”Generația de Aur”, aruncată la coș - Burleanu rămâne șef la FRF! ”I-am ciuruit!”

”160-170 de voturi or să fie în favoarea mea”, spunea Răzvan Burleanu cu două zile înaintea alegerilor pentru șefia Federației Române de Fotbal. Și a avut dreptate...Deși mulți anticipau o schimbare, membrii afiliați ai FRF au ales să meargă în continuare pe mâna lui Burleanu, decât pe schimbările și planurile avute în vedere de Ionuț Lupescu - cel mai puternic contracandidat pe care l-a avut Burleanu.

Din cei 254 de membri prezenţi la Adunarea Generală, 168 au votat cu Răzvan Burleanu din primul tur, făcând inutil scrutinul doi de alegeri. Principalul contracandidat, Ionuț Lupescu a strâns 78 de voturi, iar Marcel Pușcaș 8 voturi.

Pentru prima dată, pentru alegerea noului președinte al FRF s-a votat fără cabine și alegătorii au introdus buletinele de vot în urna din sală. Ionuț Lupescu și Marcel Pușcaș au intrat abia după ora 13.30 în sală, pentru că ei nu au avut statut de membri afiliați. Rând pe rând, candidații au luat cuvântul în fața alegătorilor, încercând fiecare cum s-a priceput mai bine ca mesajul lor să ajungă la inima simpatizanților. 

Omul care și-a încercat norocul și acum patru ani, Marcel Pușcaș a avut un mesaj tranșant: "Din discuţiile pe care le-am avut cu voi, am realizat care sunt marile probleme ale fotbalului românesc. Sunt singurul candidat care a fost în postura voastră: jucător, preşedinte de club şi antrenor. Dezbrăcaţi toţi candidaţii de haine, de discurs. Uitaţi-vă la competenţă!", a spus Pușcaș. 

A urmat discursul lui Ionuț Lupescu, unul care s-a axat pe faptul că a sosit momentul unei schimbări. ”Am venit cu poftă nebună de muncă, ca împreună cum dumneavoastră să redresăm fotbalul românesc. Dacă n-aş fi fost convins că pot reuşi, nu aş fi fost aici.

După 13 ani de activitate în management, mă aflu aici să dăm restartul în fotbalul românesc. Vreau să pun în slujba fotbalului toate cunoştinţele şi relaţiile pe care le am. Valorile în care eu cred sunt respectul, seriozitatea, transparenţa, dialogul şi corectitudinea. Programul meu are un singur lucru, performanţa. Este momentul să începem cu politica dezbinării şi să începem să construim”, a spus și Ionuț Lupescu.

Cum era și normal, Burleanu și-a tras partea leului cu un discurs interminabil, la capătul căruia a fost aplaudat furtunos. ”Suntem responsabili pentru viitorul fotbalului românesc. Suntem o echipă unită, forţa reală a fotbalului românesc. Am dezvoltat proiecte pe care trebuie să le continuăm. Am pus fotbalul pe primul loc. Suntem pregătiţi să continuăm împreună proiectele pe care le-am început. Nu mai avem această piatră de moară legată de picioare, ştim ce avem de făcut şi trebuie să mergem mai departe

FRF e astăzi un administrator integru. Am realizat multe împreună, dar totul poate fi dărâmat într-o clipă de cei care vor reintroducerea favoritismelor. Noi, împreună, am făcut FRF ceea ce este astăzi. Ne apărăm munca şi ne consolidăm viitorul. Trebuie să protejăm fotbalul. Suntem responsabili. Suntem datori să asigurăm un viitor în fotbalul românesc. Vom dovedi că suntem o echipă”, a spus, printre altele, Răzvan Burleanu.

Dincolo de alegeri

La Casa Fotbalului, MTS a trimis reprezentanți după ce au apărut unele informații că alegerile pentru șefia FRF ar putea fi fraudate. Acestea au fost alimentate și de faptul că la finalul săptămâni trecute cluburile din România care au în componență echipe feminine de fotbal au primit 1.500 de ron de la FRF.

Noul președinte s-a ales în absența șefului LPF, Gino Iorgulescu, dar și a lui Ionuț Lupescu - care nu a avut acces în sala de ședințe în timpul discuțiilor punctelor de pe ordinea de zi. 

Zeloși din fire, au fost unii (patru la număr) care au votat chiar împotriva raportului financiar anual, în fapt un tabel în Excel care nu putea face niciun rău nimănui. Apoi, Răzvan Burleanu și-a început tare discursul către alegători: "Nu ascultați cântecul sirenelor! Să nu va amăgiți dacă meritele pe care le aveți nu vor fi recunoscute de o parte a presei. Suntem mai buni împreună! Dacă nu scriu alții despre noi, trebuie să o facem chiar noi!", a replicat Burleanu.

Înainte să se treacă la vot, doi dintre principalii contracandidați ai lui Burleanu - Ionuţ Lupescu şi Marcel Puşcaş au susţinut că nu au fost întrebaţi de secretarul FRF, Radu Vişan, nimic despre alcătuirea Comisiei de Validare a voturilor, mai ales că oficialul federației anunțase asta în debutul Adunării de la Casa Fotbalului. 

Până la alegerile precedente, fiecare candidat recomanda un om din propria echipă pentru Comisa de Validare, însă de această dată s-a procedat altfel. Deşi Vişan a susținut la începutul Adunării Generale că s-ar fi consultat cu cei trei candidaţi, Lupescu, Puşcaş şi Drăgan au afirmat că nu au fost chestionaţi pe această temă.

Reacții după alegerile de la Casa Fotbalului 

RĂZVAN BURLEANU, președinte FRF: ”Le mulțumesc, înainte de toate, contracandidaților pentru participare! Îi mulțumesc întregii mele echipe pentru modul în care am reușit să lucrăm în interesul dumneavoastră în acești 4 ani. Dumneavoastră, cu toții, sunteți această echipă! Ați fost foarte fermi, drepți și integri! Sunt mândru că fac parte din această familie! Trebuie să recunosc că, deși nu a fost ușor, i-am ciuruit! Urmează alegerile pentru Comitetul Executiv și vă rog să susțineți echipa care a fost alături de mine!” 

ADRIAN PORUMBOIU, fost arbitru internațional: ”Am avut dreptate. Doar ei câștigă! Ei, cu ghilimele...A fost luptă între securiști și comuniști! Mircea Sandu este principalul vinovat, pentru că sistemul este creat de el. Nici Trump dacă vine, nu iese președinte la FRF, că ăsta e sistemul creat, cu oameni care nu au nicio legătură cu fotbalul. Pe Burleanu nu-l recomanda nimic. E un tânăr, dar e bătrân la minte. Nu are nicio perspectivă pentru fotbalul românesc”.

CRISTI CHIVU: ”Din păcate, Ionuț Lupescu nu i-a convins pe cei cu drept de vot. Eu am activat 20 de ani în sport, știu să pierd, știm să pierdem, e inutil să mai vorbim acum. Contează doar numărul mare de voturi primite de Răzvan Burleanu, îi urăm succes. Dacă mă apuc de școli de administrație acum, poate o să candidez, să vedem. E important ca fotbalul românesc să între pe un făgaș normal în următorii 4 ani. Nu știu ce va face Ionuț, el e în măsură să spună ce urmează pentru el. Eu aș fi lucrat în fotbalul românesc cu Ionuț Lupescu. Acum nu văd de ce și nu văd cum"

IONUȚ LUPESCU: ”Au decis cei care conduc anumite segmente din fotbal. Nu am o explicație. Oamenii asta au vrut și trebuie să le respectăm decizia. Eu m-am întâlnit cu toți liderii partidelor. Nu e ceva rău, pentru că asta se întâmplă în toate țările. Oamenii din sport trebuie să aibă parte de sprijin din partea Parlamentului pentru dezvoltarea sportului. Eu am jucat după regulile făcute de ei. Am respectat regulile. Sigur, lumea spune că nu e ok că un vot de la fotbal feminin să fie egal cu un vot de la Steaua, Craiova sau Dinamo. Dar asta este democrația. Eu mă simt împlinit pentru că am încercat acum, la vârsta pe care o am. Am înțeles mesajul și nu e nicio problemă”. 

ADRIAN MUTU, antrenor FC Voluntari: ”Îl felicit pe Răzvan pentru că a câștigat. Nu mă întorc la federație, sunt bine unde sunt. Am văzut scorul, a avut mai mult decât dublu. A dat dovadă de profesionalism. Și-a dat silința, are o echipă de profesioniști. La nivel administrativ își fac treaba foarte bine. Mereu am avut toate condițiile pentru a face performanță. Îi urez baftă și sper să facă lucruri bune pentru fotbalul românesc în continuare. Credeți-mă că nu îmi arătam susținerea dacă nu vedeam că e profesionist”. 

MIRCEA LUCESCU, selecționer Turcia: Ce pot să spun?...Am văzut o schimbare totală de responsabilitate în fotbalul românesc. Din acest moment, performanța trebuie să o facă fut-hal, sau cum se numește, și fetele. Ele au decis ce va însemna viitorul fotbalului românesc, ce nivel de performanță vom aștepta. Sau, pe de altă parte, a câștigat pesemne administrația și capacitatea de a organiza astfel de alegeri împotriva performanței în viitor. Din păcate, din momentul acesta noi pierdem un număr foarte mare de foști jucători care au făcut ceva pentru fotbalul românesc și care au vrut să dea o direcție spre performanță”.  

(Credit Foto: Răzvan Păsărică / Sportpictures.eu)

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!