Câştigă un iPhone 7

+ 100 de premii de 99RON Participă acum

Ghid pariuri online 2017

Începe drumul spre succes alături de Marius Cădar Descarcă ghidul

Ghidul pariorului profesionist în 4 pași!

Adaugat de: Goder

16 Sep 2016 00:10 3,7k 0

La nivel mondial 93% din pariorii care joacă cu regularitate dau pe minus la finalul unui an calendaristic. Din cei 7% profitabili, probabil sunt câteva procente care au câștigat în respectivul an un bilet incredibil ce le-a asigurat un profit suficient cât să compenseze toate pierderile precedente, și mai sunt și pariori care au fost norocoși și au făcut profit chiar dacă nu au jucat super organizat. Dar din cei 7%, probabil 6% nu vor mai face profit și anul viitor, și atunci mai rămânem doar cu o categorie restrânsă de pariori care reușesc să câștige constant an de an la pariuri, și care reușesc chiar să trăiască din această activitate fără a avea nevoie de un alt job. Nu este un mit, astfel de persoane există, dar numărul lor este foarte mic.

Deși fiecare parior este unic în felul său și are propriul mod de a juca, s-a descoperit că pariorii profitabili pe termen lung au multe lucruri în comun: modul în care se organizează, modul în care pariază, obiectivele pe care le au etc. Per total aceștia nu sunt chiar foarte diferiți unul de celălalt, ceea ce înseamnă că o cheie a succesului există. Desigur, simplul fapt că încerci să copii modul în care joacă acești pariori în nici un caz nu garantează că vei avea același succes ca ei, pentru că vei vedea că în practică este destul de dificil de făcut ce fac ei. La urma urmei dacă era simplu, făceau toți.

Am avut acces la povestea de succes a mai multor pariori profesioniști (toți din străinătate ce-i drept), am depistat elementele comune în stilul de joc ale acestora, iar astfel a luat naștere acest ghid. De altfel PariuriX a prezentat în ultimii ani mai multe articole despre modul în care pariorii profesioniști se diferențiază de cei amatori, și despre felul în care aceștia gândesc și pariază. De aceea în cele ce urmează voi pune totul cap la cap, de la A la Z, dar nu voi intra în foarte multe amănunte despre fiecare subiect în parte, ci mai de grabă te voi redirecționa către articole amănunțite. Nu de alta, dar dacă aș scrie totul aici, ar arăta mai mult ca o carte decât ca un ghid.

 

Joacă acum la cea mai bună agenție de pariuri sportive online

parior-profesionist-2.jpg

 

Cuprins – ce vei găsi în acest ghid ?

 • Pasul I - Modul de organizare: ai ce trebuie pentru a fi un parior de succes?

Calități necesare, domenii la care trebuie să te pricepi, condiții necesare și setup-ul necesar pentru a paria în condiții optime, agenții de pariuri la care să joci.

 • Pasul II – Stabilirea unui mod clar de joc

Money management: banca de start și sisteme de gestionare a banilor, stabilirea unui sistem / unei strategii de pariuri, respectarea unui set de reguli

 • Pasul III - Găsirea celor mai bune pariuri

Alegerea sporturilor și competițiilor pe care te axezi, stabilirea unui model de analiză a ponturilor, depistarea pariurilor de valoare.

 •  Pasul IV - analiza și îmbunătățirea rezultatelor

Ținerea unui jurnal de pariuri, depistarea greșelilor, analiza pariurilor utilizând metoda de simulare Monte Carlo, îmbunătățirea sistemului de pariere

 

Pasul I - Modul de organizare: ai ce trebuie pentru a fi un parior de succes?

Ca orice domeniu, poate pariurile sportive pur și simplu nu sunt pentru tine, cel puțin nu la nivel profesionist. Nu ar trebui să fie asta o tragedie, că nu toți ne naștem bucătari, polițiști, fotbaliști, sau în cazul acesta pariori.

Majoritatea pariorilor de succes au anumite calități (fie ele native sau dobândite), se pricep bine la anumite domenii, au acces la facilitățile necesare pentru a putea paria în condiții optime, și aleg doar acele agenții de pariuri care îi ajută să scoată maximul din pariurile lor.

 

1. Calități necesare

Ideal este să ai următoarele calități:

 • disciplină – dacă nu ești disciplinat și nu poți duce planul până la capăt, te apuci degeaba.
 • răbdare – cariera de parior profesionist necesită multă răbdare deoarece vei ținti un profit pe termen lung; ai această răbdare?
 • obiectivitate – pariezi cu inima sau cu capul? Feelingul de moment te poate ajuta pe termen scurt, dar obiectivitatea este cheia succesului pe termen lung.
 • perseverență – nimeni nu se naște învățat, dar ești oare capabil să înveți din greșeli?
 • controlul emoțiilor – ești o persoană emotivă care ia decizii proaste în momente dificile? Atunci poate pariurile la nivel profesionist nu sunt de tine.
 • inteligență – nu trebuie neapărat să fii vreun Einstein, dar nici nu am auzit de persoane limitate intelectual care să câștige din pariuri pe termen lung.

Poți aprofunda acest subiect citind articolul: 6 calități pe care trebuie să le aibă orice parior pentru a putea avea succes pe termen lung

 

2. Domenii la care trebuie să te pricepi

Sunt patru domenii principale pe care trebuie să le stăpânești:

 • sport – cunoștințele sportive sunt obligatorii. Este ca și cum ai vrea să te faci doctor dar nu știi nimic despre corpul uman, sau bucătar dar nu știi să gătești.
 • pariuri sportive – cote, payout, marjă de profit, pariuri cu baze, pariuri în sistem, tipuri de pariuri sau strategii de pariuri sunt doar câțiva din termenii pe care trebuie să știi să îi explici cu ochii închiși înainte de toate.
 • matematică – adunări, scăderi, înmulțiri, împărțiri; poate par banale, dar unii se mai încurcă pe la ele mai ales când mai adăugăm și câte o virgulă. Dar noroc că s-au inventat calculatoarele de buzunar.
 • statistică și probabilități matematice – pentru pariorii profesioniști este cel mai important domeniu, dar și cel mai greu de stăpânit.

Mai multe informații despre acest subiect poți găsi aici: 4 domenii pe care trebuie să le stăpânești pentru a avea succes la pariuri!.

 

3. Facilități necesare pentru a putea paria în condiții optime

Pentru a putea deveni un parior de succes trebuie  în primul rând să ai:

 • timp suficient : pariorii profesioniști pierd chiar și 4 – 5 ore pe zi pentru a putea alege cele mai bune pronosticuri (uneori și mai mult), iar majoritatea din ei nu au un alt job. În nici un caz nu te sfătuiesc să te lași de jobul actual, cel puțin nu înainte de a avea garanția că poți câștiga constant din această activitate (iar asta ar putea dura).
 • bani suficienți: îți trebuie o bancă de start care să fie destul de consistentă (dar despre aceasta voi vorbi mai jos), bani să te poți întreține până când vei putea câștiga din pariuri, dar și bani puși deoparte în cazul în care timp de 1-2 luni nu ești profitabil (chiar și cei mai buni pariori pățesc asta frecvent).

Deși am enumerat doar două puncte, ele sunt foarte importante pentru că fără ele va trebui să renunți la pariatul ca un profesionist.

 

4. Un mediu proprice pentru a putea dedica zilnic multe ore pariurilor sportive

Un articol peste care nu trebuie să sari este acesta: https://pariurix.com/strategie-de-pariuri-ce-foloseste-feed-uri-catre-transmisii-live-la-fotbal.html. Dacă îl citești vei vedea cum arată ”centrul de comandă” a unui parior profesionist, sau altfel spus, locul unde acesta ”muncește”.  Mai jos poți vedea o poză, dar trebuie să citești articolul pentru a vedea în ce mod este importantă fiecare componentă.

parior-profesionist.jpg

Deși poate nu ai crede, un scaun confortabil, un birou organizat, un sistem de 3 monitoare și un calculator performant chiar te pot ajuta să scoți mai mult pe termen lung din pariurile tale. De fapt se zice că randamentul poate crește cu până la 40%! Dar acesta este unul din acele lucruri pe care ”trebuie să îl vezi ca să îl crezi”.

 

5. Agenții de pariuri cu servicii de calitate

Cote mai bune, o ofertă sportivă mai bogată care să conțină pariurile pe care le cauți, și chiar promoții atractive te pot ajuta să scoți mai mult din pariurile tale. Apropo, sper că este de la sine înțeles că trebuie să joci doar online. Nu am auzit de vreun parior de succes care să joace la agenția de la colțul străzii, și să câștige constant pe termen lung.

În primul rând îți recomand următoarele patru articole: 

Nu sunt diferențe mari de idei între ele, dar merită să arunci câte un ochi pe fiecare în parte. Din ele vei afla care sunt criteriile importante de care trebuie să ții cont pentru a alege cea mai bună agenție de pariuri.

Apoi ar trebui să afli de ce este bine să ai cont la mai multe case de pariuri online, după care îți sugerez să vezi la ce agenții mă joc eu cu regularitate, și de ce. Și înainte de a îți trece prin cap ideea de a juca la agenții nelicențiate, recomand să citești de ce nu este bine să faci asta. Toate cele trei subiecte sunt acoperite în următoarele articole:

Pe site-ul PariuriX vei găsi foarte multe alte articole care te vor ajuta să alegi agenția de pariuri sportive la care să joci.

 

Unde pariazã cei mai mulți pariori români în acest moment? Aflã acum!

 

Pasul II – Stabilirea unui mod clar de joc

Toți pariorii profesioniști, oricât de diferiți ar fi unul de celălalt, au câteva lucruri în comun. Cel mai important aspect este acela că toți țintesc un profit constant pe termen lung și se organizează în așa fel încât să poată îndeplini acest obiectiv, ei nefiind interesanți de o îmbogățire miraculoasă peste noapte (care ar ține strict de noroc). Fiecare parior din această categorie are un money management bine pus la punct, și aici mă refer atât la o bancă de start, cât și la un sistem de gestionare a finanțelor. De asemenea, fiecare are o strategie sau un sistem de pariere, chiar dacă de multe ori acestea sunt mult mai simple decât ar crede mulți. Iar în timp ce pariază, fiecare parior respectă un set  de reguli pentru a nu se abate de la planul inițial, și pentru a nu o lua pe arătură.

 

1. Stabilirea unei bănci de start

”Niciodată să nu pariezi banii pe care nu îți permiți să îi pierzi” ar fi una dintre cele mai vechi reguli din pariuri. Pe lângă faptul că riști să pierzi banii destinați unor cheltuieli mai importante, vei fi mult mai precaut (și nu într-un mod pozitiv) atunci când pariezi, vei lua mai multe decizii bazate pe feeling decât pe gândire logică, și te vei impacienta rapid după o serie de câteva pariuri pierzătoare. Regula merge și invers; nu trebuie să iei din banii alocați pentru pariuri ca să poți suporta alte cheltuieli, pentru că asta îți va da peste cap tot planul de joc. Ideea este că trebuie să stabilești din start o bancă exactă pentru pariuri înainte de a  pune la punct un stil de joc. Mai multe despre acest subiect găsești aici:  https://pariurix.com/cat-de-important-este-managementul-banilor-atunci-cand-pariezi.html

 

2. Managementul banilor

Acest punct este și el foate important. Cât vei paria pe fiecare meci în parte,  și în funcție de ce criterii alegi suma exactă? Există multe sisteme de gestionare a banilor pe cât de faimoase, pe atât de falimentare. Exemple bune sunt: Martingale, Fibonacci, D'Alembert, LabouchereKelly Criterion (de fapt criteriul lui Kelly chiar poate fi foarte bun dacă este folosit așa cum trebuie, însă nu este pentru oricine). Mulți consideră acestea ca fiind strategii de pariuri sportive, eu mai degrabă le consider sisteme de gestionare a banilor, nu de alta dar ele se referă mai mult la sumele pariate pe fiecare pariu în parte în funcție de rezultatele pariurilor precedente. Oricum ele nu sunt deloc eficiente pe termen lung (excepție criteriul lui Kelly).

Dar cum își gestionează pariorii profesioniști finanțele? Mulți din ei pariază o anumită sumă de bani pe fiecare pariu în parte în funcție de încrederea pe care o au în respectivul pariu (de obicei nu mai mult de 5% din bancă, uneori chiar 2% - 3%). Sau unii pot avea un sistem de gestionare a banilor unde mizele chiar sunt influențate de rezultatele precedente sau de alți factori, dar vorbim de sisteme gândite un pic mai bine decât cele enumerate de mine. Un exemplu bun ar fi strategia ”Minutul următorului gol” inventată de userul petremihai pe forumul nostru; mizele se schimbă după un pariu pierdut, dar nici nu o poți pune în aceeași categorie cu Martingale (de aceea și are un succes atât de mare strategia MUG). Două articole foarte bune despre managementul banilor ar fi: 

 

3. Stabilirea unei strategii / unui sistem de pariere

Fiecare parior profesionist are o strategie de pariere, iar aici mă refer la un mod prestabilit de a plasa pariuri. Nimeni nu pariază la întâmplare după cum îi tună, iar de aceea vorbim despre o strategie, chiar dacă uneori aceasta este foarte simplă.

În primul rând toți pariorii cu experiență joacă doar pariuri single, pentru că pe termen lung acestea sunt mult mai eficiente decât cele multiple, unde ajungi să depinzi mult de noroc. De ce? Ar fi multe de spus, iar o explicație foarte amănunțită poți găsi aici: https://pariurix.com/aceasta-este-cea-mai-buna-metoda-de-a-castiga-la-pariuri-sportive.html. Un alt articol pe baza acestui subiect este ACESTA

În al doilea rând, trebuie să găsești o strategie care se potrivește cu stlul tău de joc. Simplul fapt că tu copii strategia unui parior bun nu îți va garanta faptul că și tu vei avea același succes ca el, pentru că pariorii sunt diferiți între ei. Poate din diferite motive tu nu te vei simți confortabil să pariezi în același stil precum cel de la care te-ai inspirat, poate ai un temperament diferit care te împiedică să scoți maximul din acel mod de pariere, sau pur și simplu nu te pricepi (dacă o strategie este bazată pe hochei și tu nu te-ai uitat la hochei în viața ta, din start ești sortit eșecului). Recomand să citești ce am scris aici pentru a înțelege mai bine la ce mă refer, și pentru a vedea cum poți găsi o strategie potrivită ție.

De asemenea, mai recomand și articolul: Cinci strategii de pariuri sportive pe care trebuie să le încerci pentru a putea face propria strategie. Aici am vorbit despre un “overarching strategy“ (o strategie de bază) care la rândul ei este bazată pe cinci substrategii. Astfel, în funcție de tipurile de pariuri pe care le pui, poți paria în mai multe moduri în același timp fără a te abate de la planul inițial. Deci poți pune pariuri diversificate fără a urma tot timpul un singur stil de joc. Alte link-uri ce ar trebui consultate sunt:

 

4. Respectarea unui set de reguli și evitarea celor mai comune greșeli

Poți avea un money management bine pus la punct, cum la fel poți avea o strategie bună, dar aceste lucruri nu te vor ajuta foarte mult dacă faci nenumărate greșeli și te abați de la planul inițial. Există un set de reguli pe care ar trebui să le respecți tot timpul, chiar și în cele mai grele momente, cum la fel există și o serie de greșeli care sunt foarte comune în rândul pariorilor și care trebuiesc evitate. De exemplu cea mai comună greșeală este jucatul la recuperare. Alți pariori plasează pariuri când sunt obosiți sau într-o stare avansată de ebrietate. Cel mai bine este să arunci un ochi peste următoarele materiale:

 

III. Găsirea celor mai bune pariuri

Poți fi un parior super organizat, poți avea cea mai șmecheră strategie de pariuri și cel mai bun money management din lume, dar dacă alegi numai pariuri proaste cu siguranță nu te vei descurca bine pe termen lung. În final pariurile câștigătoare sunt cele care îți aduc bani, și deși tot ce am menționat mai sus este foarte important, găsirea celor mai bune pariuri fac la finalul zilei diferența dintre a câștiga bani sau a pierde bani.

 

1. Alegerea sporturilor și competițiilor pe care să pariezi

Adevărul este că nu poți fi specializat chiar în orice. Majoritatea pariorilor profiitabili se axează pe un singur sport, sau maxim 2-3, și asta pentru că fiecare sport are particularitățile sale. Nu poți să scoți maximul din pariurile pe un anumit sport dacă nu îl cunoști în amănunt, și nu poți fi specialist în 15 discipline diferite. 

Același lucru este valabil și pentru competiții. Prima ligă din Botswana este destul de diferită de Anglia Premier League din toate punctele de vedere, și deși ambele ligi ar putea fi profitabile pentru pariori, trebuie să cunoști exact cu ce se diferențiază una de cealaltă.

 

2. Stabilirea unui mod de analiză a ponturilor

În funcție de sportul pe care pariezi și de particularitățile acestuia trebuie să ții cont de anumiți factori atunci când analizezi un meci. De exemplu la fotbal avantajul terenului propriu, miza meciului, forma de moment, lipsa unor jucători cheie sau factorii de mediu sunt doar câteva din aspectele pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi pronosticurile pe care să le joci. Mai important este să și știi în funcție de situație cât va conta fiecare factor în parte. Am văzut meciuri de fotbal care s-au schimbat radical după eliminarea unui jucător, dar și partide unde un om în plus nu a adus nici un avantaj echipei aflate în superioritate numerică. Capacitatea de a aprecia impactul pe care îl va avea o anumită situație în meci face de multe ori diferența între un parior amator și unul profesionist. Mai jos ți-am pregătit link-uri de la câteva materiale care te pot ajuta să alegi cele mai bune ponturi.

 

3. Depistarea pariurilor de valoare

Să alegi pariuri câștigătoare este important, dar la fel de important este să depistezi pariuri de valoare. Un ”value bet” este acel pariu unde cota oferită este mai mare decât probabilitatea de câștig. Găsind doar astfel de pariuri, tu vei face profit dacă numărul de pariuri câștigătoare este conform planului inițial. Presupunem că ai100 de ponturi, unde fiecare pont are o cotă de 2.10 și o probabilitate de câștig de 50% conform calculelor tale. Dacă tu ai calculat corect, atunci ar trebui să îți iasă 50 din cele 100 de pariuri, iar în acest caz faci un profit de 5% chiar dacă nu ți-ai depășit deloc așteptările iar pariurile au ieșit conform probabilităților matematice. În acest caz putem spune că fiecare din pariurile găsite a avut o valoare de 1.05 (2.10 / 2.00).

Dar nu este deloc ușor să ai un model de analiză suficient de bun încât să poți anticipa șansa reală de câștig a unui pariu. Trebuie să stăpânești foarte bine ce ți-am prezentat în paragrafele de mai sus, dar trebuie să fii și foarte bun la statistică și probabilități matematice (domenii despre care ți-am spus la început că sunt foarte importante). De asemenea, este important ca fiecare pariu să îl pui la agenția care oferă cota cea mai mare. Pe site-ul PariuriX poți găsi multe articole interesante despre ”value bets”, câteva dintre ele fiind:

 

  Pasul IV - analiza și îmbunătățirea rezultatelor

 

Nimeni nu s-a născut învățat, și chiar dacă urmezi pașii de mai sus, probabil nu vei avea cele mai bune rezultate din prima. Important este ca fiecare greșeală să fie constructivă, și să poți învăța din ea pentru a îți îmbunătăți rezultatele.

 

1. Ținerea unui jurnal de pariuri

Un jurnal de pariuri te ajută să joci organizat și să ții o evidență a pariurilor tale (lucru important mai ales dacă pariezi la mai multe agenții simultan). Astfel vei avea acces la întregul istoric de pariuri într-un singur loc, și vei putea vedea rapid de ce ai câștigat sau de ce ai pierdut, vei afla dacă ești constant în rezultate sau dacă ești foarte oscilant de la o zi la alta etc. Mai multe despre motivele pentru care ar trebui să ții un jurnal de pariuri găsești AICI. Și apropo, poți ține un astfel de jurnal chiar pe forumul nostru de discuții: https://pariurix.com/discutii/jurnal-de-pariori. Astfel vei afla și ce părere au alți pariori despre modul tău de a juca.

 

2. Depistarea greșelilor făcute atunci când ai analizat meciurile

Atunci când ai pariuri pierzătoare, este important să depistezi motive pentru care aceste pariuri nu au ieșit, și dacă au puncte comune. Vezi dacă sunt anumiți factori pe care nu i-ai luat în considerare sau de care nu ai ținut cont suficient. În aceeași ordine de idei vezi dacă ai ținut cont de diferiți factori mai mult decât trebuia, adică factori care s-au dovedit că nu au influențat rezultatul meciului pe cât te așteptai. Depistând greșelile și îmbunătățind strategia de pariere vei avea rezultate din ce în ce mai bune. Sunt pariori profesioniști care chiar și după mulți ani încă vin cu schimbări la sistemul lor de pariere.

 

3. Analiza pariurilor tale utilizând metoda de simulare Monte Carlo

Monte Carlo este o metodă de simulare pe care o poți implementa în Excel și ce poate fi utilă în destul de multe situații:

 • te ajută să vezi dacă rezultatele pariurilor tale decise sunt conform cu realitatea sau dacă au fost influențate de noroc.
 • te ajută să anticipezi ce profit / pierderi vor aduce viitoarele tale pariuri.
 • te ajută să afli dacă pariurile tale de valoare chiar au avut valoarea anticipată.
 • te ajută să afli dacă probabilitatea de succes a pariurilor anticipată inițial de tine s-a respectat și în practică.
 • poți afla dacă ai așteptări prea mari sau prea mici de la pariurile tale

Mai multe informații despre această metodă de simulare, plus un tutorial care explică cum să o implementezi în Excel găsești aici: https://pariurix.com/cum-sa-analizezi-rezultatele-pariurilor-tale-utilizand-metoda-de-simulare-monte-carlo.html 

 

4. Îmbunătățirea sistemului de pariere 

Ținerea unui jurnal de pariuri te va ajuta să fii mai organizat și să ai o privire de asamblu asupra tuturor pariurilor tale, punctul al doilea de mai sus te ajută să depistezi greșelile făcute la momentul alegerii pariurilor jucate, iar metoda de simulare Monte Carlo este bună pentru a depista erorile făcute atunci când ai căutat value bets și ai calculat valoarea într-un pariu (ea este folositoare și pentru alte lucruri pe care le-am evidențiat mai sus). În final puse cap la cap aceste informații te pot ajuta să vii cu îmbunătățiri la modul tău de a paria, iar astfel vei avea rezultate din ce în ce mai bune.

 

Concluzie

Așa cum am zis și la început, tot ce am prezentat mai sus sunt lucruri pe care pariorii profesioniști (puțini la număr ce-i drept) le respectă. Chiar și așa ele nu îți garantează profit pe termen lung, pentru că una este teoria și alta este practica. Însă respectând tot ce am scris aici, cu siguranță șansele tale de a câștiga constant din pariuri sportive vor crește considerabil.

Descoperă casa de pariuri online numărul 1 licenţiată în România

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive