Fotbalişti arestaţi în Portugalia pentru blaturi la pariuri! 14 persoane puse sub acuzare

Mafia pariurilor a lovit din nou! De data asta, în vizorul poliţiştilor au intrat câţiva jucători din liga a doua portugheză, care au fost acuzaţi că au trântit meciuri pentru pariuri. 14 persoane au fost puse sub acuzare, dintre care 5 sunt jucători de fotbal. Cu toţii au fost arestaţi!

Fotbaliştii, care şi-au angajat deja avocaţi care să-i apere, sunt componenţi ai unor echipe din divizia secundă a Portugaliei, de la Oriental (retrogradată între timp în liga a treia), Penafiel şi Academico. Printre cei arestaţi se află şi un membru al „Super Dragonilor”, grupul ultraşilor de la FC Porto!

Suspecţii ar fi comis „infracţiuni de asociere criminală, corupţie activă şi pasivă”, aşa cum se arată într-un comunicat al poliţiei judiciare portugheze. Poliţiştii au "mirosit" afacerea încă de anul trecut, atunci când au operat primele arestări. 15 persoane au fost aduse atunci la secţie să dea cu subsemnatul şi care ulterior au fost puse sub acuzare, în urma unor suspiciuni de trucare a meciurilor pentru pariuri. 

Poliţia judiciară portugheză a colaborat cu Europol, dar şi cu alte organisme străine de supraveghere a meciurilor, precum şi cu Federaţia Portugheză de fotbal. Aceasta a reacţionat şi ea într-un comunicat în care a spus că "va continua să lucreze, în limitele competenţelor sale, pentru un fotbal mult mai curat şi demn de o ţară campioană a Europei!”.

Situaţia din România

În 2015, Costin Negraru, managerul Departamentului de Integritate şi Antifraudă al Federaţiei Române de Fotbal, a făcut o serie de declaraţii care ar fi trebuit să arunce în aer fotbalul românesc şi, totodată, să pună în mişcare zeci de anchete. "Pe parcursul a şapte luni de zile, am identificat 48 de meciuri unde sunt indicii că au fost trucate. E vorba de partide din primele trei ligi. Obiectivul personal este ca la finalul anului să dăm primul set de probe concludente”, a declarat atunci Negraru.

Tot atunci, FRF a lansat campania „Fotbal curat” în scopul de a preveni faptele de corupţie din campionatele României. "Prin noua platformă lansată de curând de FRF, www.fotbalcurat.frf.ro, dar și datorită colaborării pe care o avem cu instituțiile de aplicare a legii, le putem garanta confidențialitatea tuturor jucătorilor care doresc să ofere informații despre meciuri trucate”, au scris atunci şefii FRF într-un comunicat postat pe site-ul oficial. 

Între timp, FRF a dat un verdict dur în cazul meciurilor trântite de către Gloria Buzău, în liga a doua, dar şi în cantonamentul din Turcia. În mai anul trecut, şefii fotbalului românesc au anunţat suspendări ce însumează 14 ani şi 6 luni (174 luni) de interzicere a oricărei activităţi legate de fotbal şi amenzi de 960.000 lei (aproximativ 213.000 euro) împotriva celor vinovaţi: antrenorii Ion Viorel, Romeo Bunică şi Neluţ Roşu şi 14 jucători ai echipei! 

Lista meciurilor trucate din Liga 2:

FC Academica Argeş - Gloria Buzău 3-0 (etapa 2, 6 septembrie 2014)
ACS Berceni - Gloria Buzău 4-2 (etapa 4, 20 septembrie 2014)
Farul Constanţa - Gloria Buzău 4-0 (etapa 5, 27 septembrie 2014)
FC Voluntari - Gloria Buzău 5-1 (etapa 14, 22 noiembrie 2014)
Gloria Buzău - ACS Berceni 7-1 (etapa 15, 29 noiembrie 2014)
FC Voluntari - Gloria Buzău 5-2 (play-off, 18 aprilie 2015)
CF Brăila - Gloria Buzău 3-2 (play-off, 2 mai 2015)
SC Bacău - Gloria Buzău 4-0 (play-off, 15 mai 2015)
FC Academica Argeş - Gloria Buzău 5-1 (play-off, 27 mai 2015)
Gloria Buzău - Rapid CFR Suceava 3-1 (play-off, 30 mai 2015)

Raport FIFPro: Unul din 11 jucători e contactat de mafia pariurilor

Într-un recent Raport FIFPro, realizat pe baza unui chestionar la care au răspuns 13.876 de fotbaliști din 54 de țări de pe patru continente, se arată că, în medie, un jucător din 11 este contactat de mafia pariurilor ca să trântească meciuri!

6,6% dintre cei care au răspuns la acest chestionar (5,7% în Europa, 8,3% în Africa și 7,2% în cele două Americi) au recunoscut că au fost căutați de-a lungul carierei pentru a aranja meciuri. Iar 9,3% (dintre care 9,8% în Europa) au confirmat că au jucat în meciuri trucate.

Costin Negraru a declarat la sfârşitul anului trecut, într-un interviu pentru pariurix.com, că a definitivat încă un dosar cu meciuri trucate pentru pariuri, care se află pe masa Comisiei de Disciplină a FRF și care urmează să fie judecat. Declaraţia a venit la scurt timp după ce Andrei Marinescu, fost portar la Academica Clinceni, a dezvăluit că i s-a cerut să nu joace la capacitate maximă într-un meci, pentru că se va paria pe multe goluri.

„Jucătorul a recunoscut că vicepreședintele i-a cerut să nu iasă pe centrări, să nu apere penalty-uri, să o lase mai moale, că se vor paria mulţi bani pe un meci cu multe goluri”, au susţinut atunci surse federale, conform gsp.ro. Marinescu a fost audiat la Comisia de Disciplină, unde și-a menţinut declaraţia.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!