Fotbalul din Premier League, afectat serios de Brexit. Cifrele incredibile

Ieşirea Marii Britanii din UE, în urma activării celebrului articol 50, va afecta şi fotbalul englez. Chelsea, Manchester United, Manchester City, Chelsea sau West Bromwich vor fi cele mai afectate echipe din Premier League. În total, peste 400 de jucători din cele patru federaţii de fotbal ale Regatului Unit îşi vor pierde dreptul de a juca în ligile respective în lipsa unor permise speciale (autorizaţii de joc).

Presa din Anglie scrie că jucători ca N'Golo Kante, Hazard, Fabregas (Foto: chelseafc.com) sau Anthony Martial nu ar fi avut dreptul să se transfere în Premier League în cazul în care Marea Britanie nu ar fi făcut parte din blocul comunitar.

O altă problemă ar fi faptul că prețurile jucătorilor ar putea crește foarte mult până în 2019, data ieşirii efective a Marii Britanii din UE. "Cluburile vor fi de acum limitate și vor putea transfera doar jucători de mare calibru, care evoluează pentru cele mai bune naționale. Acest lucru va face ca prețurile cerute în schimbul lor să fie mult mai mari la negocierile cu echipele din Regatul Unit. De asemenea, și jucătorii vor cere salarii mai mari", a declarat Dr. Babatunde Buraimo, lector la Universitatea din Liverpool.

Nu mai puţin de 13 jucători din lotul antrenat de Antonio Conte sunt din UE: spaniolii Alonso, Fabregas, Pedro, Diego Costa şi Azpilicueta, francezii Zuma şi Kante, belgienii Hazard, Courtois, Batshuayi şi Musonda, olandezul Ake şi portughezul Eduardo. 

La Man United, sunt David de Gea, Juan Mata, Herrera, Pogba, Ibrahimovic, Martial, Blind, Mensah, Fellaini, Darmian şi Pereira, iar la rivalii de la City: Sagna, Kompany, Gundogan, Nolito, Navas, De Bruyne (Foto: Sportpictures.eu), Sane, Silva, Clichy şi Garcia. 

Din lotul lui West Bromwich, 10 jucători sunt din UE: 3 spanioli (Arbeloa, Adrian, Pedro Obiang), 2 elveţieni (Fernandes, Spiegel), 2 portughezi (Quina, Fonte), 1 francez (Masuaku), 1 italian (Angelo Ogbonna) şi 1 norvegian (Nordtveit). Iar exemplele pot continua...

Un aspect important va fi legat de obținerea permiselor de muncă. Cluburile din Anglia pot legitima jucători extracomunitari, adică și din afara UE, doar cu condiția ca aceștia să fi evoluat un anumit număr de meciuri pentru echipele lor naționale. După ieșirea din UE, termenul de extracomunitar va căpăta alte înțelesuri, ceea ce înseamnă că și jucătorii străini vor trebui să le îndeplinească.

Autorizaţiile de joc sunt bazate pe clasamentele FIFA şi pe procentajul de meciuri jucate pentru echipa naţională de către fotbalistul respectiv, în ultimii doi ani. Ca urmare a Brexitului, fotbaliştii de pe continent vor trebui să depună cereri înainte de a dori să se transfere la cluburi din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor sau Irlanda de Nord. Un alt aspect, deloc de neglijat, îl reprezintă faptul că 14 cluburi din Premier League sunt deținute în momentul de faţă de patroni străini. 

Jucătorii din UE, de bază în Premier League

76 la sută dintre jucătorii care au evoluat în actualul sezon din Premier League provin din UE! Statistica este una extrem de interesantă pentru fiecare echipă în parte, iar mai jos sunt cifrele publicate de către jurnaliştii englezi: 

74% jucători din UE au evoluat în acest sezon pentru Chelsea, echipa lui Antonio Conte (Foto: chelseafc.com)

59% pentru Manchester City

57% pentru West Ham 

54% pentru Arsenal 

53% pentru Middlesbrough

51% pentru Manchester United 

50% pentru Liverpool

50% pentru Watford

49% pentru Tottenham

47% pentru Swansea 

40% pentru Sunderland

36% pentru Southampton 

33% pentru Leicester 

29% pentru Stoke 

25% pentru Everton

24% pentru Crystal Palace

21% pentru West Brom

10% pentru Bournemouth

5% pentru Burnley

5% pentru Hull City

În ceea ce priveşte golurile reuşite de jucătorii din UE, situaţia este la fel de interesantă:

76% dintre golurile lui Chelsea au fost marcate de jucători din UE 

74% în cazul lui Middlesbrough

71% dintre golurile echipei lui Mourinho (Foto: manutd.com) au fost marcate de jucători din UE

62% - Manchester City

61% - Swansea

58% - Watford

54% - Everton

49% - West Ham

35% - Crystal Palac

33% - Liverpool

33% - Sunderland

30% - Arsenal

29% - Leicester

26% - Stoke City

19% - Southampton

15% - Tottenham

13% - West Brom

6% - Hull City

4% - Burnley

Marile puteri din fotbalul european vor trebui să-şi modifice radical modul de a face afaceri. Spre exemplu, în Bundesliga sunt derulate anual tranzacţii de sute de milioane de euro cu jucători din Premier League. 220 milioane de euro au fost cheltuiţi în ultimul an de cluburile din Anglia pe jucători din Bundesliga, majoritatea germani sau din alte ţări membre UE. Analiştii financiari anticipează că după ce nu va mai exista libera circulaţie între cele două ţări, cei mai buni fotbalişti din Bundesliga nu vor mai fi chiar atât de atractivi pentru cele mai bogate cluburi din Premier League.

 

Foto: chelseafc.com

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi