Fotbalul din Ucraina, zguduit din temelii: 35 de cluburi acuzate de blaturi la pariuri!

Un scandal de proporții zguduie fotbalul din Ucraina. Nu mai puțin de 35 de cluburi din țară sunt acuzate de implicare într-o operațiune fără precedent de trucare de meciuri! Surse din cadrul anchetei au dezvăluit că cinci dintre aceste echipe sunt grupări de top din prima ligă! Dar printre cei acuzați de blaturi nu se află campionii de la Șahtior Donețk (foto: shakhtar.com) și nici jucătorii lui Dinamo Kiev. 

Oficiali din cadrul federației, în colaborare cu procurorii, au efectuat mai multe raiduri la cluburile suspectate că ar face parte din grupări mafiote.

Știrea a căzut ca un trăsnet pentru șefii UEFA, în condițiile în care sâmbătă pe stadionul din Kiev (foto: bbc.com) este programată finala Champions League dintre Liverpool și Real Madrid. În plus, acesta un avertisment serios și pentru șefii FIFA cu trei săptămâni înaintea debutului Campionatului Mondial din Rusia.

Autoritățile din Ucraina au dezvăluit că operațiunea a avut ca finalitate descoperirea a nu mai puțin de cinci grupuri criminale care se ocupă cu blaturi la pariuri. S-a raportat că acestea au fost implicate în cel puțin 57 de cazuri de meciuri aranjate la pariuri, operațiune care a implicat un număr de 300 de persoane - printre care și jucători, șefi de cluburi, arbitri sau antrenori!  

"Am colectat informații și am documentat acest caz de peste un an", a declarat Serhiy Knyazev, șeful Poliției Naționale din Ucraina. În același timp, acesta a adăugat că jucătorii și arbitrii implicați au fost amenințați și mituiți, în același timp, cu sume de până la 100.000 de hryvne (3.800 dolari americani) pentru a asigura rezultatul corect in mai mult de 57 de meciuri. 

”În aceste aranjamente la pariuri au fost implicați președinți de cluburi, foști sau actuali jucători, arbitri, formatori de opinie și diverși agenți comerciali cu nume”, a postat pe contul de socializare și ministrul de Interne din Ucraina, Arsen Avakov. Iar printre cluburile acuzate de implicare în mafia pariurilor sunt Vorskla Poltava și Zorya Luhansk, care au terminat acest sezon pe locul 3, respectiv 4 în prima ligă din Ucraina.

Mare parte din meciurile aranjate la pariuri au fost din ligile inferioare, care rareori se transmit la tv, ceea ce face munca anchetatorilor mult mai grea. Totuși, poliția a anunțat că este în posesia mai multor convorbiri telefonice între oficialii unor echipe și mai mulți arbitri, în care aceștia discută despre aranjarea meciurilor. Ministrul de Interne din Ucraina a declarat că toți cei vizați vor fi acuzați de luare de mită și aranjarea meciurilor la pariuri. 

În urma probelor strânse la dosar, anchetatorii au ajuns al concluzia că cei care au stat în spatele acestor aranjamente la pariuri au câștigat peste 5 milioane de dolari anual. Iar cele mai multe pariuri pe meciurile aranjate din campionatul Ucrainei s-au făcut în Asia, continentul cu cea mai mare implicare în mafia pariurilor din întreaga lume. 

"UEFA a fost înștiințată cu privire la această anchetă și continuă să sprijine Federația din Ucraina cu tot ce este necesar pentru a ajuta autoritățile statului în lupta cu acest fenomen extrem de nociv”, a anunțat forul european al fotbalului prin intremediul unui comunicat. UEFA monitorizează în acest moment activitățile de pariere pentru mai mult de 30.000 de meciuri din propriile competiții și din toate ligile și competițiile naționale ale federațiilor afiliate din Europa. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!