru s-a gândit și Guvernul din Franța în ceea ce privește Loteria de Stat. Executivul pregătește acum prezentarea proiectului în prima lectură din 16 mai, în care va detalia planurile prin care se vor vinde activele Francaise des Jeux (FDJ / foto: calvinayre.com) - al doilea cel mai mare operator de loterie din Europa și care stă în spatele loteriei italiene Lottomatica.

Ideea este ca FDJ să fie privatizată la începutul anului 2019, inițial prin vânzarea a 50% din acțiunile sale către investitori. Guvernul deține în prezent o participație de 72% în FDJ, astfel încât oferta publică se va reduce la aproximativ 22%. FDJ este doar o parte din procesul de privatizare gândit de Guvernul francez și care se aproximează să ajungă la suma de 10 miliarde de euro. 

Francaise des Jeux a generat vânzări de aproximativ 15,1 miliarde de euro în 2017, în creștere cu 800.000 de euro față de anul 2016 din monopolul său privind biletele de loterie și tichetele răzuibile. Ultimele au reprezentat 7,4 miliarde euro (+ 8%) din vânzările de anul trecut, în vreme ce alte produse de loterie (foto: lerevenu.com) au crescut cu 5,2% și pariurile sportive cu 2,5 miliarde euro (+ 0,3%).

Transferul controlului asupra acestor operațiuni ale FDJ ar putea duce la instituirea de către Statul Francez a unui nou organism de reglementare a jocurilor de noroc, pentru a se asigura că activitățile se vor desfășura în concordanță cu proiectul Guvernului.

Pe lângă cele 30.800 puncte de vânzare cu amănuntul, FDJ operează și un site web care oferă o gamă largă de jocuri de loterie. Acestea au reprezentat 4% din vânzările totale din 2017, alte 7,3 procente provenind din vânzările cu amănuntul. Cu toate acestea, cifra totală a fost de circa trei ori mai mare decât cea înregistrată în 2015, iar compania și-a stabilit obiectivul de a atinge 20% din vânzările sale prin canale digitale până în 2020.

Implementarea ”digitalului” face parte din Proiectul de Transformare al FDJ (foto: valeursactuelles.com) până în 2020, care are ca scop adresabilitatea companiei pentru o bază de clienți mai tineri, care în acest moment prezintă un interes scăzut față de loteriile tradiționale. Printre altele, FDJ are în vedere intrarea în ”lumea” eSports prin sponsorizări de turnee și un produs de pariuri sociale.

Joacă acum la loto la acest operator de jocuri de noroc online recomandat de PariuriX!

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!