Fost selecționer: ”Blaturile la pariuri seamănă acum cu o activitate la bursă”

Aranjarea meciurilor în fotbal funcționează "la fel ca o bursă", spune fostul antrenor al naționalei Maltei, Pippo Psaila. Și el, dar și majoritatea politicienii din țară sunt de acord că pariurile online au schimbat natura corupției în sport. Iar blaturile la pariuri reprezintă o problemă mai serioasă astăzi decât a fost vreodată, a mai spus fostul selecționer al naționalei de fotbal din Malta.  

"Ce se întâmplă astăzi în fotbal e similar unei burse de valori. Banii sunt cei care domină sportul acum și îl face corupt” a declarat Psaila (foto: maltatoday.com.mt) într-o emisiune tv. Un raport al Centrului Internațional pentru Securitate Sportivă privind pariurile arată că 85% din pariuri nu au fost reglementate - iar valoarea lor este de 2 trilioane de dolari pe an!

De acord cu Psaila este și secretarul general al Asociației de Fotbal, Angelo Chetcuti, care spune că apariția pariurilor a reprezentat o principala formă de corupție în fotbal. "Dar nu înseamnă neapărat pariuri online și pariuri nereglementate, așa cum o știm. Înainte ca pariurile să fie plasate pe rezultatul final al jocului, în zilele noastre sunt plasate pariuri pe acțiuni specifice - cum ar fi suma totală a golurilor sau momentele în care se acordă cartonașele. Aceste pariuri sunt foarte minuțioase, ceea ce face ca jucătorul să fie foarte vulnerabil. Este foarte ușor ca un jucător să fie îndrumat să execute infracțiuni mai mici, care să nu fie importante în stabilirea rezultatului final și care să nu sară în ochii celor care privesc”, spune Chetcuti. 

Secretarul de stat pentru sport, Clifton Grima (autorul unui proiect de sancțiuni dure în sport) a declarat că, în ciuda tutror acțiunilor avute în vedere, autoritățile vor trebuit să lucreze mână în mână cu federația și alte instituții responsabile. "De cele mai multe ori, problema este că atunci când există o nouă lege, există și o lipsă de cunoaștere. Trebuie să lucrăm pentru a detalia informațiile, pentru a merge în școli și a-i învăța pe tineri cu privire la responsabilitățile și obligațiile lor. Un jucător sau administrator este obligat prin lege să semnaleze orice abatere. Federația de fotbal are oameni speciali care fac asta pentru jucători, dar cred că acest lucru ar trebui extins și la alte tipuri de sport și discipline”, a declarat secretarul de stat. 

Angelo Chetcuti a menționat că federația își concentrează momentan eforturile asupra educării jucătorilor cu privire la legile în cauză. "Legea singură nu va prinde criminalii. Depinde în întregime de oamenii care raportează faptele. Aranjarea meciurilor este comparabilă cu traficul de droguri. A existat un proces în care poliția și alte autorități trebuiau să conștientizeze amploarea problemei, dar nu au făcut-o așa cum trebuie". 

Fostul selecționer al Maltei crede că autoritățile trebuie să fie mult mai stricte și mai dure în ceea ce privește sancțiunile date celor implicați în meciurile aranjate la pariuri. E a dat exemplul tenisului, unde foarte mulți jucători care au fost prinși făcând asta au fost excluși pe viață din sport. ”Integritatea în joc este ceva ce trebuie cultivat, sau spectatorii nu vor mai fi interesați să participe la aceste meciuri dacă află despre tot felul de lucruri care n-ar trebui să se întâmple. Sunt un tip  realist ...Fotbalul nu va progresa dacă răul acesta nu va fi tăiat din rădăcină. Ba, mai mult, sunt convins că lucrurile se vor agrava și mai mult”, a conchis Psaila, actualmente un politician de succes.  

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!